SEZGİN PANCAR/MUCAHİT AYDEMİR - Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı guclerin lideri Halife Hafter'in milislerince işlettiği pastane yağmalanıp yaklaşık 11 ay once kacırılan Halil Gozel'in Mersin'deki ailesi, yetkililerden gelecek sevindirici haberi bekliyor.
Hafter guclerince kacırılan 5 Turk işciden biri olan 53 yaşındaki Halil Gozel'in kızı Meltem Gozel Demir, AA muhabirine yaptığı acıklamada, babasının yıllardır calışmak icin Libya'ya gidip geldiğini soyledi.
Babasının en son Sirte kentine giriş yaptığını belirten 27 yaşındaki Demir, "6 Şubat 2020'den beri babamdan haber alamıyoruz, tam 11 ay oldu. En son 3 Şubat 2020'de eşim goruşmuştu. Sonrasında şebeke sorunları vardı. Bir sure haber alamayınca endişelendik ancak bir duyum almadığımız icin bekledik. Oradaki esnaf arkadaşlarından Turk oldukları icin alınıp goturulduklerini oğrendik. O gunden sonra herhangi bir haber alamıyoruz. Duyum ve soylentilere gore yaşadığını biliyoruz." dedi.
Demir, Hafter milislerinin, babası ile ortağı ve 2 işciyi de kacırdığını oğrendiklerini belirterek babasının işlettiği pastanenin milislerce yağmalandığını da anlattı.
"Kardeşimin duğunune gelemedi"
Zor gunler gecirdiklerini ifade eden Demir, "Bir kız cocuğunun babasına duşkunluğunu herkes bilir. Haberi alınca dunyamız başımıza yıkıldı. Sucsuz olan bir insanı sadece Turk olduğu icin alıkoyuyorlar. Zorumuza gidiyor, uzuluyoruz. Sağlığı konusunda endişeliyiz. Kacırıldığında 52 yaşındaydı, yeni yaşına alıkonulmuş vaziyette girdi." dedi.
Demir, şoyle devam etti:
"Bir yıldır calışmıyorum. Sadece babamın izini suruyorum. Nerede, ne yapıyor? Bunu araştırıyorum. Libya'daki bircok kişiye ulaşmaya calıştım. Yardım kuruluşlarına durumumuzu bildirdim. Kimsenin elinden bir şey gelmiyor. Kız kardeşimin gecen yıl haziran ayında duğunu vardı. Babam da gelecekti, bilet almıştı ama maalesef gelemedi. Kız kardeşim, ailem, ben, herkes kotu durumda. Babam sevilen bir insandı. Komşularımızın cocukları bile 'Halil amca ne zaman gelecek?' diye soruyor. Bu da tabii bizi yaralıyor."
Demir, yetkililerden yardım beklediklerini vurgulayarak "Babam bir suc işlese, sureci, yargılanmasını beklerim. Babam calışan, masum bir işci. Calıştığı yerden yaka paca alınıp goturuluyor. Sadece babam değil, oradaki Turk esnafı da topluyorlar. Babam suc işlediği icin değil, Turk olduğu icin tutuluyor. Devlet yetkililerinden yardım bekliyoruz." diye konuştu.
"11 aydır her gun kabuslarla uyanıyoruz"
Babasından gelecek mujdeli haber icin hem heyecanla hem de endişeyle beklediklerini aktaran Demir, şunları kaydetti:
"Tum gun elimizde telefon, onumuzde bilgisayar haber bekliyoruz. İşimi bıraktım sadece bununla ilgileniyorum. Yaşantımıza devam edemiyoruz. Bu bir olum değil, haber alamamak cok kotu bir şey. Ne oldu, ne olacak, bugun başına bir şey geldi mi, ne yedi, ne icti, kotu muamele goruyor mu, psikolojisi nasıl, ne şartlar altında tutuluyor... Bu duşunceler tum gunumuzu zehir ediyor. 11 aydır her gun kabuslarla uyanıyoruz ki o da biraz olsun uyuyabilirsek. Dort gozle babamı bekliyoruz. Guclu bir insan biliyorum ama bir yıldır sucsuz yere alıkonulduğu icin şu an psikolojisinin iyi olduğunu duşunmuyorum ama onun da hevesle kurtarılmayı beklediğine eminim."
2 işci kurtarılmıştı, 5'i hala tutsak durumda
Coğu, ulkede ic savaşın başladığı 2011 yılından once Libya'ya calışmak icin gelen ve haklarında hicbir suclama olmadan Hafter guclerinin merkezi Bingazi'de tutuklu kalan 7 Turk vatandaşı bulunuyordu.
Bu işcilerden 2'si, Ekim 2020'de Turkiye'nin Libya Buyukelciliğinin girişimleri ve Libya Kızılayı Misrata Şubesi ve İnsan Hak ve Hurriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfının ortak calışmasıyla kurtarılmıştı.
Tutsak gecirdikleri 8 ayın ardından kurtarılan Turk işciler Yusuf Gurun (35) ve Vahit Kiraz (60) Buyukelciliğin girişimleriyle memleketleri Adana'ya donmuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Sezgin Pancar