
Dinozor cağından bu yana vucut tiplerini en iyi şekilde koruyabilmiş tek canlı, timsah olarak goruluyor. Bocek turleri, kuşlar ve hatta kurtlar bile uzun bir sure icerisinde bulundukları koşullara gore evrim gecirmiş olsalar da timsahlar, dinozorların yaşadığı donemde ne ise, şimdi de neredeyse aynı haldeler.
Bilim insanları, timsahların neden cok yavaş evrim gecirdiğine dair yeni bir araştırma yuruttu. Elde edilen bulgular sonucunda timsahların dinozor doneminde bile vucut tiplerinin hayatta kalabilmek icin son derece yeterli olduğu, bu yuzden de değişime ihtiyac duymadıkları ortaya cıktı.
[h=2]Timsahların vucudunun, değişime gerek duymayacak kadar guclu olduğu ortaya cıktı[/h]

Bristol Universitesi’nde gorev yapan bilim insanları, timsahların “kesintili denge” adı verilen evrim yolunu nasıl izlediklerini araştırdı. Bu araştırma kapsamında timsah fosilleri incelendi, gunumuzde yaşayan timsahların vucut olculeriyle karşılaştırıldı.
Araştırmada yer alan bilim insanı Max Stockdale, araştırmalarıyla ilgili şu sozleri dile getirdi; "Araştırmamız boyunca evrim oranlarını tahmin edebilmek icin makine oğrenim algoritması kullandık. Bu algoritma, belirli bir sure icerisinde timsahların vucudunda yaşanan değişim oranlarını hesaba katarak, kac yaşında olduklarını hesaplıyor ve bizlere bir evrimsel oran sunuyor. Araştırmamız icin en onemli unsurlar, timsahların ne kadar hızlı buyuduğu, ne kadar besine ihtiyac duydukları ve populasyonlarının ne kadar olduklarıydı."

Yapılan araştırmalar sonucunda timsahlar, hayatta kalmak icin değişime gerek duyulmayan verimli bir vucut yapısına sahipler. Vucut ısılarını kontrol edemedikleri icin sıcakkanlı hayvanlar tuketmek zorunda kalan bu surungenlerin, sıcak iklimlerde daha hızlı gelişim gosterdiği ortaya cıktı. Hatta bilim insanları, timsahların, dinozor cağında yaşanan meteor carpmasından da sıcaklık sayesinde kurtulduklarını one suruyor.
Tarih oncesinde yaşayan timsahların otcul, denizde yuzebilen ve en az dinozorlar kadar buyuk hayvanlar olduğu biliniyor. Ancak gunumuze kadar yaşayabilmiş tek timsah turu, bugun gorduğumuz surungen ve etcil olanlar. Bristol Universitesi’nde yer alan bilim insanlarının bir sonraki hedefi, neden bazı timsah turlerinin gunumuze kadar hayatta kaldığı ve diğerlerinin yok olduğunu araştırmak olacak.