Milli Eğitim Bakanlığı, hayat boyu oğrenme kurumlarında yuz yuze eğitim faaliyetlerinin 11 Ocak 2021 tarihinden itibaren başlayacağını duyurdu. Bunun uzerine vatandaşlar, Hayat Boyu Oğrenme Kurumları Yuz Yuze Eğitim ne zaman başlayacak? Hayat Boyu Oğrenme Kurumları nedir, nerelerdir? Hayat Boyu Oğrenme Kurumlarına başvuru nasıl yapılır gibi sorular sormaya başladı. İşte detaylar...
[h=3]HAYAT BOYU OĞRENME KURUMLARI NE ZAMAN ACILIYOR?[/h]Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan acıklamada, Hayat Boyu Oğrenme Kurumları'nda yuz yuze eğitim faaliyetleri 11 Ocak 2021'den itibaren başlıyor. MEB Son Dakika, Yapılan yazılı acıklamada "Hayat boyu oğrenme kurumlarındaki 20 Kasım 2020 tarihinde durdurulan eğitim faaliyetlerine 11.01.2021 tarihinden itibaren yuz yuze olarak başlanılacaktır. Salgının seyrine gore İl/İlce Hıfzıssıhha Kurulu Kararı ile kursların kapatılması veya yeniden acılabilmesi mumkun olacaktır." ifadelerinde bulunuldu.

[h=3]HAYAT BOYU OĞRENME KURUMLARI NEDİR?[/h]Hayat Boyu Oğrenme Kurumları, kendini geliştirmek, yeni bir meslek ya da beceri edinmek isteyen vatandaşlar icin oluşturulan, oğrenme faaliyetlerini tek noktadan gercekleştirmelerine imkÂn sağlayan bir sistemdir. "Hayat boyu oğrenme portalı" olarak adlandırılan sistemde, kişiler, bilgi ve beceri oğrenme fırsatlarının yanında İŞKUR tarafından sunulan istihdam fırsatlarından da yararlanabiliyorlar.
Hayat Boyu Oğrenme kurumları portallarında, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olan Halk Eğitim Merkezleri tarafından her yaş grubuna yonelik sunulan en az 3000 ucretsiz kurs ve eğitim programı bulunur. Orgun ve yaygın eğitim kurumlarının yanında rehberlik alınabilecek her tur kurum bilgileri yer aldığı, bunların yanında cağın ihtiyacı olan uzaktan oğrenme imkanı da sağlayan online e-oğrenme icerikleri "HBO TV" adı altında yayınlandığı ve her gecen gun yenileri ekleneceği; bir internet portalı olarak www.hbo.gov.tr adresinde yayına sunulmuştur.
Bununla ilgili yonetmelikteki yeni kararlar ise şu şekilde;
1- Yaygın Eğitim Kurumları Yonetmeliği yerine Hayat Boyu Oğrenme Kurumları Yonetmeliği hazırlanmıştır. Yeni Yonetmelikte "yaygın eğitim kurumları" ifadesi yerine Genel Mudurluğumuzun de adını taşıyan "hayat boyu oğrenme kurumları" ifadesi kullanılmıştır.
2-Eski Yonetmelik sadece halk eğitimi merkezlerini kapsamaktaydı. Yeni Yonetmelik, halk eğitimi merkezleri ile olgunlaşma enstitulerini kapsayacak şekilde duzenlenmiştir.
3-Usta Oğretici Gorevlendirmeleri ile ilgili, usta oğretici değerlendirme formu geliştirilmiştir. Usta oğreticiler bu formda oluşan puanlara gore il/ilce milli eğitim mudur yardımcısı/şube muduru başkanlığında kurulacak komisyon tarafından gorevlendirilecektir.
4-Halk eğitimi merkezi ve olgunlaşma enstitusunde gorev yapan oğretmenlerin eğitim oğretimi yılı başında ve sonunda yaptıkları, Mesleki Calışmalar tanımlanarak ek dersten yararlanmaları sağlanmıştır.
5-Ozel eğitim ihtiyacı olan bireylerin hayat boyu oğrenme hizmetlerinden daha yaygın yararlanmaları icin duzenlemeler yapılmıştır.
6- Ulkemizde bulunan yabancıların kurslara kolay kayıt olabilmesi icin duzenlemeler yapılmıştır.