Kendi botumuzu oluşturmak icin 2 adım gereklidir.
Birincisi BotFather ile kendi botumuzun hesabını oluşturmalıyız. (BotFather bir telegram botudur. Telegram botu oluşturmamızı kolaylaştırır. Bot oluşturmak icin başka bir bot kullanıyoruz, cok iyi la).
İkincisi de Telegram’ın bot’a gelen mesajları yonlendireceği uygulamaya, uygulamadan gelen cevabı bot ile konuşan kişiye yonlendireceği sisteme ihtiyacımız var.Allah razı olsun bu sistemi yapan paketler yazılmış(Nodejs icin paket, Python icin paket). Bu paketler genel olarak Telegram’ın bot apisi ile haberleşir. Şunu unutmayın BotFather ile botu oluşturduğumuzda bot aktif değil. İkinci adım gercekleştirildikten sonra aktif olucaktır. Aktiflikten kasıt gonderilen mesajları yorumlayıp, cevap gondermek.
Genel girişi yaptık, şimdi nasıl yapılacağını konuşalım.
1.Adim: (BotFather ile botun hesabını oluşturmak)
Kendi botumuzun hesabını oluşturmak icin BotFather botu ile konuşmaya başlamalıyız. BotFather linkine tıklayınız, sonrasında START butonuna bastıktan sonra konuşmaya başlamış olucaksınız. Sizi BotFather’in yardim(help) mesajı karşılayacak.Bu mesajı okuyarak kendi botunuzu oluşturabilirsiniz.
/newbot komutunu mesaj olarak gonderdikten sonra sizden botun ismini isteyecektir. Suanlık biz Benim Telegram Botum ismini vericeğiz. Siz istediğiniz ismi verebilirsiniz. Sonrasında sizden telegram botunuz icin kullanıcı ismi isteyecektir. Sadece 2 şartları var. Ya Bot ya da _bot ile bitmesidir. Orneğin BenimTelegramBot, benimtelegram_bot gibi kullanıcı adları kullanılmalıdır.
Kullanıcı adı sectikten sonra BotFather size botunuzun telegram url’sini ve token değerini iceren mesaj aticaktır. İsterseniz botunuza ozelliklerini değiştirebilir veya ozellikler ekleyebilirsiniz. /help komutunu mesaj olarak gonderdiğiniz de BotFather neler yapabileceğinizi yardım eden mesajı gonderecektir.
Şuan bot oluşturduk, ama bot şuan aktif değil. Yani botun calışması icin ikinci adımı gercekleştirmeliyiz.

2.Adim: (Bot Uygulamamiz)
Aslında burda istediğiniz bir dil ve o dildeki istediğiniz herhangi bir paketini kullanabilirsiniz. libraries.io sitesinden rahatca bulabilirsiniz. Ve Dokumanları genellikle cok iyi oluyor. Aslında bu kısımda anlaticaklarımız dokumanlardan bulabilirsiniz. Emin olun ki paketin dokumanı daha iyi)
Python, Js, Golang, C#
Biz Şuanlik Nodejs de ki node-telegram-bot-api paketini kullanıcaz. İlk olarak bot projemize başlamadan once nodejs, npm ve yarn gibi aracları yuklemeyi unutmayın. Bu paketleri sitelerindeki dokumanlara gore kendi sisteminize indirebilirsiniz.
Her şey tamam ise bot projemiz icin bir dizin oluşturuyoruz. Sonrasında dizinin icine girdikten sonra nodejs icin yarn paket yoneticisi ile node-telegram-bot-api paketini indiriyoruz. Dizin icindeki dosyaları listeliyoruz. package.json projenin ozelliklerini ve gerekli paketlerin listesini tutar. yarn.lock dosyası gerekli paketlerin versiyonunu, hangi siteden indirileceğini, paketin hash değerini, paketin icin gerekli kucuk paketleri tutar. node_modules dizinide paketlerin kaynak kodlarını tutar. Daha sonra index.js dosyası oluşturuyoruz.

Kod: $ mkdir telegram-bot-projem $ cd telegram-bot-projem $ yarn init yarn init v1.5.1 question name (telegram-bot-projem): question version (1.0.0): question description: Telegram Bot Projem question entry point (index.js): question repository url: question author: benim question license (MIT): GPL-3.0 question private: public success Saved package.json Done in 30.31s. $ yarn add node-telegram-bot-api yarn add v1.5.1 info No lockfile found. [1/4] Resolving packages... [2/4] Fetching packages... [3/4] Linking dependencies... [4/4] Building fresh packages... success Saved lockfile. success Saved 82 new dependencies. info Direct dependencies └─ [email protected] info All dependencies ... Done in 3.25s. $ ls node_modules package.json yarn.lock $ touch index.js Paketin README.md icindeki orneği ındex.js dosyasına kopyalayalım. Ve token değerini değiştirelim. Sonrasın uygulamamızı calıştırılalım.

Kod: $ vim index.js const TelegramBot = require('node-telegram-bot-api'); // Telegram Değerinize gore değiştirin const token = 'YOUR_TELEGRAM_BOT_TOKEN';// Telegram botu oluşturuyoruz, // yeni mesajları almak icin polling methodunu kullanırız. const bot = new TelegramBot(token, ); // eşleşir"/echo [herhangi]" bot.onText(//echo (.+)/, (msg, match) => ); // Butun mesajları dinler. bot.on('message', (msg) => );$ node index.js ... Test etmek icin Botumuz ile konuşmaya calışalım. Herhangi bir mesaj yazdığımızda ‘Mesajını aldım kardeş’ diye bir mesaj gonderecektir. Unutmayın bu her mesaj gonderdiğinizde calışacaktır.“/echo naber bot?“ dediğimizde de bize ‘Mesajını aldım kardeş.’ ‘naber bot’ diye mesajlar gonderecektir.
Bundan sonra hangi paketi kullandıysanız onun dokumanlarından botunuzu geliştirebilirsiniz.