MANİSA'da oğrenme gucluğu yaşayan Yakup Efe (38), Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi gorup sağlığına kavuştu. Eğitim alarak masal ve terapi uzmanı olan Efe, şimdi aynı hastanede ceşitli sorunlar yaşayan hastaları masal ve hikayelerle terapi uygulayarak, tedavi ediyor.

Şehzadeler ilcesinde yaşamını surduren, oğrenme gucluğu olarak bilinen 'disleksi' problemi yaşayan Yakup Efe, hayatındaki zorlukları bir bir aştı. Henuz 2 yaşındayken annesini, 15 yaşında ise babasını kaybeden Efe, 'disleksi' nedeniyle okul cağı doneminde sıkıntılar yaşadı. Hayatı boyunca okuma, yazma ve oğrenmede sıkıntılar yaşayan Efe'nin hayatı, 15 yıl once Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde işci olarak calışmaya başlamasıyla değişti. Hastanenin arşiv bolumunde yalnız başına calışan Efe, gorevli bir doktorun rahatsızlığını fark etmesiyle tedaviye alındı. Efe'ye ilk olarak 'hiperaktivite' ve 'dikkat eksikliği' tanısı konuldu. Detaylı kontrollerde ise 'disleksi' teşhisi konuldu. Yapılan tedaviyle Efe, engelleri aşarak normal bir birey seviyesine ulaştı. Ayrıca aldığı masal terapisi eğitimi ve uzmanlığının ardından hastalara yardımcı olmaya başladı. Psikiyatri doktorlarının eşliğinde Yakup Efe, hastalara masal ve hikayelerle terapi uygulayarak tedavi ediyor.
Disleksi nedeniyle buhran yaşadığını ve uzun yıllar 'ben akıllı mıyım, yoksa salak mıyım' diye duşunduğunu soyleyen Yakup Efe, Cocukluk ve okul hayatımda bana, 'şaşkın, yaramaz, yerinde durmayan, tembel' gibi lakaplar takıldı. Ama tezatlıklar da iceriyordu, 'calışkan, iş bitiren, guvenilir' gibi lakaplar da koyuyorlardı. Ben buhran geciriyordum. 'Ben akıllı mıyım, salak mıyım' diye, duşunuyordum. Ben de kolay yolu secerek yıllarca salak olduğumu duşunerek yaşadım dedi.3 yıl once aldığı masal terapisi eğitimi, uzmanlığı ve eğitici eğitimlerin ardından masal ve hikayeler uretmeye başladığını dile getiren Efe, Asıl olan kendimi anlamak ve anlaşılmak. Psikiyatri uzmanı Yetiş Işıldar sayesinde hikayelerim, oykulerim, şiirlerim aracılığıyla insanlar ile tanışmaya başladım. İki gazetede koşe yazarlığı, YouTube kanalımda hikaye ve masal anlatıcılığı yapıyorum. Aynı zamanda ceşitli kamu ve ozel sektorde seminerler duzenliyorum. Yine psikiyatri uzmanlarının da supervizorluğu ile artı değerler edinmeye devam ettim. İnanın ben de cok mutluyum. Uzun vadede cıkacak taslağı olan iki yetişkin, bir de cocuk kitaplarım olacak diye konuştu.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı