Ordu'nun Altınordu ilcesinde yaşayan Gulbahar Karahasan, yeni tip koronavirus (Kovid-19) nedeniyle evde kaldığı sureyi "kolan" adı verilen rengarenk kuşakları dokuyup satarak değerlendiriyor.
Ordu Mevlude-Rıfat Poyraz Engelsiz Yaşam Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bakım personeli olarak gorev yapan 45 yaşındaki Karahasan, salgın surecinde 14 gun calışıp 14 gun de evinde kalıyor.
Karahasan, evdeki vaktini değerlendirmek icin cocukluğunda yaylada babaannesinden oğrendiği ve belirli aralıklarla hobi amacıyla yaptığı unutulmaya yuz tutmuş kolan dokumacılığına başladı.
Farklı renklerde aldığı ipleri, karşılıklı iki koltuğa bağlayıp ahşap parcalar yardımıyla dokuyan Karahasan, sipariş yoluyla sattığı urunlerle aile butcesine katkı sağlıyor.
İki cocuk annesi Karahasan, AA muhabirine, salgın dolayısıyla genellikle 14 gun calıştığını, 14 gun ise evinde kaldığını soyledi.
İzinli olduğu gunlerde evinde bulunduğunu anlatan Karahasan, şoyle konuştu:
"Babaannemin yaptığı yoreye has kolan dokumacılığı vardı. Evde can sıkıntısı nedeniyle ne yapabilirim diye duşundum. Kıyafetin beline kemer, fotoğraf makinemi taşımak icin ip yapayım derken başladım ve devam ettim. Etrafımdakiler ip rengi tercih ederek talepte bulundular. Acıkcası pandemi doneminde benim icin cok iyi oldu. Evde vaktimi cok iyi gecirdim, onun dışında da ek gelir sağladım. Beni bu donemde bayağı bir rahatlattı."
Karahasan, yorede koyden yaylaya cıkan kadınların, cimenlikte kurdukları alanda dokumacılık yaptıklarını belirterek, "Ben de evde koltukların bacaklarına ipleri bağladım. En guzel tarafı da evdesiniz ve yağmur yağmayacak, hemen bitirip kaldırmanız gerekmiyor. Cayınızı kahvenizi alıyorsunuz, arada mola veriyorsunuz. Ev ortamında daha keyifli hale geldi." dedi.
"Gecen hafta 10'a yakın dokuma yaptım"
Gecen hafta 10'a yakın dokuma yaptığını ve bunun da butcesine bayağı katkı sağladığını anlatan Karahasan, "Sosyal medyadan bana ulaşanlar oluyor. Bana renkleri soyluyorlar ve ne istediklerini belirtiyorlar. O gun oturup onu dokuyorum. Hakikaten unutulmaya yuz tutmuş bir iş olduğu icin olumlu cumleler alıyorum, 'Babaannemin zamanından kalma, beni o gunlere goturdunuz' şeklinde." ifadesini kullandı.
İnsanların gecmişi hatırlattığı icin sus amacıyla kullanmak uzere talepte bulunduğunu dile getiren Karahasan, fındık ve odun taşıma kolanı, elbise kemeri, canta ve fotoğraf makinesi sapı gibi siparişler aldığını aktardı.
Karahasan, babaannesinin kendisini arayarak onların kulturunu yaşattığını soylediğinde cok mutlu olduğunu dile getirdi.
Avusturalya'da yapılması planlanan tanıtım organizasyonuna İl Kultur ve Turizm Mudurluğunce davet edildiğini de belirten Karahasan, kazancının dışında bolge kulturunu tanıtmayı, yaşatmayı ve gelecek kuşaklara aktarmayı amacladığını soyledi.
"Yoredeki el sanatlarını dunyaya sunmak istiyoruz"
İl Kultur ve Turizm Muduru Uğur Toparlak ise kolan dokumacılığının, bolgede ozellikle gecmişte kullanılan, yaşama dair vazgecilmezlerden olduğunu ifade etti.
Ordu'nun koklu ve zengin bir kulture sahip olduğunu vurgulayan Toparlak, Avusturalya'da gelecek yıl duzenlenecek bir organizasyonda Ordu kulturunu tanıtacaklarını, yoredeki el sanatlarını salgın sonrasında duzenlenecek festivallerde dunyaya sunmak istediklerini sozlerine ekledi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Eyup Elevli