Pandemi başta olmak uzere 2020'de yaşanan felaketler, psikolojik bircok problemi de beraberinde getirdi. Toplumu olumsuz etkileyen bu olaylar nedeniyle insanlar rahatlamak icin farklı yollar arayışına girdi. Araştırmalar bunlardan birinin de 90'lar Turkce pop şarkıları olduğunu ortaya koydu.
2020 yılı tum dunyada olduğu gibi Turkiye'de de depresif bir yıl olarak tarihe gecti. Ancak son donemde yapılan araştırmalar, 90'lar Turkce pop şarkılarının insan vucudu ve psikolojisi uzerinde iyileştirici bir etkisi olduğu ortaya cıkardı. Yine son zamanlarda sıklıkla kullanılan 'hadi oradan bir 90'lar Turkce pop falan acın da kendimize gelelim' cumlesi ise, sıkıntılı ortamda en cok kullanılan cumleler arasına girdi.

"MİLENYUM COCUKLARI 90'LAR ŞARKILARINI EZBERE BİLİYOR"
90'lı yıllardaki şarkılarının ruhumuza işlediğini ve unutmanın da mumkun olmadığını soyleyen 'Zaman Tuneli' adlı programda 90'lı yılların şarkılarını calan Radyocu Fatih Uslu, "90'lı yılları yaşamış olanlar şu an 90'lar Turkce pop şarkıları dinlerken anılarına gidiyor. Dolayısıyla 30 yaş uzeri insanlar 90'lar şarkılarını cok seviyor. Ancak şunu goruyoruz ki gencler de 90'lardaki şarkıları cok seviyor. 2000'lerden sonra doğmuş kişiler 90'lardaki şarkıları ezbere biliyor. Pandemi doneminde insanlar evlerine kapandı. Televizyon izlemek bile bir yerden sonra yetersiz geldi ve radyolar tekrar canlandı. Benim de her akşam yaptığım 90'lar muziğine de bir artış oldu. Şu an gunumuzdeki şarkıları cok cabuk tuketiyoruz. Bir şarkı cıkıyor 2 ya da 3 ay sonra o şarkıyı unutuyoruz. Gunumuzde populer olan sanatcılar 90'lı yıllara ait şarkıları cover yapıp seslendiriyor. Genc nesil ise o şarkıyı yeni sanıyor. Araştırmaya başladığında 90'lı yıllara ait olduğunu anlıyor ve diğer 90'lı şarkıları da buluyor. 90'lı yıllar unutulmaz yıllar, bizlerde radyocular olarak bu yılları unutturmamaya calışıyoruz" ifadelerini kullandı.
"İNSANLAR 90'LAR TURKCE POP İLE PANDEMİYE KATLANDI"
90'lı yılların şarkıları pandeminin aşısı olduğunu belirten Uslu, "90'lı yılların şarkıları dinleyen herkesi mutlu ediyor. İnsanları gecmişte yaşamış olduğu anılara goturuyor. Gecmişi tekrar hatırlattığı icinde 90'lar muziğini dinlerken insanlar hem pandemiyi hem de dertlerini unutuyor. 90'lar doneminde bircok hit şarkı var. Mesela Serdar Ortac Karabiberim şarkısı cok istek alan şarkılar arasında. Mirkelam Her Gece, Mustafa Sandal Araba yine Mustafa Sandal Suc Bende, Candan Ercetin Yalan, Tarkan Aacayipsin albumu ve yine Tarkan'dan Olurum Sana albumu Sezen Aksu Gulumse albumu en cok istek alan şarkılar arasında yerini yıllardır koruyor" dedi.
"90'LAR MUZİĞİ HAYAT DEVAM EDİYOR MESAJI VERİYOR"
90'lar şarkılarının insanlar uzerindeki etkilerinden bahseden Bahceşehir Universitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bolumu Oğretim Uyesi Prof. Dr. Bilge Uzun, "Bilimsel araştırmalar muziğin insan psikolojisine ve bedenine cok iyi geldiğini soyluyor. 90'lar muziğinin insanların motivasyonlarını arttırıcı bazı ozellikleri var. Bilimsel araştırmalar kalp ritminden bir nebze hızlı vuruşları olan muziklerin kişinin bedeninde mutluluk hormonu salgıladığı icin insanların daha mutlu ve motive olmasına neden olduğunu soyluyor. 90'lar şarkılarında genel ozelliği acıya karşı direncsiz bir kabullenme soz konusu. Hayat devam ediyor şeklinde bir psikoloji var. Orneğin Sezen Aksu'nun sozlerini yazdığı Aldatıldık şarkısında da bu ruh hissediliyor. Aslında aldatılmak olumsuz bir kavram ancak Sezen Aksu bu olumsuz kelimeyi şarkıda bir ritimle dinleyicinin beğenisine sunuyor" dedi.
