
Filistinli Mumin Amr, işgal altındaki Batı Şeria'nın guneyinde El-Halil kentindeki arazisinde Filistin topraklarında ilk kez kendisinin yetiştirmeye başladığı nadir cicek turlerini ureterek İsrail tekeline karşı mucadele veriyor.
El-Halil'in Dura beldesinde 2 bin metrekarelik ciftliğinde Filistin'de nadir cicek turlerinden olan "Kardelen ve Cezayir Menekşesi" yetiştiriciliği icin gerekli ozel şartları oluşturarak uretime başlayan Amr, AA muhabirine İsrail'in cicek yetiştiriciliğindeki tekeline karşı mucadelesini anlattı.
Amr, gerekli bilimsel araştırmaları yaptıktan sonra Kardelen ve Cezayir Menekşesi yetiştiriciliği icin uygun fiziki ortamı sağlamayı ve bu iki turu Batı Şeria'da ilk kez yetiştirmeyi başardığını soyledi.
Yetiştirdiği nadir turdeki ciceklerin uygun ışığa, golgeye ve ozel hormonal maddelere ihtiyac duyduğunu kaydeden Amr, boyle bir yetiştiriciliğin ozenli bir calışma ve cabayı gerektirdiğini dile getirdi.
"İsrail'in uyguladığı tekel pahalıya mal oluyor"
İsrail'den Batı Şeria'ya fidan ithalatının yuksek meblağlara mal olduğunu soyleyen Amr, "İsrail'in uyguladığı tekelcilik bize pahalıya mal oluyor. Kardelen ve Cezayir Menekşesi'nin sadece başlangıcta bize maliyeti 10 bin doların uzerindeydi." dedi
Amr, cicek yetiştiriciliği icin gereksinimlerini mecburen İsrail pazarlarından karşıladıklarını belirterek şunları kaydetti:
"Herhangi bir zirai malzemeyi yurt dışından Filistin'e doğrudan ithal etmek yasak. Fidanlıklar ve bitki yetiştiriciliği icin tum ihtiyaclar mecburen İsrail pazarlarından geliyor."
Yetiştirdiği nadir turdeki ciceklerin buketlerine ayrı bir guzellik kattığını soyleyen Amr, urunlerinin İsrail urunleriyle rekabet edecek kalite ve fiyatta olduğunu ifade etti.
Cicek yetiştiriciliğine 2006'da başladı
Cicek yetiştiriciliği projesine 2006'da başlayan Amr, son 3 yıl icinde ceşitli turlerde yeni cicekler ekleyerek projesini geliştirdi.
Ziraat Muhendisliği bolumu mezunu olan Amr, calışmalarını kendi iş alanı uzerine yoğunlaştırarak yeni turlerde sus bitkileri yetiştirip Filistin pazarının ihtiyacına daha cok hitap etmek istiyor.
Amr, ciftliğinde tum renklerde gul yetiştiriciliği yapıyor ve aylık 8 bin adedin uzerinde cicek uretiyor.
Yazın sulama icin cok yuksek fiyatlarda harcama yaptığını kaydeden Amr, kış mevsiminde kullanacağı su icin de yağmur sularının toplandığı bir havuz inşa ettiğini belirtti.
Amr, yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgınından olumsuz etkilendiklerini, salgının başlangıcında satışlardaki duşuş sebebiyle buyuk miktarlarda ciceğin elinde kaldığını, bu durumun ise buyuk maddi zarara neden olduğunu soyledi.
İsrail, Filistinli ciftcilerin su kuyusu acmasını engelliyor
Amr, İsrail'in Filistinli ciftcilerin su kuyusu acmalarına izin vermemesini işinin genişlemesinin onundeki en buyuk engel olarak goruyor.
Yaptığı işin onundeki diğer bir engelin ise arazisinin Oslo Anlaşması'na gore C bolgesinde kaldığını ve bu bolgelerin yonetim ve guvenliğinin İsrail'e ait olmasından dolayı "yerleşim" tehdidi altında olduğunu kaydetti.
Filistin ile İsrail yonetimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" cercevesinde Batı Şeria; A, B ve C bolgelerine ayrılmıştı.
Yuzde 18'i kapsayan "A bolgesi"nin yonetimi idari ve guvenlik olarak Filistin'e; yuzde 21'lik "B bolgesi"nin idari yonetimi Filistin'e, "guvenliği" İsrail'e devredilmiş; yuzde 61'ini oluşturan "C bolgesi"nin ise "idari yonetimi ve guvenliği" İsrail'e bırakılmıştı.
İsrail yonetimi kendi kontrolunde olduğu gerekcesiyle coğunlukla "C bolgesi"nde Filistinlilerin yeni bina veya genişletme calışması yapmasına izin vermiyor.



