BBP'nin kurucu Genel Başkanı merhum Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopterin duşmesi olayıyla ilgili "gorevi kotuye kullanma" sucundan yargılanan, o donemde İstihbarat Şube Mudurluğunde gorevli eski Emniyet Amiri Dursun Ozmen hakkında mutalaasını acıklayan savcı, sanık icin 2 yıla kadar hapis talep etti.
Kahramanmaraş 1. Asliye Ceza Mahkemesinde gorulen duruşmada, Yazıcıoğlu'nun eşi Gulefer ve oğlu Furkan Yazıcıoğlu, ablası Maviş Ocak ile taraf avukatları hazır bulundu.
FETO uyeliği sucundan hukumlu olan tutuklu sanık Ozmen, Ses ve Goruntulu Bilişim Sistemi uzerinden duruşmaya bağlandı.
Tanık S.B, ifadesinde, olay tarihinde Kahramanmaraş İstihbarat Şubede gorevli polis memuru olduğunu belirterek, şunları soyledi:
"Bilgi notunun hazırlanması benim amirimin gorevidir. Talimat verildiğinde hazırlık kısmını yapıyorduk. İlk bilgi notunu şube mudurunun talimatıyla ben hazırladım. Sanık 3. bilgi notunu, yani merhum Yazıcıoğlu ve beraberindeki heyetin sağ kurtulduğuna dair bilgi notuna ilişkin musveddeyi bana sundu ve yazmamı istedi. Ben bu bilginin kaynağını nereden, kimden aldığını sordum. Bana cevap vermedi. Sonra alaylı şekilde, 'Benim yuksek yerlerde tanıdığım var.' dedi. Ben ona tekrar sordum, 'Eğer bu bilgi doğru değilse adamı ipe goturur.' dedim. Ben Dursun Ozmen'in odasına bilgi vermek icin girdiğimde aynı zamanda kendisinin goruntulu olarak kurum ici hattan biriyle goruştuğunu fark ettim. Ekranda Kahramanmaraş İstihbarat Şube Muduru yazıyordu. Ben 'Haber kaynağını bilmediğim bilgiyi cekmiyorum.' dedim. O da İ.K'ye bu bilgi notunu cekmesini soyledi. Cıkarken tum illere bilgi notunun cekilmesini soyledi. O da A.S. olabilir ama tam olarak hatırlamıyorum."
Bu bilgilerin neden daha onceki ifadelerinde yer almadığının sorulması uzerine tanık S.B, "Oncesinde bunlardan bahsetmedim cunku Dursun Ozmen aynı kurumda amir olarak gorev yapıyordu. Odasında beni tehdit etti." dedi.
Tanık olarak dinlenen A.K. da olay tarihinde Dursun Ozmen ile aynı şubede buro amiri olarak gorev yaptığını ve şu anda da FETO'den hukumlu olduğunu ifade ederek, bilgi notu cekildiği sırada şubede olmadığını soyledi.
Sanık Ozmen, savunmasında, onceki beyanlarını tekrar ettiğini belirterek, tanık S.B'nin kendisine, "Amirim bu ifadeler adamı ipe goturur" demediğini, kendisinin de "Yuksek yerlerde tanıdıklarım var" ifadesini kullanmadığını savundu.
Birleştirme talebi reddedildi
Tanıkların dinlenmesinin ardından hakim, Yazıcıoğlu ile 5 kişinin olumune ilişkin yurutulen soruşturmaya FETO'nun talimatıyla mudahale ettikleri iddiasıyla aralarında Dursun Ozmen'in de yer aldığı 17 şupheli hakkında Kahramanmaraş 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava acıldığını hatırlatarak, dosyaların birleştirilmesi talebi olduğunu aktardı.
Ozmen, kendisinin zaten "silahlı teror orgutu FETO uyesi olmak" sucundan hukum giydiğini aktararak, o davada da benzer suclamayla karşı karşıya kaldığını ifade etti. Davaların mukerrer olduğunu savunan sanık, birleştirme talebinin reddini istedi.
Yazıcıoğlu ailesinin avukatı da sanık hakkında 2. Ağır Ceza Mahkemesinde "gorevi kotuye kullanma" sucundan dava acılmadığını ve dosyaların birleşmesi halinde bu suctan dolayı zaman aşımı riskinin oluşabileceğini belirterek, birleştirme talebinin reddedilmesini istedi.
Ara karar veren hakim de, dosyanın geldiği aşama ve zaman aşımı suresi gozetilerek Kahramanmaraş 2. Ağır Ceza Mahkemesinin birleştirme talebinin reddedilmesine, dosyanın bir orneğinin mahkemeye gonderilmesine hukmetti.
Savcı mutalaasını acıkladı
Verilen aranın ardından mahkeme savcısı acıkladığı mutalaasında, olay tarihinde Kahramanmaraş Emniyet Mudurluğu İstihbarat Şube Mudurluğunde gorevli olan Dursun Ozmen'in, helikopterin duşmesi sonrası "Muhsin Yazıcıoğlu'nun bacağı kırık, ambulansla hastaneye goturuluyor" şeklinde bilgi notunu hazırladığını belirtti.
Ozmen'in, cevresindeki polislerin uyarısına rağmen, "Siz bilmiyorsunuz kardeşim. Benim yuksek yerlerde tanıdıklarım var" diyerek bilgi notunu hazırladığını ve tum illere gonderilmesi talimatı verdiğini ifade eden savcı, asılsız ve gercek dışı bilgi notu nedeniyle arama kurtarma calışmalarının sekteye uğradığını, ulke gundemini derinden etkileyecek, son derece onemli bir hususta kamuoyunun yanıltıldığını ve bilgi kirliliğine sebebiyet verildiğini aktardı.
Savcı mutalaasında, sanığın bu şekilde hareket ederek, zamanla yarışıldığı boylesine onemli bir konuda, mesai arkadaşlarının kendisini uyarmasına rağmen bilerek ve isteyerek gorevinin gereklerine aykırı hareket ettiği vurguladı.
Savcı, arama kurtarma calışmalarının sekteye uğratılmasına ve kişilerin mağduriyetine neden olan sanığın ust sınırdan cezalandırılarak 2 yıla kadar hapsini talep etti.
Sanık, mutalaaya karşı savunmak yapmak amacıyla ek sure istedi.
Hakim, sanığa ek sure vererek, duruşmayı 15 Ocak Cuma gunune erteledi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / İzzet Mazı