Oğrenciler eğitim hayatlarında başarılı olmak icin dua okumaktadırlar. Sınavlara girmeden once bir cok dua okunur. Peki sınava girerken okunacak dualar nedir? Sınava girerken hangi dualar okunur? Başarı icin hangi dualar okuması gerekiyor? Sınav duası nedir? Fiili dua ne demektir? İşte detaylar haberimizde...
[h=3]SINAVA GİRERKEN OKUNACAK DUALAR NELERDİR?[/h]Sınava girilecek gun 70 defa Salat-ı Nariye okunmalıdır.
''Ya men leccemel mutekebbirine b licami azametihi selliim sellim ya Hafız''
Sınava girerken şu dua okunur

"Rabbi edhılnî mudhale sıdkin ve ahricni muhrace sıdkin ve'c'al li min ledunke sultÂnen nasîrÂ."ANLAMI:
"Ya Rabbi! Beni doğru bir giriş ile girdir ve yine doğru bir cıkış ile cıkar. Katından bana yardım edici bir kuvvet ihsan eyle.
"Sınav icin sıraya oturunca şu Âyet okunur;
"Rabbi'şırahli sadri ve yessir li emri,va'hlul ukdeten min lisani,yefkahu kavlî."
ANLAMI:
"Ya Rabbi! Goğsumu ve gonlumu genişlet,işimi kolaylaştır,
Dilimin bağını coz,sozumu anlaşılır eyle.
"Sınav başlayınca da şu dua okunur:
"Ya Hayyu YÂ KayyûM, Bi Rahmetike esteğisû."
ANLAMI:
"Ey Hayy ve Kayyum olan Allah'ım, Senin Rahmetine Sığınıyorum."
[h=3]SINAVDA UNUTKANLIĞA KARŞI OKUNACAK DUALAR NEDİR?[/h]Bismillahirrahmanirrahim, Ferdun, Hayyun, Kayyûmun, Hakemun, Adlun, Kuddûsun. İyyÂke na'budu ve iyyÂkenesta'în. İnn fetahn leke fethan mubînÂ." On dokuz defa okunacak.
[h=3]SINAVDA KOLAYLIK DUASI[/h]"Rabbi yessir vel tuassir Rabbi temmim bi'l-hayr"
ANLAMI: "Rabbim! kolaylaştır zorlaştırma, Rabbim hayırla sonuclandır"
"Allahumme hır li vehter li.Vela teklini ala ihtiyari."
ANLAMI: Allah'ım! Bu işi bana hayırlı kıl ve bu işi bana nasip eyle! Allah'ım beni kendi başıma bırakma.(Tirmizi,De'avat,90)

[h=3]FİİLİ DUA NEDİR?[/h]Allah, kÂinatta meydana gelecek tum olayları belli sebeplere bağlamıştır. Hem dunyada hem de icinde yaşanılan evrendeki her şey Allah'ın koyduğu sebep-sonuc (kanun ve kural) ilişkilerine gore şekillenir. Arzu ettiği bir şeyin olmasını isteyen kişi, onun sebeplerini de yerine getirmek zorundadır. Orneğin cocuk sahibi olmak isteyen kişinin evlenmesi, sınavda başarılı olmak isteyen oğrencinin derslerine calışması fiilî dua sayılır.
Kişi, Allah'tan istediği şeyin gercekleşmesi icin Allah'ın kendisine oğrettiği sebepleri ve kanunları elinden geldiği kadar yerine getirip tamamlar, sonucunu da Allah'tan bekler. "İnsan icin ancak calışmasının karşılığı vardır." (Necm, 53/39) mealindeki Âyette insanların calışmaları ile alacakları sonuc arasındaki ilişkiye dikkat cekilmiş ve bu calışmanın fiilî bir dua manasına geldiğine işaret edilmiştir. Hayvanı hasta olan ve iyileşmesi icin sadece dua eden birisine soylenen "Duana biraz da katran ilacı ekle..." sozu, fiilî dua icin guzel bir ornektir.
Bir işin gercekleşmesi icin dua edip oturan insanın yapmış olduğu hareket ne kadar yanlış ise, tum calışmaları yapıp, gerekli tedbirleri aldıktan, yani fiilî duasını tamamladıktan sonra "Bu işi ben tamamladım." diyerek sozlu dua etmeyenin yapmış olduğu davranış da o derece yanlıştır.