Buyuk Birlik Partisinin (BBP) kurucu Genel Başkanı merhum Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin olumune ilişkin soruşturma kapsamında, arama calışmalarında ihmali bulunduğu iddiasıyla "gorevi kotuye kullanma" sucundan haklarında dava acılan, aralarında eski Adana Jandarma Bolge Komutanı Ali Lapanta'nın da bulunduğu 4 sanığın yargılanmasına başlandı.
Kahramanmaraş 5. Asliye Ceza Mahkemesinde gorulen duruşmada, Yazıcıoğlu'nun eşi Gulefer, oğlu Furkan Yazıcıoğlu, ablası Maviş Ocak, ağabeyi Yusuf Yazıcıoğlu ile yakınları ve taraf avukatları hazır bulundu.
Yazıcıoğlu ve beraberindekilerin bulunduğu helikopterin duştuğu tarihte Adana Jandarma Bolge Komutanı olan emekli korgeneral Ali Lapanta, eski Kurmay Başkanı Mazlum Kocoğlu, donemin Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Muduru Orhan Birdal ve eski Sivil Havacılık Genel Muduru Ali Arıduru, bulundukları illerden Ses ve Goruntu Bilişim Sistemi ile duruşmaya bağlandı.
Sanık Birdal, mahkemeye sunduğu yazılı savunmasını tekrar ettiğini belirtti.
İddiaların doğru olmadığını ifade eden Birdal, "Ucuş planının hangi adreslere cekileceği gorevlinin yapacağı işlemdir ve usulune uygun doldurulup ilgili yerlere mesaj cekilmiştir. Bu konuda herhangi bir suc istinat edilmesi doğru değildir." dedi.
Helikopterde bulunan cihazın kırılmasından dolayı konum bilgisi alınamaması gibi bir durumla ilgili de suclanmasının doğru olmadığını one suren Birdal, iddianamede gorev ve yetkilerin birbirine karıştırılmış durumda olduğunu savundu.
Birdal, helikopterdeki antenin yolculara anlatılması gibi bir gorevlerinin bulunmadığını, bunun farklı bir kurumun gorevi olduğunu soyledi.
Hakimin "Hangi kurumun gorevi?" sorusu uzerine sanık Birdal, "Sivil Havacılık Genel Mudurluğunun sorumluluk alanıdır." yanıtını verdi.
Olaydan sonra soruşturma yapılıp yapılmadığının sorulması uzerine Birdal, soruşturma yapıldığını ve kusurlu kimse olmadığının anlaşıldığını ifade etti.
Sanık Ali Arıduru ise olay sırasında Sivil Havacılık Genel Muduru olarak gorev yaptığını, olayı duyunca koordinasyon icin genel mudur yardımcılarına gerekli talimatları verdiğini kaydetti.
Daha sonra Başbakanlıkca kriz koordinasyon masasının oluşturulduğunu oğrendiğini ve kuruma gelen bilginin buraya iletilmesi gerektiğinin kendisine soylendiğini anlatan Arıduru, "20'ye yakın arkadaşla gelen her turlu bilgi ve belgeyi buraya ilettik. Genel mudur olarak ve genel mudurluk olarak yapılması gerekenleri yaptık. Gelen her turlu bilgiyi sıralı amirlerimize ilettik." dedi.
Arıduru, Sivil Havacılık Kurumunun helikopterdeki antenin kullanımının yolculara anlatılması gibi bir gorevinin bulunmadığını, bu gorevin kaptan pilotta olduğunu soyledi.
"Yasal gorevim olmamasına rağmen insani duygularla bolgeye gittim"
Ali Lapanta da olay sırasında 8 ilden sorumlu Adana Bolge Komutanı olduğunu, durumu oğrendikten sonra Kahramanmaraş'ın Goksun ilcesinde kurulan kriz merkezine gittiğini anlattı.
Yonetmelik gereği arama kurtarma koordinatorunun Sivil Havacılıkta olduğunu belirten Lapanta, "Arama kurtarma faaliyetlerinde ihtiyac duyulan personelin bolgeden teminini sağladım. İcişleri Bakanının talimatıyla gereken katkıyı sağladım, koordinatorluk yaptım. Yasal gorevim olmamasına rağmen insani duygularla bolgeye gittim." diye konuştu.
