Nevşehir'de, antika eşya satan 53 yaşındaki Mehmet Yuğuran, 42 yıldır biriktirdiği ve gozu gibi baktığı eski kapı kilitlerini gelecek kuşaklara tanıtmak icin muzede sergilemek istiyor.
Cocukluk yıllarında, bakır ustası babasının atolyesinde yardım amaclı calıştığı sıralarda bir konağın kapı kilidinin motiflerinden etkilenerek, eski kilitlerden koleksiyon yapmaya başlayan Yuğuran, yıllar icinde onlarcasına sahip oldu.

Kultur ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kulturel Miras Taşıyıcıları Listesi'nde yer alan Yuğuran, AA muhabirine yaptığı acıklamada, kilit kulturunu gelecek nesillere aktarmak amacıyla oluşturulacak bir muze hayaliyle yaşadığını belirtti.
Uchisar beldesindeki iş yerinde muhafaza ettiği ahşap ve metal kilitlerin aksatmadan tozunu alıp, kontrolunu yapan Yuğuran, omurluk kilitleri gelecek nesillere calışabilir halde aktarabilmek icin gayret ettiğini dile getirdi.
İş yerindeki eski kilitleri almak isteyenlere farklı şekilde yardımcı olduğunu anlatan Yuğuran, "Bolgemizde eski evler restore edilerek butik otel yapılıyor. Meraklı olanlar buralarda kullanmak icin benzer sanatsal gorunumlu kilitleri kullanmak istiyor. Ben de kilitlerin benzerini talep edenlere aynısını uretip teslim edebiliyorum." dedi.
Kilit kulturunun binlerce yıllık tarihi olduğunu ifade eden Yuğuran, Mısır'da ahşap malzemeden yapılan pimli kilitlerin Romalılarca metalden uretilmeye başlandığını, Selcuklu ve Osmanlı doneminde ceşitli figurler işlenerek, estetik gorunume kavuştuğunu kaydetti.
Kilit biriktirmenin kendisini mutlu ettiğini soyleyen Yuğuran, şoyle konuştu:
"Kilit gunde en azından 10-15 kez ağzımızdan cıkan bir kelime. İnsanoğlu tarih boyunca, saklamaya haiz bir malzeme elde ettiyse bunu kilit altına almak istemiş. Kucukken evimizin karşısında konak vardı. O evin kapı kilidinin cok estetik bir tasarımı vardı. Uzerindeki motifler beni cezbetti. Ben de benzer eski kilitlerden koleksiyon yapmaya başladım. Cocukluğumda yıkılan eski evler vardı, bulmak kolaydı ama şimdi zorlaştı. Koleksiyonluk nitelikte yaklaşık 300 kilidim var. Antikacılık yapıyorum ama muze hedefiyle tuttuğum bu kilitleri satmıyorum. Gecmişten geleceğe kilit kulturunu taşıyan bir kopru olduğumu duşunuyorum. Kimisi kitap okumaktan kimisi pul koleksiyonundan hoşlanır, ben ise kilitlerle haşır neşir olmaktan keyif alıyorum."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Behcet Alkan