BALIKESİR'in Edremit Korfezi'nde, sıcak havaya aldanan portakal ağacları yeniden cicek actı.Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin uzerinde olması, yalancı bahar yaşanmasına neden oldu. Portakal ağacları da yeniden cicek actı. Burhaniye ilcesinde yaşayan Mustafa Capkın'ın (72) portakal ağacı da ciceklendi. Capkın, "Elli yıldan bu yana ciftcilik yapıyorum. Boyle bir şey gormedim. Portakal ağacının uzerinde meyveleri var, ama tekrar cicek actı. Meyve veriyor. Havaların sıcak gitmesinden mi, mevsimlerin değişmesinden mi bilmiyorum. Ağacın uzerindeki portakallar sarardı. Ağac tekrar cicek actı ve portakal tuttu" dedi.
Yıllardır ciftcilik yaptıklarını soyleyen Munevver Capkın (64) da "Ben boyle bir şey gormedim. Ağac yeniden meyve veriyor. Ben bu durumu havaların sıcak gitmesine ve artık mevsimlerin değişmesine bağlıyorum" diye konuştu.Ziraat Muhendisi Murat Solak ise, şunları soyledi: "Sıcaklıkların mevsim normallerinin uzerinde seyretmesi yalancı bahar dediğimiz, meyve ağaclarında cicek acma durumuna sebep olur. Bu da istenmeyen bir durum. Sıcaklıklar mevsim normallerine donduğunde, bu cicekler dona maruz kaldığı icin zarar gormektedir ve meyveye donmemektedir. Şayet sıcaklıklar aynı şekilde seyrederse bu cicekler meyveye doner. Fakat normalinden kucuk bir meyve olur ve erken olgunlaşma dediğimiz istenmeyen bir olay meydana gelir. Bu da ciftcilerimiz icin olumsuz bir olaydır. Kuraklık ve yağışların dengesiz olması ciftcilerimizin korkulu ruyasıdır. Bu durumda ciftcilerimizin yapabileceği bir şey yoktur."
- Balıkesir