
Mesajlaşma servisi WhatsApp Messenger'ın en buyuk rakibi olan Telegram, iOS ve Android'de mevcuttur. Kullanımı ve guvenirliği nedeniyle dikkat ceken Telegram hakkında merak edilen soruların cevaplarını sizler icin derledik.
[h=3]TELEGRAM NEDİR?[/h]WhatsApp'ın rakibi olarak gosterilen Telegram, aylık 400 milyon aktif kullanıcısı olan ucretsiz anlık mesajlaşma uygulamasıdır.
Telegram'da goruntulu arama (video call) ozelliği dahil pek cok avantaj yer alır. Fotoğrafların kalitesi duşmeden de atılabilecek bir uygulama olan telegramda video atma suresi de daha uzundur.
[h=3]TELEGRAM GORUNTULU ARAMA VAR MI?[/h]Klasik mesajlaşma servisinin yerini alan WhatsApp Messenger'ın en buyuk rakibi Telegram, iOS tarafında aldığı son guncelleme ile onemli bir eksiğini kapattı. Telegram'a eksikliği hissedilen ozelliklerden goruntulu arama (video call) ilk olarak iOS platformunda aktif edildi. Kullanıcıların Telegram'da goruntulu konuşma yapmak icin 6.3 surume guncellemeleri ve beta test programına katılmaları gerekiyor. Peki, Telegram'da goruntulu konuşma nasıl yapılacak?
Telegram'da goruntulu aramayı etkinleştirmek icin, Ayarlar menusu altından "Deneysel Ozellik" seceneğinin acılması gerekiyor. Bundan sonra profil menusunde "Goruntulu Arama" butonu gorunur hale geliyor. Yalnız goruntulu konuşma icin karşı tarafın da aynı adımları izleyerek ozelliği acması gerekiyor.
Bulut depolama, klasorler ve capraz platform desteği gibi etkileyici ozelliklere sahip olan Telegram, sadece Android platformunda 500 milyon indirmeyi gecti.
[h=3]TELEGRAM NASIL KULLANILIR?[/h]Telegram'ı indirin ve uygulamayı acın.Guncel cep telefonu numaranızı yazın.Telefonunuza gelen onay kodunu cıkan ekrana yazın.Adınızı, soyadınızı yazın ve bir profil resmi ekleyin.Menu butonuna basarak yeni grup, yeni kanal oluşturabilir ya da arama yapabilirsiniz.Telegram'ı bilgisayarınızda ya da iOS ve Android işletim sistemine sahip akıllı cihazlarınıza App Store ve Google Play uzerinden indirerek kullanabilirsiniz. Ayrıca uygulamanın tıpkı WhatsApp'da olduğu gibi masaustu surumu de bulunuyor. Telegram masaustu surumune buradan ulaşabilirsiniz.
[h=3]TELEGRAM HANGİ ULKENİN?[/h]Telegram, coklu platform desteği sunan, guvenli anlık mesajlaşma servisidir. Rus programcısı Pavel Durov tarafından yaratılmıştır. Telegram istemcileri hem mobil (Android, iOS, Windows Phone, Ubuntu Touch) hem de masaustu sistemleri (Windows, OS X, Linux) icin mevcuttur. Ağustos 2013'te yayın hayatına başlamıştır. Kullanıcılar birbirleri arasında metin mesajı, fotoğraf, video, ses kaydı, sticker ve 2 GB'a kadar dosya paylaşımı yapabilmektedirler. Geliştiricileri ayrıca Kasım 2016'da Telegraph isminde, kullanıcıların ceşitli formattaki icerikler oluşturmalarını ve hikÂye yazmalarını sağlayan bir uygulama hazırlamıştır.
4 Kasım 2014'te Telegram, Telegram kurucularının aralarında konuştuğu mesajlara erişebilen kişiye $300.000 odul vereceği bir yarışma duzenledi. 11 Şubat 2015'te yarışma bitti ve kazananı olmadı. Ayrıca Telegram, hukumetler dahil olmak uzere hicbir 3. partiyle bugune kadar veri paylaşmamıştır.
[h=3]TELEGRAM VS WHATSAPP: TELEGRAM GUVENLİ Mİ?[/h]Telegram, WhatsApp'ın aksine kesintisiz eşitmeye sahip bulut tabanlı bir mesajlaşma aracıdır. Sonuc olarak, mesajlarınıza tabletler ve bilgisayarlar da dahil olmak uzere aynı anda birkac cihazdan erişebilir ve her biri 2 GB'a kadar sınırsız sayıda fotoğraf, video ve dosya (belge, zip, mp3 vb.) paylaşabilirsiniz. Ve tum bu verileri cihazınızda saklamak istemiyorsanız, her zaman bulutta saklayabilirsiniz.
Telegram, coklu veri merkezi altyapımız ve şifrelememiz sayesinde cok daha hızlı ve guvenlidir. Ustelik Telegram'da ozel mesajlaşma ucretsizdir ve ucretsiz kalacaktır. Sonsuza kadar reklam yok, abonelik ucreti yok.
API'miz acıktır ve geliştiricilerin kendi Telegram uygulamalarını oluşturmalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Ayrıca, herkesin Telegram icin ozel araclar oluşturmasına, herhangi bir hizmeti entegre etmesine ve hatta dunyanın dort bir yanındaki kullanıcılardan odemeleri kabul etmesine olanak tanıyan geliştiriciler icin bir Bot API platformuna da sahibiz.
Hem WhatsApp hem de Telegram uctan uca şifreleme ozelliğine sahipti ancak son sozleşme sonrası bu ozelliğin ne olacağı bilinmiyor. Telegram sohbetlerinde ise mesajlar şifreli.
WhatsApp, Signal şifrelemesini kullanırken Telegram bunun icin MTProto yontemini kullanıyor. MTProto'da da herhangi bir guvenlik acığı bulunmamasına rağmen uzmanlar bilinen bir protokolun daha guvenilir olduğunu savunuyor.
Telegram'da sohbetleri PIN Kodu ve şifre korunabiliyor. WhatsApp ise bu acıdan bir adım geride.
WhatsApp normal kullanımda daha guvenli olsa da Telegram'ın ozel sohbetleri, gizli mod klavyesi ve isteğe bağlı guvenlik katmanı bir adım one cıkıyor. Kendi kendini imha eden mesajlar ve ekran goruntuleri de WhatsApp'ı bu rekabette geri duşuruyor.
WhatsApp'ın gizliliğiyle ilgili belirleyici bir nokta da kullanıcı hesaplarının telefon numaralarıyla ilişkili olması. WhatsApp'ta kimseyle numarasını bilmeden sohbet edemezsiniz.