Sivas Numune Hastanesi'nde gorevli Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Ayşe Altun Okşaşoğlu ve Şarkışla Devlet Hastanesi'nde Kadın Doğum Uzmanı olan eşi Dr. Buğra Okşaşıoğlu, yeni tip koronavirus (Kovid-19) surecinde yaşadıklarını anlattı.
Ayşe Altun Okşaşoğlu, AA muhabirine yaptığı acıklamada, fizik tedavi uzmanı olmasına rağmen bu surecte meslektaşlarına destek olmak amacıyla pandemi servisinde gorev aldığını soyledi.

Hasta ile temaslarının cok fazla olması nedeniyle doktor eşi ve 6 yaşındaki kızının da koronaviruse yakalandığını belirten Okşaşoğlu, kendisinin hastalık surecini biraz rahat atlattığını ancak eşinin zor gunler gecirdiğini ifade etti.
Okşaşoğlu, hastalığın ağrı kesicilere dahi yanıt vermeyen cok şiddetli baş ağrısı ile belirti gosterdiğini dile getirdi.
Sonrasında tat ve duyu kaybı yaşadığını anlatan Okşaşoğlu, "Takip eden bir iştahsızlık donemi, eklem ve kas ağrıları oldu ama kendimi şanslı kabul ediyorum, kendimi hafif atlatmış olarak goruyorum cunku eşim cok daha ağır yaşadı, hastaneye yatışı gerekti. Eşimde cok hızlı bir şekilde akciğer tutulumu oldu ve 5 gun hastanede yatmak durumunda kaldı." dedi.
Zorlu bir surec yaşadıklarını belirten Okşaşoğlu, "Yani insanlar 'ben gencim, sağlıklıyım, kronik hastalığım yok' demesinler. Eşimin de oyle bir durumu yoktu ama akciğerde tutulum olduğu icin kandaki oksijen oranı hızlıca duşebiliyor. Ateşi cok uzun sure duşmedi, 40'ları gordu. Ateş duşurucuye yanıt vermeyen, uzamış bir ateş periyodu oldu." ifadelerini kullandı.
"Psikolojik olarak yapayalnızsınız"
Bu donemde hastalığın sadece bunyeyi zorlamadığını, psikolojik olarak da insanı etkilediğini vurgulayan Okşaşoğlu, şunları kaydetti:
"6 yaşında kızım var, o da bizle birlikte hastalığı gecirdi. Yanınızda kimse olamıyor, psikolojik olarak yapayalnızsınız. Bu hastalıkla yalnız bir şekilde mucadele etmek zorundasınız, ben en cok bu kısmına uzuluyorum. Ek destek olamamak, tecrit edilmişlik hissi bu hastalıkta cok on planda, cunku oyle olmak zorunda. Eşimi hastaneye yatırdım, kızımla beraber ucumuz de Kovid pozitiftik. Eşimi hastanede hic ziyaret edemedik, ihtiyaclarını karşılayamadım. Kızım da pozitif olduğu icin onu bir yere bırakamadım, kimseye emanet edemedim. Yapayalnız mucadele etmeniz gereken bir hastalık."
Gecirdikleri donemin korkutucu olduğunu vurgulayan Okşaşoğlu, Kovid-19'u yıpratıcı bir hastalık olarak nitelendirdi.
Okşaşoğlu, Kovid-19'un bilinmezlikleri fazla olan bir hastalık olduğuna dikkati cekerek, "Hastalığın, gencleri dahi olume surukleyecek kadar karanlık bir yola sokabilmesi, beni tedirgin ediyor." diye konuştu.
"Hastaları tuvalete goturen, altını temizleyen hemşireleri biliyorum"
Yaşlıların koronavirusu daha zor gecirdiğini belirten Okşaşoğlu, sağlık calışanlarının bu surecte cok fedakarlıklar yaptığına şahit olduğunu dile getirdi.
Hastaların altlarını temizleyen hemşirelere şahit olduğunu anlatan Okşaşoğlu, şoyle devam etti:
"Bu surecte hepimiz cok fedakarız. Alzaymırlı hastaya yemek yediren, tuvalete goturen ve altını temizleyen hemşirelerimizi biliyorum. Virus sacan hastaya bir şekilde destek olmak zorundasın. Psikolojik acıdan da destek olmak zorundasın, cunku ona kuracağın bir cumlenin hakikaten onu olumlu yonde etkileyeceğini duşunuyorsun. Hicbirimiz bu acıdan emeklerimizi esirgemiyoruz. İnsanların bunu bilmesini istiyorum."
Okşaşoğlu, bu surecte genc yaştaki bircok meslektaşının hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini, kundakta bebeklerini, cocuklarını, eşlerini, anne ve babalarını geride bıraktıklarını soyledi.
Eşi hastanede yatarken kızına babasının geri doneceğini, bir ihtimal de donemeyebileceğini anlatmakta cok zorlandığını ifade eden Okşaşoğlu, vatandaşlara maske, mesafe ve hijyen uyarısında bulundu.
"Gercekten anlatıldığı gibi bir hastalık değil, ancak yaşanırsa biliniyor"
Şarkışla Devlet Hastanesi'nde kadın doğum uzmanı olarak gorev yapan Dr. Buğra Okşaşoğlu ise hastalığa yakalanmasını işinin bir cilvesi olarak gorduğunu soyledi.
Hastalığın halsizlik, oksuruk ve nefes darlığı ile başladığını ve sonrasında durumunun ağırlaşması uzerine 5 gun hastanede yattığını belirten Okşaşoğlu, "5 gun ağır ilac tedavisi aldım ve cok şukur şu an ayaktayız." dedi.
Maske, mesafe ve temizliğin bu hastalıkla mucadele en etkili kural olduğunu ifade eden Okşaşoğlu, "Bunlara uyulmazsa sonucu cok ağır olabiliyor. Herkes maalesef benim kadar şanslı da olamıyor. Kotuleştikten sonra duzelmeyen ve kaybettiğimiz sağlık camiasının kahramanları var, hem de bir suru vatandaşımız var. Gercekten anlatıldığı gibi bir hastalık değil, ancak yaşanırsa biliniyor." acıklamasında bulundu.
En cok kızı icin uzuldu
Eşiyle hastalık doneminde en cok kızları icin endişe duyduklarını ve zorlandıklarını aktaran Okşaşoğlu, şoyle devam etti:
"Kızım yanımıza gelmek istiyordu ama biz gelmemesini soyluyorduk. Kızım en son bana, 'Baba, beni sevmiyor musun da benden uzak duruyorsun?' diye sordu. Onun anlayacağı şekilde hastalık olduğunu ve ona bulaşmaması icin bunu yaptığımızı soylememize rağmen cocuğunla o bağı koparamıyorsun. Maalesef o da bizimle bu hastalığı gecirdi. İnsanlar ya kendileri ya da yakınları gecirdiği zaman gercekten cok kotu hastalık olduğunu anlıyor."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Halife Yalcınkaya