Diyarbakır'da, bir cocuk annesi 37 yaşındaki Ozgul Celikten, cevresinden aldığı borc parayla actığı hırdavat dukkanı işini buyuterek, Organize Sanayi Bolgesi'nde (OSB) boya fabrikası sahibi oldu.
Ticarette gosterdiği başarıyı akademik alanda da surdurmek icin Dicle Universitesi Fen Fakultesi Kimya Bolumu'nde yuksek lisans yapan Celikten, ilac sektorunde de var olmak istiyor.
Celikten, AA muhabirine, ticaretle uğraşmanın cocukluk hayali olduğunu, bunu gercekleştirmek icin sermayesi bulunmadığından cevresinden borc para alarak eksilerle ilk şirketini kurduğunu soyledi.
İlk olarak iş guvenliği ekipmanları ve personel kıyafetleri uzerine bir işletme kurduğunu, muşteri memnuniyeti ve talep uzerine hırdavat sektorune yoneldiğini dile getiren Celikten, şoyle devam etti:
"Yaptığım araştırmaya gore hırdavat sektorunde tek kadınım diyebilirim. Erkeklerin bakış acısı burada cok daha farklı. Sattığım urunlerin kurulumunu yapıp kullanımını gosteriyorum. Mesela tırpanın kurulumunu ve kullanımını yapınca şaşkınlıkla bakıyorlar. 'Bir kadın bize tırpanın eğitimini mi verecek?' diyorlar. Ama hepsini yapıyoruz, cok da memnunlar."
Cevresindeki kadınların da yaptığı işi şaşkınlıkla karşıladığını anlatan Celikten, "Hırdavatcıyım dediğimde şaşkınlıkla bakıyorlar cunku alışılmadık bir durum." diye konuştu.
"İhracat siparişlerimiz de başladı"
Celikten, sektorde buyumeyi surdurerek ortaklarıyla 10 ay once OSB'de boya fabrikası kurduklarını soyledi.
Fabrikada buyuk firmalara yonelik calıştıklarını dile getiren Celikten, şunları kaydetti:
"İhracat siparişlerimiz de başladı. Boyayla ilgili bir konuşma olduğunda 'Ne anlar boyadan.' gozuyle bakıyorlar. İkna etmekte zorlanıyoruz bazen. İnanmıyorlar 'Kadın anlamaz.' diyorlar ama zamanla bunu aşıyorlar. Kimyager olduğum icin urunun tamamına hakimim ve uygulamaları da yapıyoruz."
Hedefinin ilerleyen surecte iş hacmini ve sahasını artırarak daha cok istihdam sağlamak olduğunu belirten Celikten, "Hayalim işveren olmaktı. Bunu gercekleştirdim. Bundan sonra personel sayısını artırmak istiyorum. Kız cocuklarının surekli hayallerinin peşinden koşması gerek. Kendi ayaklarının uzerinde dursunlar." ifadelerini kullandı.