Fas'ın kuzey kesimlerindeki kırsal bolgede yaşayan ilkoğretim oğrencisi Suad Tibgiyvin, boş zamanlarında halı dokuyarak okul masraflarını karşılamaya calışıyor.
Ulkenin kuzeyindeki Azilal kentine bağlı bir koyde yaşayan 15 yaşındaki Suad, kırsal bolgede saatlerce yuruyerek ulaştığı okulundan kış aylarında hava koşulları nedeniyle geri kalıyor.
Okula gidemediği gunlerde, yaşadığı yerdeki halk eğitim merkezinde eğitim alan Suad, burada vaktini verimli bir şekilde değerlendiriyor.
Merkezde bir yandan okul derslerindeki acığını kapatmaya calışan Suad, diğer yandan ninelerinden yadigar kalan beceriyle halı dokuyarak harclığını cıkarıyor.
Yaptığı halıları 25 dolara (yaklaşık 185 Turk lirası) satmanın hayalini kuran Suad, dokuduğu bir halının hayırseverlerin desteğiyle bunun cok uzerinde bir rakamla satılmasının mutluluğunu yaşıyor.
Hayırseverlerin girişimi Suad'ın yuzunu guldurdu
Dokuduğu halıları satarak eğitim hayatını surdurmeye calışan Suad'a destek olmak isteyen aktivistler, sosyal medyada başlattıkları acık artırmayla halının beklenenin cok ustunde bir fiyatla satılmasını sağladı.
Yaptığı bir halıyı carşıda 25 dolara satmak isteyen Suad'ın bu isteğini bir hayırseverin duyması ve destek icin kampanya başlatması, zor şartlar altında hayat mucadelesi veren yetim kızın yuzunu guldurdu.
Dokuduğu geleneksel halıyı satmanın hayallerini kuran Suad'ın bu isteğini duyan, bolgede faaliyet gosteren Sosyal Kalkınma Derneği Başkanı Omer Meccan harekete gecerek, bu girişime onayak oldu.
AA muhabirine konuşan Sosyal Kalkınma Derneği Başkanı Meccan, bolgede derneğe bağlı bir halk eğitim merkezinde kız oğrencilere odaklı ceşitli kulturel ve eğitici dersler verildiğini belirtti.
Suad'ın da merkeze gelerek buradaki eğitimlere katıldığını aktaran Meccan, yetim kızın boş zamanlarında da Fas'ın geleneksel sanatlarından olan halı dokumayla meşgul olup, bu sayede harclığını cıkardığını ifade etti.
Halı 2 bin dolara satıldı
Suad'ın dokuğu bir halıyı carşıda satmak istediğini duyduğunu, bu sırada bir grup aktivist arkadaşının da kendini ziyarete gelince onlara yetim kızdan bahsettiğini anlatan Meccan, şoyle devam etti:
"Ziyaretcilerimden bir sivil toplum kuruluşu uyesi Celal Uveyta, halının sosyal medyadan acık artırmaya sunulmasını onerdi. Oneriyi cok beğendik ve harekete gectik. Acık artırmaya gosterilen buyuk ilgi karşısında şaşırdık. 24 saatten fazla suren girişime buyuk bir destek geldi. İnsanlar Suad'a ve onun gibi yetimlere yardımcı olmak istiyordu."
Meccan, Suad'ın carşıda 25 dolara satmayı duşunduğu halının hayırseverlerin ilgisiyle 2 bin dolara satıldığını dile getirdi.
"Okula gitmek icin 2,5 saat yuruyorum"
Dokuduğu halının satılmasının mutluluğunu yaşayan Suad da evinden okula gitmek icin yaklaşık 2,5 saat yuruduğunu, ozellikle kış aylarında pek cok kez derslerden geri kaldığını, bu nedenle halk eğitim merkezine gelerek burada kendini geliştirdiğini soyledi.
Suad, kırsal ve dağlık bolgedeki coğu kız cocuğu gibi kendisinin de ninelerinden halı dokumayı oğrendiğini ve boş vakitlerinde dokuma yaptığını ifade etti.
Faslı kız, dokuduğu halının sosyal destek kampanyasıyla beklenenin cok ustunde bir meblağa satılmasından mutluluk duyduğunu dile getirdi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Khalid Mejdoup