Yeni tip koronavirusu (Kovid-19) yenip gorevlerine donen Hatay Devlet Hastanesi Başhekimi Mahmut Bayrakcıoğlu ve İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, yaşadıkları zorlu sureci anlattı, tavsiyelerde bulundu.
Başhekim Bayrakcıoğlu, AA muhabirine, yuksek ateş şikayeti uzerine yaptırdığı Kovid-19 testinin pozitif cıkmasıyla tedavi surecine once evde başladığını soyledi.
Hastalığın 10'uncu gununde ateşinin artması uzerine tedavisine doktorların tavsiyesiyle hastanede devam edildiğini belirten Bayrakcıoğlu, "Bunun uzerine hastanede de 5 gun olmak uzere 15 gunluk bir tedavi sureci gecirdim. Genel anlamda hastalığım cok ağır seyretmedi ama verilen tum tedavilere zamanında başladım, benim avantajım o oldu." dedi.
Bayrakcıoğlu, hastalık suresi boyunca hareketsiz kalmaya dikkat ettiğini, bunun da iyileşme surecine olumlu etkisi olduğunu dile getirdi.
Kovid-19 salgınının başından bu yana gorevi gereği gece gunduz hastanede bulunduğunu aktaran Bayrakcıoğlu, hastalarla ici ice olmanın kendisindeki viral yuku arttırdığını kaydetti.
Tedbirleri almasına rağmen hastalığa yakalandığını aktaran Bayrakcıoğlu, "Hastanemizde hastalarımızın durumlarını goruyoruz ancak bu hastalığa yakalanınca nasıl bir tabloyla karşılaşacağımızı tahmin edemedik cunku hastalık her kişide farklı seyredebiliyor. İlk etapta psikolojimiz etkilenmedi dersek yanlış olur, etkilendi ama immun direnci kuvvetli tutacak tum tavsiyelere uydum. Tedavileri zamanında eksiksiz yaptım. Hareketsizlik, tamamen istirahat, lavabo dışında yataktan kalkmama olayını istisnasız uyguladım. Bunların immun direncimizi yuksek tutarak tedavide başarılı olduğunu duşunuyorum." diye konuştu.
Bayrakcıoğlu, tedbirin elden bırakılmaması gerektiğini vurgulayarak, şoyle konuştu:
"Hemen yorulmalar oluyor o donemde, bunlarla karşılaşınca insan nefes almanın ne kadar kıymetli olduğunu da daha iyi anlıyor. 'Ya gecmezse' diye duşunduğum hadiseler var cunku kaybettiğimiz sağlık personeli var, benden daha genc yaşta kaybettiğimiz sağlık calışanlarımız oldu. Doktor arkadaşlarımızı kaybettik, onların icerisinde daha once herhangi bir rahatsızlığı olmayanlar da vardı. Bunlar insanın aklına gelebiliyor o yuzden 'bunlar da duşunulmedi' denirse yanlış olur. Bunları da duşundum fakat moralimi yuksek tutmaya calıştım. 'Ben hasta olmam, sağlıklıyım, gencim' denilmeksizin tedbirin elden bırakılmaması gerekiyor. Hastalık gelmeden sağlığın kıymetini iyi bilmek gerekiyor."
İskenderun Belediye Başkanı Tosyalı: "Kemiklerim sızladı"
Kovid-19'u atlatıp gorevine donen İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı da evde gecirdiği 14 gunluk tedavi ve izolasyon surecini anlattı.
Tosyalı, karantina surecinde ağrılarının arttığını ve ilaclarını duzenli kullandığını belirterek, "Kas ağrıları ve kemiklerimde sızlamalar oldu. Koku ve tat alamadım. Beni en cok etkileyen ağrılarımın fazla olmasıydı. Kullanmış olduğum ilacların da etkisiyle 7'nci gunden sonra ağrılarımda azalma oldu. Cok şukur solunum sıkıntısı yaşamadım. Sevdiğimiz insanları kaybettiğimiz anlar yaşadık, onun icin de psikolojik etkisi oldu. Sureci tamamladıktan sonra tekrar negatife donerek belediyede işimin başına dondum." diye konuştu.
Sureci zararsız atlatmak adına vatandaşlara kurallara uymaları cağrısında bulunan Tosyalı, maske, mesafe ve hijyenin hayatın temel kuralı haline geldiğini soyledi.
Tosyalı, tedbirlerin onemini anlatarak, "Kesinlikle bu viruse inanmayanların, buna inanması gerekiyor. Toplum olarak tedbiri elden bırakmamalıyız. Salgının başlangıcında 'yaşlı ve kronik hastalara etki ediyor' deniliyordu ama son zamanlarda gorduk ki genc kayıplarımız oluyor. Kurallara uyulmazsa virus yaşlı genc ayırt etmiyor." ifadelerini kullandı.