ABD'de Donald Trump destekcilerinin kongre binasını basması ile sonuclanan protesto gosterileri sırasında başkent Washington'da bulunan ve Turkiye'ye gelmek icin hazırlık yapan yolcular yaşadıklarını anlattı. Kızını ziyaret icin İstanbul'a gelen ABD vatandaşı Leigh Byrd "Beni en fazla korkutan şey şehrin dort bir yanında sivil bir huzursuzluk olmasıydı" derken, Ahmet Cuhadaroğlu ise "Oğlumun evinde otururken bir anda dışarıdan sirenler duymaya başladık" ifadelerini kullandı. Turk Hava Yolları'nın Washington-İstanbul'a seferini yapan ucağıyla aralarında Turk ve ABD vatandaşlarının olduğu yolcular, akşam saatlerinde İstanbul Havalimanı'na geldi. Yolcular, ucaklarının hareketine saatler kala Washington'da yaşanan kongre baskını ve sonrasında yaşadıklarına ilişkin basın mensuplarına acıklamalarda bulundular.
"BENİM İCİN KORKUTUCUYDU"
Kızını ziyaret icin İstanbul'a gelen Leigh Byrd, ABD'deki secim sonuclarından dolayı mutlu olmayan insanların olduğunu ve onların gosteri yaptıklarını soyledi. Dun gercekleşen gosteriler hakkında konuşan Byrd, "Once her şey iyiydi. Barışcıl bir ortam vardı. Daha sonra bu ortam olmadı. Havalimanına giderken yolda cok fazla polis olduğunu gordum ve havalimanına vardığımda da oyleydi. Cok fazla polis olmasının oluşabilecek her hangi bir olaya karşı onlem olarak bulunduklarını soyledi. Bu benim icin korkutucuydu" dedi. "İNSANLAR SECİM SONUCLARINDAN MUTLU DEĞİLDİ"Kendisini en fazla korkutan şeyin şehrin dort bir yanında sivil bir huzursuzluk olduğunu kaydeden Byrd, "Bunun olacağını aslında biliyorduk. İnsanlar secim sonuclarından mutlu değildi. Neyin adil olup olmadığını bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.
"BİR ANDA SİRENLER DUYMAYA BAŞLADIK"Oğlunu ziyaret icin eşi ile birlikte ABD'de bulunduğunu ifade eden Ahmet Cuhadaroğlu ise yaşadıklarını şu şekilde anlattı: "Oğlumun evinde otururken bir anda dışarıdan sirenler duymaya başladık. Cep telefonumuza mesaj geldi. Once İspanyolca sonra İngilizce mesaj geldi. Belediye Başkanı şehrin genelinde sokağa cıkma yasağı ilan edildiğini soyledi. Daha sonra biz havalimanına gitmek uzere oğlumuz tarafından alındık. Yollar boştu, sakindi. Normalde havalimanına giderken o yallar daha sıkışık olmasına rağmen son derece boşalmıştı. Biz yasaktan once gittik havalimanına ne olur ne olmaz diye. Yasak sonrasında da her hangi bir trafik sıkışıklığı ile karşılaşmadık. Havalimanı'nda her hangi bir olay gormedik." Amerikalı George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesi sonrası yapılan protestolar sırasında da ABD'de bulunduğunu belirten Cuhadaroğlu "O zaman bircok mağazanın vitrinini suntalarla kaplamışlardı. Boyle bir olay gormedim bu sefer. Havalimanına geldikten sonra son derece sakindi. Hic endişelenmedim." şeklinde konuştu.
Aziz ve Evren Kırdar cifti ise "Biz ucağa binmeden 4-5 saat once duyduk. Trump taraftarları kongreyi basmışlar. Cumhuriyetciler kongreyi basmışlar. Sanırım silahlı kişiler de varmış. Onları duyduk. Sokağa cıkma yasağı ilan edilmiş o gece icin. Havalimanı şehir dışında olduğu icin bir problem yok. Ama kongre etrafından bircok insan toplanmış vaziyette onları duyduk. Endişelenmedik. Şehir dışındayız" diye konuştu.
- İstanbul