Silivri'de doğal afetlerin ardından yaşanabilecek olumsuzluklarla hızlı ve etkin şekilde mucadele edilmesi amacıyla inşa edilen Silivri Afet Koordinasyon Merkezi (SAK) hizmete acıldı.
Yeni Mahalle Saray Bosna Sokak'ta inşa edilen ve icerisinde Zabıta Mudurluğunu de barındıran merkezin acılışı yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgını nedeniyle kısıtlı katılımla gercekleştirildi.
Acılış toreninde konuşan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, olası İstanbul depreminden en cok etkilenecek ilceler arasında Silivri'nin de yer aldığını, bu nedenle deprem ve depreme hazırlık konusunda yapmaları gerekenler olduğunu aktardı.
Belediye olarak kentsel donuşum stratejik belgesini ihale ettiklerini ve 1 yıl icerisinde tamamlayıp Cevre ve Şehircilik Bakanlığına sunmak uzere hazırladıklarını belirten Yılmaz, bunun depreme hazırlık yol haritaları olacağını, ayrıca olası depremin ardından yapılması gerekenlerin de SAK bunyesinde yurutuleceğini ifade etti.
Yılmaz, Zabıta Mudurluğuyle birlikte acacakları merkezin 7/24 hizmet vereceğinden bahsederek, şoyle devam etti:
"Merkez 700 metrekarelik bir alanda kurulu. Ust yonetim kriz odası, haber merkezi, techizat odası, yatakhane, arşiv ve gozlem kriz merkezi, hasar tespit ve enkaz kaldırma birimi, trafik ve asayiş birimi, bilgi yonetim, tahliye birimi gibi birimleri icerisinde barındırmaktadır. Merkezimiz ilce genelinde bulunan şehir kameralarını 7/24 izleyecek. Jandarma ve Emniyet Mudurluğumuzun yukunu almış olacak. Ulusal basın, meteoroloji ve AFAD'ı tum ulke genelinde takip edecek. İlce genelinde yılda 15 bin kişiye Afet Bilinci ve Farkındalık Eğitimi verilecek. İlce genelinde fabrika, site, STK, AVM ve tum kamu kuruluşlarına eğitim planlaması yapacak. Yerel duzeyde yılda en az 1 defa tatbikat duzenleyecek."
Volkan Yılmaz, merkezde 20 kişilik tam techizatlı arama kurtarma ekibi, 10 kişilik afet bilinci ve farkındalık eğitmeni, 10 kişilik on inceleme, hasar tespit ve enkaz kaldırma ekibi, 10 kişilik tahliye ekibi, 20 kişilik trafik ve asayiş ekibi, 10 kişilik bilgi yonetim ve evrak işleri ekibi ile 6 kişilik haber merkezi ve planlama ekibinin gorev alacağını kaydetti.
Silivri'nin kaynaklarını tasarruf ettiklerini ve duzgun kullandıklarını vurgulayan Yılmaz, yaklaşık 2,5 milyon liraya mal olan merkezin bağışcılar, hayırseverler ve iş insanları tarafından yapıldığını dile getirdi.
Merkez, ilce Muftusu İsa Sağlam'ın okuduğu duanın ve kurban kesiminin ardından hizmete sunuldu.
Acılışa, Silivri Kaymakamı Ali Partal, Rumeli Universitesi Rektoru Prof. Dr. Hazım Tamer Dodurka, Silivri Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Demir, İlce Jandarma Komutanı Gungor Kırarslan, İlce Emniyet Muduru Cemil Erim ile siyasi partilerin ilce başkanları, belediye meclis uyeleri, oda ve dernek başkanları, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Elif Kucuk