Her ne kadar internet sitelerinin bircoğu size direkt olarak bir şeyler satmasa da hemen hemen her site, her ziyaretciden para kazanmayı hedefler. Site icine gomulen reklamlar kullanıcılardan para kazanmanın bir yoludur. Fakat yaygın olan ve zaman zaman tehlikeli olabilen bir diğer yol ise Pop-Up reklamlardır.
Bir siteyi ziyaret ettiğinizde sizin isteğiniz dışında karşınıza cıkan bu Pop-Up pencereler coğu zaman sinir bozucu bir yapıya sahiptir ve kapatmak icin uğraşmanız gerekir. Gunluk olarak kullandığımız Chrome, Mozilla ve Opera gibi tarayıcılarda Pop-Up engelleme ayarları bulunuyor. Pop-Up nedir, nasıl engellenir? Hazırsanız hep birlikte yakından bakalım.

[h=2]Pop-Up nedir?[/h] Bir internet sitesine girdiğinizde sizin istediğiniz ve mudahaleniz dışı acılan yeni pencerelere Pop-Up adı verilir. Bu pencereler zararsız reklamlar veya başka site yonlendirmeleri icerdiği gibi aynı zamanda kotu amaclı yazılımlar da icerebilir. Hatta genellikle Pop-Up pencereler daha cok kotu amaclı yazılımlar icin kullanılır, sahte kapatma veya indirme butonları ile kullanıcıları tuzağa duşurmeyi hedefler. “Pop-Up nedir?” konusuna değindiğimize gore Pop-Up pencereleri engelleme yontemlerine bakabiliriz.
[h=2]Pop-Up nasıl engellenir? (Google Chrome)[/h] Adım #1: Sağ ustte bulunan uc noktaya tıklayın ve Ayarlar’ı acın. Adım #2: Gizlilik ve Guvenlik sekmesine tıklayın. Adım #3: Site Ayarları menusunu acın. Adım #4: İcerik kısmına gelin ve Pop-Up’lar ve yonlendirmeler seceneğine tıklayın. Adım #5: Pop-Up engelleme butonunu aktif hÂle getirin. [h=2]Adım #1: Sağ ustte bulunan uc noktaya tıklayın ve Ayarlar’ı acın:[/h]
Google Chrome tarayıcınızı actıktan sonra pencerenin sağ ust koşesinde alt alta sıralanan uc nokta goreceksiniz. Bu uc noktaya tıklıyoruz ve acılan menuden Ayarlar seceneğini seciyoruz. Chrome size mevcut olan sekmenizin yanında bir Ayarlar yan sekmesi acacaktır.
[h=2]Adım #2: Gizlilik ve Guvenlik sekmesine tıklayın:[/h]
Ayarlar seceneğine tıkladıktan sonra acılan Ayarlar sekmesine geliyoruz. Bu sekmede solda bazı ayar başlıkları goreceksiniz. Bu başlıklardan Gizlilik ve Guvenlik sekmesine tıklıyoruz.
[h=2]Adım #3: Site Ayarları menusunu acın:[/h]
Gizlilik ve Guvenlik sekmesine tıkladıktan sonra yine bazı ayar alt başlıkları bulunan bir menu karşımıza cıkacak. Bu menuden Site Ayarları seceneğine tıklıyoruz ve bir diğer ayar menusune geciş yapıyoruz.
[h=2]Adım #4: İcerik kısmına gelin ve Pop-Up’lar ve yonlendirmeler seceneğine tıklayın:[/h]
Site Ayarları menusunu actığınızda Chrome tarayıcınızın sahip olduğu izinleri ve bu izinlerin kullanım şartlarını gorebiliyoruz. Sayfayı aşağıya kaydırarak İcerik alt başlığı altındaki Pop-Up’lar ve yonlendirmeler seceneğine tıklıyoruz ve bir sonraki menuye geciyoruz.
[h=2]Adım #5: Pop-Up engelleme butonunu aktif hÂle getirin:[/h]
Pop-Up’lar ve yonlendirmeler menusunde bir buton karşınıza cıkacak. Eğer bu buton acıksa uzerinde “İzin verilen” şeklinde bir yazı olacaktır. Basitce butona tıklayın ve kapatın. Kapandıktan sonra yazı “Engellendi (onerilir)” şekline gelecektir. Eğer hÂl belirli sitelerde Pop-Up reklamları gormeye devam ediyorsanız, aynı menude Engelle alt başlığının altından manuel olarak sorun yaşadığınız siteleri engelleme listesine ekleyebilirsiniz.
[h=2]Mozilla Firefox:[/h] Adım #1: Tarayıcı penceresinin sağ ustunde bulunan Menuyu ac simgesine tıklayın. Adım #2: Acılan menuden Secenekler kısmına tıklayın. Adım #3: Sol sekmeden Gizlilik ve Guvenlik menusunu acın. Adım #4: Sayfayı aşağıya kaydırın ve İzinler alt başlığına ilerleyin. Adım #5: Acılır pencereleri engelle maddesini işaretleyin.
Mozilla Firefox tarayıcısında Pop-Up pencereleri engellemek Chrome’a gore bir miktar daha kolay. Fakat ne yazık ki Firefox’da Chrome’da olduğu gibi manuel olarak site engelleme seceneği bulunmuyor. Bunun yerine yaptığınız işlem tum sitelerdeki Pop-Up pencereleri engellemeye yonelik oluyor. Fakat yine aynı menuden izin vermek istediğiniz siteleri elle ekleyebiliyorsunuz.
[h=2]Opera:[/h] Adım #1: Tarayıcı penceresinin sağ ustunde bulunan Kolay kurulum simgesine tıklayın. Adım #2: En altta bulunan Tam tarayıcı ayarlarına git butonuna tıklayın. Adım #3: Sayfayı kaydırın, Gizlilik ve Guvenlik alt başlığına gelin. Adım #4: Site ayarları sekmesine tıklayın. Adım #5: İcerik kısmından Pop-Up’lar ve yonlendirmeler menusunu acın. Adım #6: İzin verildi ibaresinin yanındaki butonu kapatın.
Opera tarayıcısında bulunan karmaşık ayarlar menusu ilk başta goz korkutabiliyor. Fakat tam tarayıcı ayarlarına giriş yaptıktan sonra Opera’nın ayarlar menusu Chrome ile neredeyse birebir aynı olarak karşımıza cıkıyor. Bu nedenle belirli bir noktadan sonra Chrome’da izlediğimiz adımların aynılarını uyguluyoruz.

Opera’yı diğer tarayıcılardan asıl nokta ise icerisinde VPN ve reklam engelleyici bulunması. Bu nedenle Chrome’da olduğu gibi tarayıcıya bir eklenti kurmadan reklamları direkt olarak engelleyebiliyoruz. Opera’nın bu reklam engelleyicisi Pop-Up pencereleri de buyuk olcude engelliyor.
Pop-Up nedir, nasıl engellenir? Farklı tarayıcılarda adım adım engelleme yontemlerini anlattığımız iceriğimizin sonuna geldik. Eğer tarayıcı ayarlarını yapmanıza rağmen bazı sitelerde Pop-Up gormeye devam ediyorsanız, bir reklam engelleyici uzantısı eklemek sorunu buyuk olcude cozecektir. Sizler de Pop-Up engellemek icin kullandığınız farklı yontemleri bizlerle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.