İslam kulturunun yanında bircok inancın da onemli bir parcası olan tespih, Konya'da nakkaş Ahmet Bozkurt Savanc'ın hunerli ellerinde sanat eserine donuşuyor.
Sanatını, Meram ilcesindeki kucuk atolyesinde icra eden 28 yaşındaki Savanc, yaptığı birbirinden farklı nakışlı tespihleri meraklılarının beğenisine sunuyor.

İşlediği tespihlerle koleksiyonları susleyen Savanc, coğunluğu yurt dışından gelen taleplere yetişmekte gucluk cekiyor.
Evinin de bir odasını atolyeye ceviren Savanc'ın gecesini gunduzune katarak ortaya cıkardığı eseler, nakşedilen motifin yoğunluğu, kullanılan malzeme ve değerli taşlara gore servete donuşebiliyor.
Cocukluğundan beri ilgi duyduğu tespihlere, fiyatlarından dolayı sahip olamayınca, yapmaya heves eden Ahmet Bozkurt Savanc, AA muhabirine yaptığı acıklamada, yardım istediği ustaların sanatı oğretmek istememesi uzerine evinde deneme yanılma yoluyla oğrenmeye calıştığını soyledi.
En zor zamanında borcla aldığı nakış makinesiyle calışmaya başladığını ve bu surecte tek destekcisinin eşi olduğunu belirten Savanc, iki yılda yeterli seviyeye ulaştığını duşundukten sonra muşterilerine acıldığını anlattı.
"Tespihle meşk edemezsem sanatımı icra edemem"
Bazen muşterinin, coğu zaman ise kendi hayal ettiği motifleri tespihlere bezeyen Savanc, benzersiz işlemeler yapmaya gayret ettiğini dile getirdi.
Sanatına aşkla bağlı olduğunu vurgulayan Savanc, "İcimde tespihe beslediğim duygu olmasa, aşk olmasa, tespihle meşk edemezsem zaten bu sanatı icra edemem. Bu işte en onemli şey sabırdır. Bazı tespihlerim altı ayda, bazıları bir ayda, bazıları da bir hafta da bitiyor." diye konuştu.
"Yaptığım tespihlerden ayrılırken huzunleniyorum"
Savanc, surekli kendine ozgu yeni motifler cıkarmaya calıştığını ancak hayal gucunun tıkandığı zamanlarda Selcuklu ve Osmanlı motiflerinden de esinlendiğine değindi.
Nakşettiği tespihlerle arasında duygusal bağ oluştuğunu ifade eden Savanc, "Ben tespihlerimi yaparken, onları ailem, evladım gibi seviyorum. Bazen tespihim teslimat aşamasına gelince icime bir huzun cokuyor. Bu da gidiyor diye uzuluyorum. Aslında bitmesini de istemiyorum. Ayrılırken sanki bir parcam kopuyormuş gibi oluyor." dedi.
Yaptığı tespihlerin buyuk kısmını yurt dışına gonderdiğini kaydeden Savanc, "Tespihlerimi genelde gelir duzeyi yuksek kişiler sahipleniyor. Coğu yurt dışına gidiyor. Dubai, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Hollanda ve bircok Avrupa ulkesine surekli gonderiyoruz." ifadelerini kullandı.
"İşciliğine gore tespihler 200 bin lirayı bulabiliyor"
Tespihin maddi ve manevi değerinin motif yoğunluğuna gore verilen emekle doğru orantılı olduğuna dikkati ceken Sevinc, şoyle devam etti:
"Bazı işler ozel oluyor. Yakut, zumrut, kok yakut, pırlanta doşediğimiz urunlerimiz var. Bunlar cok daha fazla itina istiyor. Bugun komple nakış işciliği yaptığımız bir tespih 8 bin lirayı bulabiliyor ama 'cok ozel bir tasarım olsun, dunyada bir ilk olsun, yeni bir tasarım duşunelim' dediğimiz zaman bunların değerleri cok daha yuksek olabiliyor. Uzerinde kullanacağımız değerli taşlara gore 100-200 bin liraya kadar cıkabiliyor."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Serhat Cetinkaya