MUĞLA'nın Marmaris ilcesinde yaşayanlar, hamsiye gelen 10 gunluk av yasağı sonrası balık haline akın edip, talebi arttırdı. Balıkcılar 1 gunde sattıkları 10 kasa hamsiyi, 2 saatte tuketti.
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkcılık ile Su Urunleri Genel Mudurluğu, Karadeniz'de avlanan hamside 'yasal avlanabilir boy uzunluğunun altındakilerin oranının artması' nedeniyle, hamsi avına 10 gun sureyle yasak getirdi. Fiyatın artabileceğini on goren Marmarisliler, saat 16.00 sıralarında kapalı halk pazarında bulunan 5 deniz urunu satışı yapan dukkana yoneldi. Lezzeti ve fiyatıyla sofraların vazgecilmesi hamsi, tezgahta kilosu 30 TL'den satışa cıktı. Balıkcılar, muşterilerin artan taleplerine yetişebilmek ve tezgahlarını doldurmak icin surekli hamsi temizliği yaptı.

Marmaris'te 40 yıldır deniz urunleri satışı yapan Durmuş Ali Yucel, "Hamsi avlanmasına getirilen kısıtlama sonrası fiyatlara etkileyecektir. Hafta başından itibaren yuzde 20 ila 30 arasında fiyat artışı olur. Şu anda elimizde stoklar mevcut ama pazartesiden itibaren fiyatlar, 40- 45 lira civarında olacaktır. Gunde 9- 10 kasa hamsi satıyorum. Tarım Bakanlığı'nın 10 gun yasak getirmesi yerinde ve doğru bir karar. Bir ailenin sofralarında fiyat olarak en uygun bir urundur. Fiyatı uygun olması talebi artırıyor. Muşterilerimize hamsi yetiştirmek icin calışıyoruz. Ege hamsisi iri olur ve lezzeti Karadeniz gibi olmaz. Tezgahlarda Karadeniz ve Ege hamsisi kendini belli eder ve bilen ona gore alır" dedi.Dukkanında hamsi temizleyen Sema Yucel, "Getirilen kısıtlama nedeniyle talep zaten vardı daha da artacaktır. Bir kasa 14- 15 kilogram geliyor. Şu anda gunde 10 kasa hamsi temizliyoruz. Dukkanda calışanlarımız hamsi temizlemek ve muşteriye yetiştirmek icin seferber oldu" dedi.Balık halinden 3 kilo hamsi satın alan ev hanımı Melahat Girgin, "Haftanın 3 gunu deniz urunu alıyorum. Ailecek en cok sevdiğimiz hamsi. Ne yazık ki hamsinin boyları gun gectikce kuculuyor. Alınan avlanma yasağı doğru bir karar. Fiyatlar artmadan hamsimi aldım. Eşim ve cocuklarıma buğulamasını yapıp sofralarımızda tuketeceğiz" dedi.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Ali GUNDOĞAN