Cin’in devlete bağlı uc telekomunikasyon şirketinden biri olan China Telecom, kablosuz iletişimde yeni bir donum noktası olabilecek bir hizmeti hayata gecirdi. Henuz pilot program kapsamında belli bir bolgede kullanıma sunulan hizmet kapsamında China Telecom kullanıcıları, kuantum şifrelemeli telefon goruşmeleri gercekleştirebilecekler.
Cin’in Anhui eyaletini pilot bolge olarak secen China Telecom, ozel bir SIM kart ve mobil uygulama ile birlikte kuantum şifrelemeyle korunan telefon goruşmeleri gercekleştirilmesini mumkun kılıyor. Soz konusu hizmetin, Cin’in 5G ve yapay zekanın yanı sıra kuantum bilişime verdiği onemi de ortaya koyduğu ifade ediliyor.
[h=2]Kuantum şifreleme ne işe yarıyor ve neden onemli?[/h]

Kullanıcıların kuantum şifrelemeli telefon goruşmesi hizmetinden faydalanabilmesi icin oncelikle bir China Telecom mağazasına gidip hizmeti destekleyen bir SIM kart almaları gerekiyor. Sonrasında ise SIM kartın takılı olduğu telefona “Kuantum Guvenli Arama” uygulamasının indirilmesi gerekiyor. China Telecom, şu an icin servisin fiyatı hakkında bir bilgi paylaşmadı.
Algoritma tabanlı geleneksel şifreleme yontemleri, yeterince guclu bir bilgisayar ile yeterli zaman verildiğinde kırılabiliyor. Kuantum şifreleme ise verileri ele gecirmeye yonelik herhangi bir girişim olduğu takdirde mesajda fiziksel bir değişiklik gercekleşeceğinden tespit edilip gondereni ve alıcıyı uyarabiliyor.
China Telecom’un kuantum şifrelemeli telefon goruşmesi hizmeti, telefon goruşmelerinin uctan uca şifrelenmesini sağlıyor ve gonderen tarafından oluşturulan her veri, kuantum şifreleme ile korunduktan sonra alıcıya iletiliyor. Soz konusu kuantum şifreyi yalnızca alıcı cozebildiğinden goruşme tam anlamıyla korunmuş oluyor.
[h=2]Kuantum şifrelemeli telefon goruşmesi hizmeti şu an icin yalnızca mutlak guvenliğe ihtiyac duyan alanlarda kullanılacak[/h]

Bir kriptografi uzmanı olan Shanghai Hashvalue Information Technology'nin kurucu ortağı Gao Chengshi, alıcı ve gonderenin kimliğini doğrulamak icin kullanılan mevcut asimetrik kriptografinin mevcut pazar talebini karşılamak icin yeteri kadar guvenli olduğunu belirtirken; super hızlı kuantum bilgisayarların gelişmesiyle birlikte mevcut kriptografi teknolojilerini kırmanın kolaylaşacağını bu nedenle de kuantum şifrelemenin gelecek icin onemli olduğunu belirtiyor.
China Telecom tarafından yapılan acıklamaya gore yeni hizmet ilk olarak hukumet, askeri ve finans kurumları gibi “mutlak guvenliğe” ihtiyac duyan alanlardaki kullanıcılara sunulacak ancak ilerleyen donemde hizmet, sivil kullanıma da acık hale gelecek. China Telecom'un direktoru Liu Guiqing, onumuzdeki 5 yıl icinde hizmeti 10 milyon kullanıcıya ulaştırmayı hedeflediklerini belirtti.