KAYSERİ'de 17 Aralık 2016'da carşı iznine cıkan askerlere yonelik saldırının faillerinden 'Fırat Botan' kod adlı PKK'lı terorist Ferhat Tekiner'in, yargılanmasına başlandı. Tekiner, "Beni hamile eşimle tehdit ettiler" dedi.
PKK'lı 'Fırat Botan' kod adlı Ferhat Tekiner, gecen yıl 23 Ekim'de MİT ve emniyet iş birliğinde duzenlenen operasyonla Irak'ın kuzeyinde yakalanarak Turkiye'ye getirildi. PKK'lı Tekiner'in, 17 Aralık 2016 tarihinde Kayseri'de carşı iznine cıkan askerlere yonelik duzenlenen saldırının faillerinden olduğu tespit edildi. Ferhat Tekiner'in, 15 askerin şehit olduğu ve 54 kişinin de yaralandığı Kayseri'deki patlamanın faili 'Kendal Deniz' kod adlı Kenan Cicek'e caldığı aracı teslim ettiği saptandı.

'BENİ TEHDİT ETTİLER'Tutuklanan Tekiner'in, Kayseri 4'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına başlandı. Duruşmada, Turkiye Harp Malulu Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimler Derneği Kayseri Şubesi uyeleri de muşteki olarak yer aldı. Tekiner savunmasında, saldırının bir numaralı sanığı Kenan Cicek'in kendisini tehdit ettiğini anlatarak, "Kenan Cicek'i Diyarbakır'da sanayide tanıdım. Oto hırsızlığı yaptığımı biliyordu. Samimi olduktan sonra Kenan ile birkac kez arac topladık. Kendisiyle alım-satım yaptım. Kenan bir gun bana 'parti seni cağırıyor' dedi. 'Parti ne demek oluyor' deyince PKK'nın olduğunu soyledi. Ben surekli tehditler aldım. Sonrasında Kenan beni Lice ilcesine goturdu. Orada beni 'Erhan Porsibi' denilen kişiyle goruşturdu. Kenan Cicek ve Erhan Porsibi benden kamyon calmamı istediler. Bende kamyon yerine otomobil calabileceğimi soyledim. Ben de aracı calıp, beynini devre dışı bıraktım" diye konuştu.'CALDIĞIM ARACLA PATLAMA OLDUĞUNU OĞRENDİM'Bombalı arac saldırısını sonradan oğrendiğini ileri suren Tekiner, "Kafede arkadaşlarım benim arandığımı soyledi. Bende cocukluktan beri arac hırsızlığı yaptığım icin onunla ilgili olduğunu sandım. Arkadaşlarım onunla ilgisi olmadığını, Kayseri'de bir bombalı saldırının olduğunu soylediler. Bunun uzerine hemen internet kafeye gittim. Araştırınca caldığım aracla Kayseri'de patlama ve şehitlerimizin olduğunu oğrendim" dedi.Kuzey Irak'a nasıl kactığını anlatan Tekiner, "Kenan Cicek'in kardeşi bana ulaşarak, 'Merkez karargahta senin ismin gecti. Kayseri patlamasıyla ilgili PKK'ya rapor yazman gerekiyor. Bu yuzden Kuzey Irak sınırına gideceksin. Gitmezsen sen bilirsin. Hamile eşin var' dedi. Sınırın son koyunde kacakcı bir kişi beni mayınlı ve tehlikeli yerden karşı tarafa gecirdi. Orada beni 'Şahan' isimli bir terorist karşıladı. Sonra beni kalabalık teroristlerin olduğu yere goturdu. Kenan'ın yakalanmasından dolayı orada bana MİT'e calıştığımı soyleyerek, beni surekli sucladılar. Beni surekli devlete calışmakla sucladılar. Ben de devlete calışmadığımı, tehdit edildiğim icin geldiğimi soyledim. Kuzey Irak'ta Turk konsolosluğuna giderek, MİT'e kendim teslim olmak istedim. Şehit ailelerine başsağlığı diliyorum. Beni hamile eşimle tehdit ettiler. Size sadece kanınızın yerde kalmadığını soylemek istiyorum" şeklinde konuştu.SALDIRININ PLANLAYICISINA 16 KEZ MUEBBET VERİLMİŞTİKayseri 1'inci Komando Tugay Komutanlığı'nda vatani gorevini yapan ve carşı iznine cıkan askerleri taşıyan halk otobusune, bombalı arac ile duzenlenen teror saldırısına ilişkin 21 sanıklı dava gecen yıl sonuclanmıştı. MİT ve Emniyet operasyonuyla yakalanıp Turkiye'ye getirilen terorist Ferhat Tekiner'in caldığı aracla saldırıyı duzenleyen terorist Kenan Cicek'in tutuklu yargılandığı dava, Kayseri 4'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde goruldu. Kenan Cicek, 16 kez ağırlaştırılmış muebbet ve 1118 yıl hapis cezasına carptırılmıştı. Diğer sanıklara da değişen yıllarda hapis cezası verilmişti.ŞEHİT BABASI DAVA SONRASI KONUŞTUSaldırıda şehit olan Yunus Emre Duran'ın babası Mahmut Duran, duruşma sonrası acıklamalarda bulundu. Duran, "Mahkemenin inşallah en kısa zamanda sonuclanmasını istiyorum. Diğer firari olanların da yakalanmasını en yakın zamanda istiyorum. Terorun kokunun kurumasını istiyorum. Devletimizin terorun kokunu kurutacağından da eminim" dedi.Turkiye Harp Malulu Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kayseri Şube Başkanı Ali Yavuz ise, "Bu olaya destek verenler daha once yargılandı. Bombanın yuklenmesine destek veren, aracı calan ve Kayseri'ye ulaşmasına destek veren bir kişinin yargılanmasına şahit olduk. Biz teroristin ifadelerini samimi bulmuyoruz. Kendini kurtarmak icin yaptığını duşunuyoruz. Başsağlığı dileyerek, yaramızı kaşıyıp, bizi tahrik ediyor. Onların duşuncelerinin fikirlerinin ne olduğunu biz biliyoruz" diye konuştu.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Samed Aydın SUN