"90'LAR MUZİĞİ STRES HORMONU YERİNE MUTLULUK HORMONU SALGILIYOR"
90'lar şarkılarını hem gulduren hem de duşunduren bir yonu olduğunu soyleyen Prof. Dr. Bilge Uzun, "90'lı yıllar dediğimizde Demet Sağıroğlu'nun Arnavut kaldırımı şarkısı da sıkca karşımıza cıkıyor. Şarkıda bulunan 'biten, sevgilerin, ardından ağlayamam ben boyle yas tutamam' sozleri hayatın tum geliş ve gidişiyle bize ait olduğunu soyluyor. Aynı zamanda bilimsel araştırmalar şunu da soyluyor, kapalı havalarda ya da kendinizi depresif hissettiğiniz zamanlarda muziğin ritmini arttırmak bedendeki hormonal yapıyı etkiliyor. 90'lar muziği stres hormonu yerine mutluluk hormonu salgılanmasını sağlıyor" ifadelerini kullandı.
"90'LAR MUZİĞİNDE HAYATA KARŞI HEP BİR UMUTLU OLMA HALİ VAR"
90'lar muziğini ritmik tınılarıyla kişinin kendine donuşunu ve parasempatik sinir sistemini aktive ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Bilge Uzun, "İnsanlar stresli bir ortamda olduğunda bu stresi dağıtmak icin muziğe ihtiyac duyar. 'Hadi cal şuradan bir 90'lar Turkce pop muziği de keyfimiz yerine gelsin' cumlesi pandemi doneminde en sık kullanılan cumleler arasında. Gunumuzde artık bireysel şarkıcılar on planda ama 90'lı yıllarda MFO, Athena ve Oya -Bora grup bilincini gosteren şarkıcılar vardı. Bunun yanı sıra 90'lar muziğinde hayata karşı hep bir umutlu olma hali var" diye konuştu.
EN COK SERDAR ORTAC DİNLENİYOR
90'lar Turkce pop muziğinin daha kaliteli olduğunu soyleyen 24 yaşındaki Ezgi Doğan, "90'lar muziğinden en cok Tarkan ve Gulşen dinliyorum. Şu an yapılan muzikleri birkac kez dinledikten sonra sıkılıyorum. Ama 90'lar Turkce pop muziklerinden sıkılmıyorum" dedi. Omer Mirza Dortel ise "90'lar Turkce pop muzikleri arasında en cok Serdar Ortac'tan Karabiberim şarkısını dinliyorum. Daha ic acısı ve eğlenceli geliyor" diye konuştu. Mehmet Polat ise "Bizler hala 90'lar muziğini dinliyoruz. Bugune uyum sağlayamıyoruz" ifadelerini kullandı.
"ESKİ ŞARKILAR YENİ ŞARKILARDAN DAHA ANLAMLI"
90'lar muziğini her yaşa hitap ettiğini soyleyen 18 yaşındaki Baran Veysel, "90'lardan en cok Sezen Aksu'dan Şinanay, Tarkan'dan ise Kuzu Kuzu şarkılarını dinliyorum. Yeni şarkılar eski şarkılar gibi anlamlı ve guzel değil ve insan enerjisini yukseltmiyor" ifadelerini kullandı. 15 yaşındaki Buket Gul ve Esranur Ureni ise, "En cok Serdar Ortac ve Sezen Aksu dinliyorum. O donemin muzikleri cok kaliteli. Uzgun olduğumda kesinlikle Serdar Ortac'ı acıyorum ve arkadaşlarımla kopuyoruz. Aynı zamanda sınav doneminde motive olmamızda Serdar Ortac aşırı etkili" dedi.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Esma MURAT