Olaydan sonra kendisi aleyhinde cok sayıda haber yapıldığını, tamamının iftira ve algı operasyonu olduğunu savunan Lapanta, olayın "Ergenekon"a bağlanmaya calışıldığını ancak başarılı olunamadığını, bu surecte gorev alan hakim ve savcıların da daha sonra FETO'den ihrac edildiğini kaydetti.
"Bolgeyi aradık ancak hava muhalefeti nedeniyle zirveye cıkamadık"
Lapanta, arama kurtarma calışmalarında zirvelere bakılmadığı iddiasına ilişkin ise şunları soyledi:
"Kar yapışı tipi şeklinde devam ediyordu ve goruş mesafesi 10 metreydi. Duz yolda dahi arama yapamazsınız ama biz olayın onemi de dikkate alarak arama faaliyetleri yaptık. Bolgeyi aradık ancak hava muhalefeti nedeniyle zirveye cıkamadık. 'Bolge aranmadı.' ifadesi doğru değil ama zirveye cıkılmadığı doğrudur. Cıkılmaya calışılsaydı başka facialara sebebiyet verilebilirdi. Butun riskleri goze alarak arama kurtarma faaliyetlerini gercekleştirdik. Sadece biz değil sivil arama kurtarma ekipleri de zirvede arama yapamadı. Yapmadı değil yapılamadı, hava şartları musaade etmedi."
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan gelen bilgilerin dikkate alınmadığı yonundeki iddiaların da gercek dışı olduğunu savunan Lapanta, ihtiyac duyulan butun birliği fazlasıyla gonderdiğini ve arama kurtarma faaliyetlerine gece gunduz katkı sunduğunu belirtti. Lapanta, "Dunyanın hicbir yerinde kotu hava koşullarında arama kurtarma faaliyeti yapılmaz. Suclamaları kesinlikle kabul etmiyorum. Butun riskleri goze alarak gorevimizi layıkıyla yerine getirdik." ifadelerini kullandı.
Lapanta, sorumluluğun il kriz yonetiminde yer alanlarda olduğunu, kendisinin sorumluluğunun bulunmadığını one surdu.
Avukatların sorularına da cevap veren Lapanta, "Keş Dağı'nda arama yapmak isteyen koyluler silah tehdidiyle durduruldu mu?" sorusuna, "Benim sorumluluğumda değil, İl Jandarma Komutanlığının sorumluluğundaydı." diye yanıt verdi.
Eski Kurmay Başkanı Mazlum Kocoğlu ise olayın duyulmasından 20 saat sonra Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlığı harekat merkezinde olduğunu, buraya gelen her turlu ihbar ve bilgilerin duzenli tutulmasını sağladığını kaydetti.
"Benim orada bulunan herhangi birine emir verme yetkim yok, amacım sadece bilgilerin doğru tutulmasını sağlamaktı. Harekat merkezine vardığımda bazı kayıtlar işlenmemişti. İşlenmesi icin yol gosterdim. Bir duzensizlik vardı." ifadelerini kullanan Kocoğlu, kayıt defterlerinde bazı saatlerin daha sonra eklendiği iddialarına ilişkin de "O deftere kim imza attıysa ona sormak lazım. Atılı sucu işlemedim, beraatımı talep ediyorum." diye konuştu.
Bu arada, iddianameye "kağıt parcası" diyen bir sanık avukatı hakim tarafından uyarıldı.
Avukatların savunmasının ardından hakim, duruşmayı 29 Ocak'a erteledi.
Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığınca, helikopterin duştuğu tarihte Adana Jandarma Bolge Komutanı olan emekli korgeneral Ali Lapanta, eski Kurmay Başkanı Mazlum Kocoğlu, donemin Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Muduru Orhan Birdal ve eski Sivil Havacılık Genel Muduru Ali Arıduru hakkında "gorevi kotuye kullanma" sucundan 6 aydan 2 yıla kadar cezalandırılmaları talebiyle dava acılmıştı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Adsız Gunebakan