ABD Başkanı Donald Trump'ın cağrısı sonrası toplanan Trump yanlıları dun ABD Kongresi'ni basmıştı. Olaya ilişkin acıklama yapan ABD'nin secilmiş Başkanı Joe Biden, "Amerikan tarihinin en karanlık gununu yaşadık" diyerek protestocuları "yerli teroristler" olarak nitelendirdi.
[h=3]Biden'ın acıklamalarından satır başları:[/h][h=3]"AYAK TAKIMININ YAPTIĞI BOZGUNCULUKTU"[/h]Yapılan saldırılar ABD'ye buyuk azarar verdi. Bu cetelerin, ayak takımının yaptığı bir bozgunculuktu. Şu anda artık adalet o kadar politize olmuş durumdaki, bu işi de yapabilecek daha iyi birileri yok. Her şeyden onemlisi bu ulkenin onurunu, bağımsızlığını kesinlikle yeniden tesis etmeliyiz.
[h=3]"HİCBİR BAŞKAN KRAL OLAMAZ"[/h]Hukukun ustunluğunun gecerli olduğu bir ulkeyiz bunu defalarca soyledim. Demokratik kurumlarımız eski cağdan kalma değil, onlar bu ulusu farklı kılan nitelikler ve hicbir başkan 'kral' olamaz. Hicbir yargı başkanın keyfine gore hareket etmez veyahut korumaz. Adalet halk icindir. Kuvvetliyi korumaz. Adalet kordur. Dun gordukleriniz cok net bir şekilde bu ulkenin temel ulkelerine aykırıydı yalnızca en onemli 3 organımızdan birini korumayı değil adaletin yerini bulmasının da engellemeye calışıldığın gorduk. Kaos başladıktan sonra mesaj aldım. Torunum bana bir fotoğraf yolladı askeri giyimli kişiler vardı onlarcası Lincoln anıtının onundeydi cunku protestolar vardı.
[h=3]"ORADA SİYAHİLER OLSAYDI COK FARKLI OLURDU"[/h]Bana dedi ki bu 'adil değil' burada siyahiler olsaydı mudahale cok farklı olurdu. Kendimizi hukukun ustunluğune adamalıyız ve yurt icindeki kurumlarımız yeniden canlandırmalıyız.

Trump, destekcilerine "itidal" cağrısında bulunmuştu. Kongre binasına Ulusal Muhafızların sevk edilmesi talimatı verilirken, Washington'da yerel saatle 18.00 itibarıyla "sokağa cıkma" yasağı ilan edilmişti.