Kayseri'de 2016'da carşı iznine cıkan askerlere duzenlenen teror saldırısının faillerinden PKK'lı Ferhat Tekiner'in yargılandığı davanın ilk duruşması goruldu.
4. Ağır Ceza Mahkemesince katılımcı sayısının fazla olması nedeniyle adliyenin konferans salonunda gorulen duruşmada tutuklu sanık Tekiner, şehit piyade er Yunus Emre Duran'ın babası muşteki Mahmut Duran, Turkiye Harp Malulu Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kayseri Şube Başkanı Ali Yavuz ve taraf avukatları hazır bulundu. Duruşmaya AK Parti Kayseri İl Başkan Yardımcısı Ramazan Bedir'in de aralarında bulunduğu 15 avukat mudahil olarak katıldı.

"Hırsızlık" ve "hurriyeti tahdit" suclarından bircok sabıkası bulunan sanık Tekiner (30) savunmasında, Diyarbakır'da kaza yapan aracların alım satım işi ile uğraştığını, saldırının planlayıcısı olduğu belirtilen Kenan Cicek ile amcası aracılığıyla tanışıp samimi olduklarını ve birlikte iş yaptıklarını anlattı.
Cicek'in bir gun kendisine "parti seni cağırıyor" dediğini anlatan Tekiner, "Parti nedir?' diye sordum. PKK dedi. Ben de 'PKK beni neden cağırıyor?' dedim, gitmedim. Bir gun annemin evine giderken yolda duran aracta bulunan bir kişi benden yardım istedi. Ben de yanına gittiğimde silah cekerek 'biz birini istiyorsak gelir, yoksa biz getiririz.' dedi. Cok korktum, yuz felci gecirdim. PKK'dan tehdit almaya devam edince Kenan'a kabul ettiğimi soyledim." dedi.
Kendisini Diyarbakır'ın Lice ilcesi kırsalında, saldırının talimatını veren, daha sonra Diyarbakır kırsalında duzenlenen operasyonda oldurulen "Porsipi" kod adlı İshak Ozcaktu'nun yanına goturduklerini kaydeden Tekiner, şunları soyledi:
"Bu kişi ile farklı zamanlarda 3 defa goruştum. Ailem hakkımdaki tum bilgilere sahipti. Tehdit etti. Benden, once kamyon calmamı istedi. Sonra arac calmamı istedi. Canlı bombayı Lice'de gordum ama canlı bomba olduğunu bilmiyordum. Bir sure direndim, calmadım. Kenan, teror saldırısında kullanılan aracı Şanlıurfa'da gosterdi. Aracın 3 yedek anahtarını verdi. Caldığım araca yeni kopyalanmış beyin takarak Adana'ya Kenan'ın dediği yere goturdum. Ormanlık bir alandı. Kenan'ı daha sonradan bomba saklı olduğunu oğrendiğim yere birkac kez goturdum ama bombadan haberim yoktu. Kendisini canlı bomba ile birlikte de gordum. Teror saldırısında kullanılan araca sahte plakayı ben taktım. Toprağa gomdukleri bir şeyi cıkardılar, ben sadece bir valiz gordum. İcinde ne olduğunu bilmiyorum."
Diyarbakır'a dondukten sonra polisin kendisini aradığını oğrendiğini one suren Tekiner, "Caldığım arac ile Kayseri'de patlama olduğunu ve şehitler olduğunu gittiğim internet kafede oğrendim. Panikledim, anneme 'Kenan beni kandırdı' dedim." diye konuştu.
Daha sonra Kenan'ın kardeşi B.C'nin kendisine, "Patlamaya ilişkin PKK'ya rapor vermen gerekiyor" diyerek sınıra yonlendirdiğini iddia eden Tekiner, bu kişinin kendisine verdiği telefon numarasından bir kacakcıya ulaştığını ve bunun vasıtasıyla Van, Hakkari ve oradan da mayınlı araziden Irak'a gectiğini aktardı.
PKK tarafından bir sure alıkonulduğunu one suren sanık, daha sonra babasının Diyarbakır'da B.C. ve ailesini sıkıştırması sonucu bırakıldığını, orgut gozetiminde bir sure Erbil ve Suleymaniye'de kaldığını, teror orgutu yoneticilerinin kendisine surekli "MİT'in yetiştirdiği ozel elaman mısın?" diye sorduğunu dile getirdi.
Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluğunun devamına karar vererek, eksikliklerin giderilmesi icin duruşmayı 19 Mart'a erteledi.
Ote yandan, şehit babası Mahmut Duran, duruşma sonrası adliye cıkışında yaptığı acıklamada, mahkemenin en kısa surede sonuclanmasını istediğini belirterek, "İnşallah diğer firari de bir an once yakalanır. Kurban olduğum Allah, şu Turkiye'de terorun sonu kurur inşallah. Olacağından da eminim." dedi.
Turkiye Harp Malulu Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kayseri Şube Başkanı Ali Yavuz da sanığın savunmasını kendilerinin samimi bulmadığını soyledi.
Sanığın kendini kurtarmak icin şehit ailelerine başsağlığı dileyerek, yaralarını kaşımak ve kendilerini tahrik etmek icin ellerinden geleni yaptığını aktaran Yavuz, "Bunların niyeti hep aynı. Devletimizi, milletimizi bolmek icin cabalayan hain gruplardır. Dimdik ayaktayız. Turk Silahlı Kuvvetleri ve devletimizin yapmış olduğu operasyonları destekliyoruz. Son terorist oldurulunceye kadar, Kandil'e bayrak dikilene kadar mucadele edilmesini istiyoruz." diye konuştu.
Avukat Ramazan Bedir ise bugun milletin ta kendisi, AK Parti cınarına mensup avukatlar olarak 15 şehit ailesini 15 avukat olarak yalnız bırakmadıklarını dile getirdi.
Bugun avukat kimlikleriyle beraber Hakk'tan, vatandan, bayraktan, şuhedadan, Turkiye'den yana taraf olduklarını vurgulayan Bedir, "15 Mehmetciğimizi şehit eden esfeli safilin bu mahlukatların, bu teroristlerin en ağır cezayı alması icin hukukun ustunluğunu savunup, elimizden geleni yapacağız." diye konuştu.
Saldırı
1. Komando Tugay Komutanlığında gorevli askerlerin carşı iznine cıkışı sırasında 17 Aralık 2016'da bombalı aracla duzenlenen saldırıda 15 asker şehit duşmuş, 54 asker yaralanmıştı.
Hain saldırıyla ilgili 8 sanık, Kayseri 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki yargılama sonucu ceşitli hapis cezalarına carptırılmış, 10 sanık ise delil yetersizliğinden beraat etmişti. Tekiner, firarda olduğu icin dosyası ayrılmıştı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ramazan Kaya