Taziye evlerinin pideleri 'ozel eller'den
Turkiye'nin en buyuk ozel eğitim merkezi, Antalya Buyukşehir Ozel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki ozel bireyler, hunerli elleriyle urettikleri pideleri taziye evlerine gonderiyor. 2020 yılında 15 bin pide ureten ozel bireyler, meslek sahibi olmanın yanı sıra, para da kazanıyor.

Antalya Buyukşehir Belediyesi, engelli bireylerin, sosyal hayata daha etkin katılımlarını sağlamak icin ozel projeleri hayata geciriyor. Buyukşehir Belediyesi Ozel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki meslek edindirme sınıflarında eğitim goren ozel bireylere, bu kapsamda pide yapımı oğretiliyor. Ozel bireylerin elleriyle actıkları pideler, taziye evlerine gonderiliyor.
AVRUPA'NIN İKİNCİSİ, TURKİYE'NİN EN BUYUĞU
Turkiye'nin en buyuğu, Avrupa'nın ise ikincisi rehabilitasyon merkezindeki ozel bireyler, merkezin mutfak bolumunde ustalarla birlikte pide yapmayı oğreniyor. Teorik bilgi alan ozel bireyler, ustalarla birlikte pide harcını hazırlıyor, pideyi pişirip, kesiyor ve paketlemesini yapıyor. Ozel ellerden cıkan pideler, kent merkezindeki taziye evlerine servis edilerek, ucretsiz ikram ediliyor.HEM REHABİLİTE OLUP HEM DE MAAŞ ALIYORLARBuyukşehir Ozel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi Muduru Gulser Yılmaz, 900 kişilik kapasiteye sahip olduklarını, ancak 300 civarı oğrencileri olduğunu soyledi. Yemekhanede yemekleri ve fırında pideyi ozel bireylerin ustalarıyla birlikte hijyen kurallarına uyarak yaptığını ifade eden Yılmaz, "Gunluk 350-450 arasında pide yapabiliyoruz. Her gun taziye olmuyor ama olunca fırını hazırlayıp hemen pişiriyoruz. Ustalarımızla birlikte ozel oğrencilerimiz burada pide pişiriyor. Biz burada balık tutmayı oğretiyoruz. Hayata hazırlanıyorlar. Yalnız başlarına kaldıklarında da yaşamlarını surdurebilirler. Ozel oğrencilerimiz aynı zamanda maaşlı personelimiz" dedi. Yılmaz, her gun taziye olmadığını, oldukca uretimin gercekleştirildiğini, 2020 yılında 15 bin pidenin ozel oğrencilerin elinden cıktığını soyledi.Pide ustaları Bekir Sarıtaş ve Halil Yeşilova, taziye cadırlarına pide urettiklerini ve ozel bireylerin cok yetenekli olduğunu anlattı. Pide ustası Sarıtaş, "İlk geldikleri gune nazaran daha yetenekliler. Şu anda herhangi bir fırında pide ustasının yanında rahatlıkla calışabilirler" dedi.'KOŞARAK GELİYORUM VE SEVGİYE YAPIYORUM'Ozel bireylerden Capan Duman, hem rehabilite olup hem de maaş alıyor. Hamur acıp, fırında pide pişiren Duman, "Pide yemeyi cok seviyorum. Cok guzel oluyor. Kıymalı pideyi severdim ama peynirli pideyi de cok sevmeye başladım. Taziye cadırlarına gonderiyoruz pideleri. Bizler de yiyebiliyoruz" dedi.Bir diğer ozel birey Ahmet Yıldırım ise ustalarına yardım etmekten dolayı cok mutlu olduğunu soyledi. Taziye icin cadırlara gidecek pidelerin kendi ellerinden gectiğini de ifade eden Yıldırım, "Koşarak gelip sevgiyle yapıyoruz bu işi. Maaş da alıyoruz. Bize cok yardımcı oluyorlar. Pide yemeyi cok severim" dedi.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı