Ticaret Bakanlığı, resmi web sitesinden paylaştığı yazılı acıklama ile istenmeyen SMS, e-posta ve sesli aramalarla ilgili rahatsızlıkları ortadan kaldıran Ticari Elektronik İleti Yonetim Sistemi'nin (İYS) bugunden itibaren hayata gecirildiğini duyurdu. Soz konusu sistem ile birlikte tum ticari elektronik ileti onayları tek bir noktadan goruntulenebilecek istek doğrultusunda onaylar kaldırılabilecek.
İYS ile temel amac, onaysız ticari elektronik iletilerin tuketicilere gonderilmeden engellenmesi ve istenmeyen mesaj trafiğinin azaltılması. Vatandaşlar, iys.org.tr web sitesini ziyaret ederek tum ticari elektronik ileti onaylarına ulaşabilir ve dilediklerini onaylayıp dilediklerini reddedebilirler.
[h=2]İstenmeyen SMS, e-posta ve sesli aramalar tek bir noktadan reddedilebilecek[/h]
Bakanlık, yazılı acıklamada 150 bin adedin ustunde ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılara mevcut onaylarını İYS'ye yuklemeleri icin verilen surenin de 31 Aralık 2020 tarihinde sona erdiğini hatırlatırken; paylaştığı acıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Bilindiği uzere, tuketicilerimizin istenmeyen SMS, e posta ve sesli aramalar gibi ticari elektronik iletilerle ilgili maruz kaldığı rahatsızlıkların ortadan kaldırılması amacıyla Ticari Elektronik İleti Yonetim Sistemi (İYS) oluşturulmuştur.
Soz konusu sistem ile onaysız ticari elektronik iletilerin tuketicilerimize gonderilmeden engellenmesi ve istenmeyen mesaj trafiğinin azaltılması amaclanmıştır.

İYS ile tuketicilerimiz verdiği tum ticari elektronik ileti onaylarını tek bir noktadan gorebilecek, kontrol edebilecek ve reddetme hakkını kullanabilecektir.
150 bin adedin ustunde ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılara mevcut onaylarını İYS’ye yuklemeleri icin verilen sure 31 Aralık 2020 tarihinde sona ermiştir.
Vatandaşlarımız ticari elektronik iletilere ilişkin onaylarını bugunden itibaren 16 Şubat 2021 tarihine kadar e-Devlet uzerinden veya www.iys.org.tr adresinden kontrol edebilecek ve onay tercihlerini değiştirebilecektir.

150 bin adet ve altında ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılara mevcut onaylarını İYS’ye yuklemeleri icin verilen sure ise 31 Mayıs 2021 tarihinde sona erecektir. Tuketicilerimiz soz konusu onayları 1 Haziran 2021 – 16 Temmuz 2021 tarihleri arasında kontrol edebilecektir.
Belirlenen sureler icinde vatandaşlarımız tarafından ret hakkının kullanılmaması halinde, hizmet sağlayıcılar tarafından İYS’ye aktarılan veriler onaylı sayılacaktır.
Soz konusu sureler mevcut onayların kontrolune ilişkin olup, bu tarihlerden sonra da tuketicilerimiz diledikleri tarihte İYS uzerinden ticari elektronik ileti tercihlerini değiştirebilecektir.”
[h=2]Ticari Elektronik İleti Yonetim Sistemi tanıtım videosu[/h]