Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Ocak'ta Boğazici Universitesi'ne rektor olarak atadığı Prof. Dr. Melih Bulu hakkında acıklama yaptı. Erdoğan, "YOK 9 isim teklif etmiştir, Melih Bey'i rektor olarak sectik. Melih Bey'in orada cok cok başarılı olacağına inanıyorum" dedi. Oğrencilerin protestolarıyla ilgili olarak ise sırasıyla İcişleri Bakanı Suleyman Soylu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan karşılıklı suclamalar ve acıklamalar geldi.
[h=3]Soylu'dan Kaftancıoğlu'na: Ne işi var?[/h]İcişleri Bakanı Suleyman Soylu, Boğazici Universitesi'nde rektorluk atamasıyla birlikte oğrenciler tarafından gercekleştirilen eylemlere katılan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nu eleştirdi.
Soylu, Kaftancıoğlu icin, "Bir siyasi parti il başkanının, universitedeki bir rektor atamasında oranın onune terorle iltisaklı militanlarıyla beraber gelenlerin icerisinde ne işi var" dedi.
Eylemler hakkında konuşan Soylu, "Bu tip militan ruhlu insanları da ulkenin huzurunu bozmak isteyen siyasileri de cok gordu. Ama bu tezgaha bu ulke bir kez daha duşmez. Vandallar gibi universitenin kapısını kırdılar, orası bilim yuvası" diye konuştu.
[h=3]'CHP'li İl Başkanları, haklı mucadelenin yanında yer alır'[/h]Kaftancıoğlu ise Soylu'nun acıklamalarına Twitter'dan cevap verdi.
CHP'nin ve CHP'li il başkanlarının, illerindeki tum kesimlerin sorunlarıyla ilgilendiğini ve haklı mucadelenin yanında olduğunu belirten Kaftancıoğlu şunları ifade etti:
"Kibir gostermez davetlere de icabet ederler. Kıskanmayın ne olur, calışın sizin de bizler gibi il başkanlarınız olur."
[h=3]Erdoğan: Bu işin icinde olan teroristler var[/h]Cuma namazı cıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "Oğrencilerle goruşecek misiniz?" yonundeki soruya şu yanıtı verdi:
"Arkadaşlar ben oğrencilerle neden goruşeyim? Oğrenciler bu işin icinde değil. Bu işin icinde olan teroristler var. Ne yazık ki oğrencilikle alakası olmayan CHP'nin İstanbul İl Başkanı orada. Kendisi bir DHKP-C militanıdır."
Rektor atamasının yasalara uygun bir şekilde gercekleştiğini soyleyen Erdoğan, "Yasalar neye amirse Melih Bey de buna gore atanmıştır. Kaldı ki gecmişine baktığımız zaman o da bu universitenin icinden yetişmiş bir arkadaşımızdır" diye konuştu
[h=3]'Universitenin siyaset aracı olarak kullanılmaması bilimsel ve toplumsal acıdan vazgecilmezdir'[/h]Prof. Dr. Melih Bulu'nun universiteye rektor olarak atanmasının ardından başlayan eylemler beşinci gununde de devam etti.
Universitenin oğretim uyeleri Guney Kampus icerisinde bir basın acıklaması yaptı.
Rektor ataması uygulaması ile Boğazici Universitesi'nin akademik ozerkliğinin ve demokratik değerlerinin acıkca ihlal edildiğini ifade eden akademisyenler, uygulamayı kabul etmediklerini dile getirdi.
Akademisyenler, rektor, dekan, enstitu ve yuksekokul muduru, bolum başkanı gibi akademik yoneticilerin, atama ile değil secimle belirlenmesi gerektiğini ifade etti.
Universite senatosunun 2012'de aldığı kararın okunduğu bildiride, "Universitelerin herhangi bir kişinin etkisi ya da baskısı altında kalmaması, siyaset aracı olarak kullanılmaması bilimsel ve toplumsal acıdan vazgecilmezdir" sozleri yer aldı.
[h=3]'Tum universitelerde demokratik secimler duzenlensin'[/h]Akademisyenlerin okuduğu bildirinin ardından bir araya gelen oğrenciler de bir basın acıklaması yaptı.
Prof. Dr. Bulu'nun istifa etmesine dek eylemlerini surdureceklerini aktaran oğrenciler, taleplerini şoyle sıraladı:
[h=3]Temsili secim yapıldı[/h]Oğrenciler, yaptıkları acıklamanın ardından kampus icerisinde temsili bir secim gercekleştirdi.
"Boğazici Universitesi Rektoru demokratik bir secimle belirlenmelidir" yazılı bir pusula uzerinde oy kullanan oğrenciler, sandık onunde uzun bir kuyruk oluşturdu.
[h=3]'Universiteler, demokratik Turkiye mucadelesinin guclu bir parcası'[/h]Eğitim ve Bilim Emekcileri Sendikası (Eğitim Sen) şubeleri de bugun yaptıkları basın acıklamalarıyla rektor ataması uygulamasını protesto etti.
Dun ise Devrimci İşci Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekcileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Turk Muhendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Turk Tabipleri Birliği (TTB) ortak bir yazılı acıklama yayımladı.
Acıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bu toprakların tarihinde her zaman demokratik universite mucadelesi, demokratik Turkiye mucadelesinin guclu bir parcası olmuştur. Bu nedenle universitelerine sahip cıkan, demokrasi mucadelesini yukselten Boğazici Universitesi oğretim uyelerinin, oğrencilerinin ve mezunlarının haklı mucadelesinin yanındayız."