Populer sosyal ağlar yazı dizisine devam ediyoruz. Seriye Turkiye’de en cok kullanılan mecralarla başlamıştık. Bu defa dunyada, ozellikle Amerika ve Avrupa’da cok populer olan ve cok kullanılan ama Turkiye’de henuz o kadar populer olamayan bir sosyal ağa değineceğiz: Pinterest’ten bahsediyorum. Bu makalede başta “Pinterest Tarihi” olmak uzere “Pinterest Nedir?”, “Pinterest Nasıl Kullanılır?” ve en son “Pinterest’in Ozellikleri Nelerdir?” başlıkları cercevesinde Pinterest’i detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Bu arada makalede yer alan istatistiklere ozellikle incelemenizi tavsiye ederim.

Pinterest Tarihi
Son yıllarda Avrupa ve Amerika’da trend olan ve bircok kişi tarafından kullanılan bir sosyal ağ olarak karşımıza cıkan Pinterest, 2010 yılında, Paul Sciarra, Evan Sharp ve Ben Silbermann tarafından Amerika’da kurulmuştur. Pinterest, kullanıma sunulduğu ilk donemde pinleme ozelliği, tablolardan (pano) oluşan yapısı ve sınırlı kategorisiyle sınırlı bir deneyim imkanı veriyordu.

Pinterest’i diğer sosyal ağlardan ayıran en buyuk ozellik “pinleme”ydi. O yuzden Pinterest, kurulduğu ilk yıl “pinleme” ozelliğini geliştirmeye odaklanmıştır.

Pinterest Nedir?
Bir gorsel ve video paylaşım platformu olan Pinterest, kullanıcılara 2 şekilde paylaşım imkanı sunuyor. Kullanıcılar ister kendi yukledikleri gorselleri / videoları, isterlerse de farklı bir kullanıcıda gormuş oldukları gorselleri ya da videoları paylaşabiliyorlar. Pinterest dilinde buna “pinlemek” denilmektedir.

Pinlenen icerik panoya eklenmekte boylece kategorisel paylaşım imkanı sunmaktadır. Bu arada Pinterest’i diğer bircok sosyal ağdan farklı kılan en dikkat ceken ozelliği kullanıcılarının %33’unun erkeklerden oluşuyor olmasıdır. Diğer bir ifadeyle Pinterest’in cinsiyet istatistiğinde kadınlar fazlasıyla ağır basıyor. Bu noktada ise uygulamanın iceriğinin ve gelişiminin daha cok kadınlar uzerinden sağlandığını soylemek yanlış olmaz.

Pinterest’te ne paylaşıldığına yani icerik konusuna değinecek olursak Pinterest kullanıcıları; yemek tarifleri, moda, ev eşyaları, kendin yap, creatif way ve sanat gibi konulara ilgi gosteriyor ve bu kategorilerde yoğun bir şekilde paylaşım yapıyor.

Pinterest, tum bu icerikleriyle kısa surede hatrı sayılır bir kullanıcı sayısına ulaşıp, 2012 yılında Webby odullerinde en iyi sosyal medya uygulaması ve halk tarafından secilen en iyi arayuze sahip uygulama odullerini kazandı. Nisan ayında “Board Covers” geliştirilip, panolara ozel bir kapak fotoğrafı ekleyebilme ozelliği getirildi. Aynı ay icerisinde Flickr ile bir entegrasyon sağlandı. Akabinde Flickr sitesinde yer alan fotoğrafı paylaş kısmına, Pinterest butonu getirildi. Sonuc itibariyle Pinterest, diğer sosyal mecralarla olan entegrasyonunu surdurdu.


Pinterest’in kullanıcılarda oluşturduğu “Ozgur Platform” algısı 2015 yılının Haziran ayında getirilen bir guncellemeyle daha bir guclenmiştir. Bu guncelleme / ozellik, cinsiyet secimine gore sitenin gorunumu ozelleştiriyor. Surekli yapılan guncellemelerle adından sıkca bahsettiren Pinterest, 2016 itibariyle dunyanın en cok tıklanan sitelerinden biri olarak bugun dahi varlığını surduruyor.

İşletme Hesabı / Onaylanmış Profil
Hemen her sosyal ağda yer alan işletme hesabı, diğer bir ifadeyle onaylanmış profil, Pinterest’in de gundemine geldi. Bu yenilik ozellikle işletmeleri yakından ilgilendirmektedir. Pinterest, bu ozelliği 2013 yılının Mart ayında duyurdu. Bu guncellemeyle birlikte Pinterest’te işletmelere ozel acılan hesaplarda analiz / istatistik aracları kullanıma sunuldu. İşletmeler bu aracla birlikte; tıklama, erişim, etkileşim gibi parametrelerde detaylı veriye sahip olabiliyorlar.

Pinterest Nasıl Kullanılır? / Pinterest’in Ozellikleri
Pinterest nasıl kullanılır aşamasına gecmeden evvel Pinterest’e ait kavramlara kısaca değinmekte yarar var. Pinterest’le ozdeşleşmiş iki kavram var. Bunlar; Pin ve Pano


Pin:
İnternette ya da Pinterest’te bulunan guzel şeyleri saklayabilecek gorsel yer işaretidir.



Pinterest ile ozdeşleşmiş Pin ve Pano kavramlarına kısaca değindikten sonra Pinterest nasıl kullanılır? faslına gecebiliriz. Pinterest’i kullanmak icin ilk yapılması gereken www.pinterest.com’u acmak daha sonra Google ya da Facebook ile mi yoksa kullanıcı adı / e-posta ile mi uye olmak istediğinize karar vermektir.

