
Akdeniz Universitesi Tıp Fakultesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalcın ile roportaj Uzmanından "Kovid-19'u grip ve nezleyle karıştırmayın" uyarısı
Akdeniz Universitesi Tıp Fakultesi Oğretim Uyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalcın:
"Hava soğuyunca gripler birbirine girdi. Ayırt etmek icin gripte mutlaka baş ağrısı, genel durum bozukluğu, Kovid-19'da yuksek ateş, oksuruk, nefes darlığı, nezlede ise boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı gibi belirtiler vardır"
"Mevsim itibarıyla grip vakalarının zirveye yaklaştığı bir donemdeyiz. Korunmak icin C vitamini desteği almak, sağlıklı beslenmek, uyku duzenine dikkat etmek gerekiyor"
Akdeniz Universitesi Tıp Fakultesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalcın, yeni tip koronavirus (Kovid-19), grip ve nezlenin birbiriyle karıştırılmaması gerektiğini belirterek, "Ayırt etmek icin gripte mutlaka baş ağrısı, genel durum bozukluğu, Kovid-19'da yuksek ateş, oksuruk, nefes darlığı, nezlede ise boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı gibi belirtiler vardır." dedi.
Prof. Dr. Yalcın, AA muhabirine yaptığı acıklamada, cok farklı viruslerin neden olduğu gribal enfeksiyonlara 2019'da Kovid-19'un da eklendiğini soyledi.
Grip icin suruntu alıp, PCR testi yaptıklarını ifade eden Yalcın, Kovid-19 icin de PCR testleri yapıldığını, bazen hastadan hem grip hem Kovid-19 testi aldıklarını belirtti.
Her yaş grubunun enfeksiyon hastalıklarına maruz kalabildiğine değinen Yalcın, soğuk havalarda vaka sayılarının arttığını dile getirdi.
Yalcın, hasta olunca paniklememek gerektiğini belirterek, şoyle konuştu:
"Hava soğuyunca gripler birbirine girdi. Ayırt etmek icin gripte mutlaka baş ağrısı, genel durum bozukluğu, Kovid-19'da yuksek ateş, oksuruk, nefes darlığı, nezlede ise boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı gibi belirtiler vardır. Hem gripte hem koronaviruste yuksek ateş, eklem ağrıları, oksuruk, aşırı bitkinlik hali gorulebilir. Grip, daha cok mevsimseldir, nisanda bitmesini bekleriz ama Kovid-19 yıl boyunca gorulen bir hastalık. Koronavirus, gribe gore 20 kat fazla goruluyor. Olum oranları da yuksek. Gripten dunyada yılda 300-400 bin kişi olurken, Kovid-19'dan olenlerin sayısı 1,5 milyonu gecti."
"Virus bazı yuzeylerde 48 saat kalabiliyor"
Yuksek ateş, iştah, tat ve koku kaybı, nefes darlığı gibi şikayetleri olanların beklemeden sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini anlatan Yalcın, aile icinde salgının daha hızlı yayıldığını soyledi.
Kovid-19'dan korunma yontemlerinin gribi de onlediğini aktaran Yalcın, maske kullanımı sayesinde grip oranlarının azaldığını vurguladı.
Hijyen, maske kullanımı, sosyal mesafe kurallarının onemine işaret eden Yalcın, "Mevsim itibarıyla grip vakalarının zirveye yaklaştığı bir donemdeyiz. Korunmak icin C vitamini desteği almak, sağlıklı beslenmek, uyku duzenine dikkat etmek gerekiyor. Soğuk havalarda kapalı ortamlar cok tercih edildiği icin bulaş oranı daha yuksek. Virus bazı yuzeylerde 24-48 saat kalabiliyor, ciltte bile 8-10 saat kalabiliyor. Soğuk havalar biraz daha riskli." diye konuştu.



