Konya'nın Karapınar ilcesinde yıllar once kuruyan gol yatağında toprağın icten ice yanması, mahalleliyi şaşırttı.
Kayalı Mahallesi yakınındaki gol yatağında yer yer dumanları fark eden vatandaşlardan Durmuş Akkuz, cobanlar tarafından ateş yakıldığını duşunup dumanları takip etti.
Toprağın icten ice yandığını gorunce buyuk şaşkınlık yaşayan Akkuz, gorduklerini cep telefonu kamerasıyla kaydedip yetkililere ihbarda bulundu.
Yıllardır cobanların ateş yaktığını zannediyormuş
Mahalle Muhtarı Muharrem Gudal, AA muhabirine, AFAD ekiplerinin yaptığı inceleme sonucu, yanmanın metan gazı kaynaklı olduğunun tahmin edildiği yonunde bilgi aldıklarını soyledi.
AFAD ekiplerinin, sıcaklığı belirli bir alanda tespit ettiğini anlatan Gudal, şunları kaydetti:
"Koye doğru bu sıcaklık duşuyor. Cok buyuk bir tehlike arz etmediğini soylediler. İncelemeler surecek. Suların cekilmesine bağlı oluşan metan gazının oksijenle reaksiyonu ile yanmanın meydana gelebileceği yonunde ongorude bulundular. Şu anda buyuk bir tehlike gorulmuyor ancak insanların fazla yaklaştırılmaması yonunde tavsiyede bulundular. Mahallede duyan buraya geliyor. Duyuruda bulunacağız. İnsanları buraya yaklaştırmayacağız."
Daha once boyle bir olayla karşılaşmadığını belirten Gudal, "Burası eski gol yatağı. 15-20 yıl oncesine kadar bu alan suyla doluydu. Daha sonra cokmeler ve yer yer derin yarıklar oluşmaya başladı. Burada yıllardır dumanlar goruyorduk ancak cobanların ısınmak icin ateş yaktığını duşunuyorduk. Meğer burası kendi kendine yanıyormuş. Dun fark ettik. Toprağa el değemiyorsunuz, alevleri goruyoruz." diye konuştu.
Cocuklarıyla, yanan toprağı gormeye geldi
Bolgeye cocuklarıyla gelen ciftci Nuri Peker ise uzun yıllardır yer yer dumanları gorduklerini ancak toprağın icten ice yanacağını tahmin etmediklerini soyledi.
Onceki akşam duyduğunda evinin de yakın olması nedeniyle buyuk tedirginlik yaşadığını anlatan Peker, "Daha once boyle bir şey gormedim. Toprağı elime aldım, cok sıcaktı. Cocuklarım da meraklandı, heyecanlandı. Tehlikeli ama gormek istedik. Sabaha kadar da tereddutlu yattım. Ne olduğunu bilmiyorduk." ifadelerini kullandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Abdullah Doğan