Facebook, Google veya E-Posta seceneklerinden bir tanesini secerek kısa sure icerisinde uyelik işlemini tamamlamak mumkundur. Facebook ile uye olmak istenilirse Facebook hesabının acık olması gerekiyor. E-posta aracılığıyla uye olmak isteyenlerin e-posta ve şifre girmeleri gerekiyor. Bunun hemen ardından kullanıcıya gonderilen “Confirm” yani onayla e-postasında belirtilen butona ya da linke tıklanarak uyelik işlemi tamamlanıyor.

Tum bu adımlar başarılı bir şekilde uygulandığında artık Pinterest’te gezinmeye diğer bir ifadeyle Pinterest’i keşfetmeye başlayabilirsiniz. Yeri gelmişken belirtmekte yarar var Pinterest’e akıllı telefondan (iOS, Android), tabletten ve PC’den kısacası tum mobil ve masaustu araclardan bağlanabilirsiniz.

Bu arada onemli bir detayı paylaşmadan gecmek istemiyorum. Turkiye’de cok populer olmasa da Pinterest, Turkce’yi destekliyor. Dolayısıyla Pinterest profilinize giriş yaptıktan sonra sağ ust koşeden bir konu başlığı secip spesifik olarak merak ettiğiniz herhangi bir konuya dair Turkce arama yapabilirsiniz ve paylaşılan iceriklere anında ulaşabilirsiniz. Orneğin; hediyeler, moda vb.

Yaptığınız aramalar sonucunda karşınıza bir suru secenek cıkacaktır. Eğer beğendiğiniz bir resmin ortasına tıklarsanız (buyutec işareti belirir) resim tek sayfada acılır. Fakat resmin altında, sol taraftaki kırmızı pin tuşuna tıklarsanız bu defa da o resmin bulunduğu panoya gidersiniz. Gorsele tıkladınız ve gorsel tek sayfada geldi. Şimdi siz bu gorseli saklamak istiyorsunuz. O zaman yapmanız gereken gorselin sol ust koşesindeki “pin it” tuşuna tıklamak. Boylece beğendiğiniz gorselleri koleksiyonunuza eklemiş olursunuz. Tabi gorseli kendi panonuza eklemeden once karşınıza bir ekran cıkacak ve size “Nereye ekleyelim?” diye sorulacak. Siz o gorselin hangi panoda olması gerektiğini duşunuyorsanız ona gore işaretleme yapabilirsiniz.



Eğer herhangi bir kullanıcının iceriğini paylaşmak değil de kendi iceriklerinizle panolarınızı oluşturmak istiyorsanız “Yeni pano oluştur”u secin. Once panonuza bir isim verin. Orneğin; hediye fikirleri. Tavsiyem panonuza genel daha doğrusu kategorisel yani arama hacmi yuksek olan isimler verin. Boylece başka kullanıcılar arama yaptıklarında sizin panoların gorunur. Bu da popularitenizi arttırır.

Pinterest İstatistikleri
Kadın Pinterest kullanıcılarının oranı %80.
Pinterest’te acılan işletme hesaplarının toplam sayısı500 bin.
Pinterest aylık sayfa gosterim sayısı 5 milyar.
İnsan yuzu iceren Pinterest resimlerinin oranı %20.
Gunluk pinlenen ortalama makale sayısı 5 milyon.
Repin alan pinlerin oranı %80.
Tek bir ziyarette Pinterest’te gecirilen ortalama sure 2 dakika.
Ortalama bir kullanıcının bir ayda Pinterest’te gecirdiği sure 98 dakika.
Pinterest uzerinden urun satın alan muşterilerin urun başına odedikleri ortalama fiyat 140 – 180 dolar.
Pinterest hesabı ile Facebook hesabını birleştiren kullanıcıların sayısı 9 milyon.
Platforma sadece mobilden giriş yapan tekil ziyaretci oranı %35.
Markaları Yakından İlgilendiren Pinterest İstatistikleri

Pinterest’te bulunan işletme hesap sayısı yaklaşık 500.000
Pinterest kullanıcıların %52′si bir mağazada alışveriş yaparken, yol gosterici olması amacıyla Pinterest’ten faydalanıyor. Aktif Pinterest kullanıcılarının % 83′u, bu platformda bir unluyu takip etmek yerine bir markayı takip etmeyi tercih ediyor.
Pinterest tarafından yonlendirilen ziyaretcilerin ortalama satış sipariş değeri 58.95 dolar.
Bir web sitesine bir Pinterest pininden gelenlerin sayısı ortalama 2‘dir.
Bir web sitesini bir Pinterest pini sayesinde goruntuleyenlerin sayısı ortalama 6‘dır.
Pinterest’te global e-ticaret sosyal paylaşımının %44′u gercekleşiyor.
Pinterest’te global tuketici marka sosyal paylaşımının %11′i gercekleşiyor.
Pinterest’te en cok repin edilen domain Etsy.com
2013 Inc 500 Company’nin 45′i Pinterest kullanıyor.
Pinterest’te bir markayı pinleyen milenyum kuşağının oranı %11
Pinterest’te bir mağazaya ve alışveriş sitesine goturen tıklamalar tum pin tıklamalarının %7′sini oluşturuyor.
Pinterest’te bir mağazaya ve fotoğraf paylaşım sitesine goturen tıklamalar tum pin tıklamalarının %8′ini oluşturuyor.