Yozgat'ta yeni tip koronavirusu (Kovid-19) yenerek gorevinin başına donen 3 cocuk annesi hemşire Emine Karaca, salgınla mucadele ve tedavi surecinde yaşadıklarını anlattı.
Yozgat Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Sorumlu Hemşiresi Karaca, AA muhabirine, 3 Eylul'de Kovid-19'a yakalandığını, virusu eşi ve cocuklarına da bulaştırdığını soyledi.
Karaca, evde 10 gun karantinada kaldıklarını ifade ederek, "Eşim ve cocuklarım hafif atlatırken, benim hastalığım ağır gecti. İki kez acil servise geldim. Cok şiddetli baş ve eklem ağrısı cektim, cok zordu, Allah kimseye yaşatmasın. Ben evde bu kadar ağır atlatıyorsam, yoğun bakım hastalarının nefes alamamasını, cektiği sıkıntıyı duşunemiyorum." dedi.
Mesleğinde 20 yılı geride bıraktığını, 12 senedir de yoğun bakım servisinde gorev yaptığını anlatan Karaca, 10 gunluk karantinanın ardından işinin başına donduğunu belirtti.
"Kimse gencliğine guvenmesin"
Karaca, calıştığı servisin salgının başından beri Kovid-19 yoğun bakım olarak hizmet verdiğini, bu surecte genc yaşlı bircok hastaları olduğunu dile getirerek, şoyle konuştu:
"Hepsi de psikolojik cokuntuyle geliyor. Hepsine de elimizden geldiği kadar destek oluyoruz. Yemeklerini yediriyoruz, genel bakım ihtiyaclarını gideriyoruz, psikolojik destek sağlıyoruz cunku cok korkarak geliyorlar. Onlara iyi olacaklarını, buradan yuruyerek, alkışlarla gondereceğimizi soyleyerek motive ediyoruz. Buradan alkışlarla gonderdiğimiz cok sayıda yaşlı hasta var. Genc hastalarımızdan kaybettiklerimiz de oldu, kimse gencliğine guvenmesin. O yuzden mumkun olduğu kadar maske, mesafe, hijyen kurallarına uysunlar."
Hastane yonetiminin kendilerine buyuk destek sağladığını vurgulayan Karaca, tıbbi malzeme ve kişisel koruyucu ekipman konusunda hicbir sıkıntılarının bulunmadığını belirtti.
Karaca, salgının ilk doneminde gunlerce karantinada kaldığını ve eve gidemediğini anlattı.
İl Sağlık Mudurluğunun misafirhanesinde kaldığı gunlerde cocuklarıyla cep telefonundan goruntulu konuştuğunu dile getiren Karaca, şunları kaydetti:
"Gunlerce cocuklarımdan uzak kaldım. Cocuklarım 'Virus bitsin artık anne eve don.' diyorlardı. Eve gittiğimiz zaman cocuklara tedirgin yaklaşıyoruz. Girer girmez uzerimizi değiştirip, elimizi yuzumuzu yıkıyoruz. Cocuklarına dokunamamak, sarılamamak, o duygu tarif edilemez, onun acısını, kalpteki hissettirdiğini tarif edemem. 'Anne ne zaman geleceksin, virus ne zaman bitecek, seni cok ozledik.' demeleri hala yureğimde sızıdır. İnşallah hayırlıca bu surec biter, herkes sıkı sıkı birbirine sarılır."
Karaca, taburcu edilen hastalardan guzel donuşler aldıklarını soyleyerek, "Teşekkur ediyorlar, tatlı ikram ediyorlar, elleriyle yaptıkları pasta borekleri ikram edenler oluyor." dedi.