Dunya Sağlık Orgutu (DSO) Avrupa Bolge Direktoru Dr. Hans Kluge, Turkiye'ye DSO'nun tavsiyelerini izlediği icin teşekkur ederek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faaliyetleri ve liderliği tum ulkeler tarafından takdir goruyor. Guclu veri ve bilgi sağlama sisteminiz nedeniyle sizi tebrik etmek istiyorum. Turkiye'de yurutulen aşı calışmaları, hızlı tanı kiti calışmaları ve virusun genom dizilimi konusunda yaptığınız calışmaların kapsamını artırdığınız icin de tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı acıklamaya gore, Bakan Fahrettin Koca, Dunya Sağlık Orgutu (DSO) Avrupa Bolge Direktoru Dr. Hans Kluge ile video konferans yontemiyle goruştu.

Goruşmede, Avrupa bolgesindeki vaka artışları, koronavirusteki mutasyon, Turkiye'deki guncel durum ve aşı calışmaları ele alındı.
Kluge, DSO'nun tavsiyelerini izlediği icin Turkiye'ye teşekkur ederek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faaliyetleri ve liderliği tum ulkeler tarafından takdir goruyor. Guclu veri ve bilgi sağlama sisteminiz nedeniyle sizi tebrik etmek istiyorum. Aynı zamanda Turkiye'de yurutulen aşı calışmaları, hızlı tanı kiti calışmaları ve virusun genom dizilimi konusunda yaptığınız calışmaların kapsamını artırdığınız icin de tebrik ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.
"İlk yerli aşının geliştirilmesini cok kısa zamanda tamamlayacağımızı duşunuyorum"
Goruşmede, salgına ilişkin Turkiye'deki son verileri paylaşan ve vaka sayılarındaki duşuşe dikkati ceken Bakan Koca, şunları belirtti:
"Avrupa'da giderek vaka sayısının arttığı, bizde tersine giderek azaldığı bir doneme girdik. Ozellikle hızlı test, izolasyon ve temaslı takibinden taviz vermiyoruz. Filyasyon ekip sayımız, her biri 3 kişiden oluşan toplam 16 bin ekipten oluşuyor. Şu an bizim gunluk 16 bin vakamız yok. Yani 1 ekibe 1 hasta bile duşmuyor. Bu sayıyı da azaltmak istemiyoruz cunku onumuzdeki 2-3 ayın onemli olduğunu duşunuyoruz. Yaygın aşılama yapmadıkca filyasyon ekip sayımızı azaltmak istemiyoruz. Yatak kapasitemiz onemli bir duzeyde. Her gecen gun boş yatak sayımız giderek artıyor."
Koca, aşı dağıtım planlarını belirlediklerini ve yerli aşı calışmalarının devam ettiğini aktararak, "Kendi aşımızı geliştirme noktasında da oldukca yol almış durumdayız. Ulkemde yurutulen 13 aşı calışması DSO'nun yayınladığı listelerde de yer almaktadır. Bakanlığıma bağlı bir araştırma-geliştirme birimi olan Turkiye Sağlık Enstituleri tarafından desteklenen ve klinik aşamada olan ilk yerli aşının geliştirilmesini cok kısa zamanda tamamlayacağımızı duşunuyorum." ifadelerini kullandı.
- "Mutasyonun Turkiye'ye gelmesini geciktirmek icin gerekli calışmaları yurutuyoruz"
Bakan Koca ve Kluge, İngiltere'de ortaya cıkan mutasyon hakkında da goruş alışverişinde bulundu ve endişe yaratan gelişmeyle ilgili guclu bilgi paylaşımı konusunda mutabık kaldı.
Konuyu yakın takip ettiklerini belirten Koca, "yeni mutasyonun Turkiye'ye gelmesini geciktirmek icin gerekli tum calışmaları yuruttuklerini" vurguladı. Bakan Koca, şunları kaydetti:
"Mutasyonun gorulduğu ulkelere ilişkin bazı seyahat onlemlerini ve bu ulkelerden gelenler icin karantina onlemlerini uygulamaya koymuş bulunmaktayız. Şu ana kadar karantina altında tuttuğumuz kişilerden 15'inde bu mutasyona rastladığımızı belirtmek isterim. Onumuzdeki surecte de ulkemizdeki vakaların sekans calışmalarını artırarak kuresel iş birliğine katkı amacıyla sonucları paylaşmaya devam edeceğiz."
Kluge ise virusteki mutasyonun olum oranlarını artırdığına ya da hastalığı ağırlaştırdığına dair hicbir gosterge olmadığını, ancak bulaşıcılığın arttığını ifade etti. Bu sebeple tum dunyada halk sağlığı tedbirlerinin artırılması gerektiğini bildiren Kluge, yine dunya genelinde aşılama calışmalarının hızlandırmasını tavsiye ettiklerini bildirdi.
"Biz de Turkiye olarak yeni mutasyonun ulkemize gelmesini geciktirmek icin gerekli tum calışmaları yuruttuk. Mutasyonun gorulduğu ulkelere ilişkin bazı seyahat onlemleri ve bu ulkelerden gelenler icin karantina onlemlerini uygulamaya koymuş bulunmaktayız"
Kaynak: Anadolu Ajansı