BURDUR Mehmet Akif Ersoy Universitesi (MAKU), mart ayından bu yana surdurulen uzaktan eğitime, pandemi sonrasında 50 ders icin devam etme kararı aldı.
Cin'de ortaya cıkıp mart ayından itibaren tum dunyada gorulen koronavirus salgını surecinde, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yuksekoğretim Kurulu (YOK) ile universitelerin aldığı kararlar neticesinde tum okullarda uzaktan eğitim sistemine gecildi. Tum okullar ve universiteler, pandemi sonrasında yeniden yuz yuze eğitim modeline donmeyi bekliyor.

50 DERS PANDEMİ SONRASI UZAKTAN OLACAKAncak Burdur MAKU Rektorluğu, pandemi sonrasında da ortak 50 dersin uzaktan eğitim şeklinde verilmesini kararlaştırdı. MAKU Rektoru Prof. Dr. Adem Korkmaz, pandemi nedeniyle butun dunyada bir anda uzaktan eğitime gecildiğini belirterek, "Hem ilkoğretim hem de yuksekoğretim duzeyinde herkes bir anda evinde bilgisayarının başına gecip, kamerayı acıp dersleri buradan vermeye başladı" dedi.2021 EYLUL'DE BAŞLAYACAKEsasında bunun yeni nesil uzaktan eğitim sistemi olmadığını soyleyen Rektor Prof. Dr. Korkmaz, "Bu esasında zor şartlarda eğiticiyle oğrencinin bağlantısını koparmamak icin iğneyi deliğinden gecirdiğimiz bir sistem. Daha once universitemizde iki dersimiz ile başladığımız uzaktan eğitimi, yapılandırılmış, senaryo ve aşamaları belirlenmiş, olcme değerlendirme sistemiyle dijital olarak kurgulanmış bir modeli, şu an icin 17 ortak dersimizi artık pandemi sonrasında da donmemek uzere uzaktan eğitime gecirdik. 2021'in eylul ayında da ders sayımızı 50'ye cıkartıyoruz" dedi.PANDEMİ SONRASI HİBRİT MODELMAKU olarak pandemi sonrasında da hibrit eğitim modeline devam edeceklerini belirten Prof. Dr. Korkmaz, hocanın mikrofonu alıp kamera karşısına gectiği bir sistem olmayacağını soyledi. Prof. Dr. Korkmaz, "Hoca sistemin icinde olacak ama surekli sistemin merkezinde, oğrenciler hocayı gormeyecek. Oğrencilerin sistem icerisinde aşama aşama her hafta yapılandırılmış bir modul icerisinde değişik aktiviteler, oyunlar, sistemde aktif kalmaya dayanan ve puanlama ve sınıf gecme sisteminin merkezinde bunlar var" diye konuştu.FİNAL- VİZE HEYECANI OLMAYACAKKlasik eğitim sistemindeki vize, final heyecanı gibi durumun minimuma duşeceğini dile getiren Prof. Dr. Korkmaz, "Ama oğrencinin her gun ya da her hafta sistemde mutlaka aktif olarak bulunması gerektiği, oğrencinin hazırladığı bir projenin sistemde puanı var, oğrencinin aktif devamının bir puanı var, bir uygulamayı indirmesi ve sisteme atmasının bir puanı var. Yani onlarca ayrı modulden oluşan bir sistem inşa ediliyor. Bu sistemde oğrencinin sınıf gecme sistemini de bunlar şekillendirdiği icin vize veya final donemi stresinden ziyade daha yoğunluklu, stresi az, oğrenciyi sistemde tutan bir anlayış" diye konuştu.AKADEMİSYEN GRUBU VE STUDYO OLUŞTURULDUBu konuda universitede bir akademisyen grubu oluşturulduğunu, surekli icerik hazırlanan bir merkez kurulduğunu belirten Prof. Dr. Korkmaz, "Studyo, senaryo odalarında uzmanlar calıştırıyoruz. Yuksekoğretim Kurulu da bu konudaki ozel calışmalara teknik ve insan kaynağı desteği veriyor. Bundan da faydalanıyoruz. 2021 yılında da projemiz tamamlanmış oluyor. Ortak derslerden oluşan yaklaşık 50 ders, universitemizde uyguladığımız toplam dersin yaklaşık yuzde 40'ını oluşturuyor. Muhasebe, fizik, kimya, matematik gibi birden cok bolumde bulunan dersleri tek bir derse indiriyoruz" dedi.FİZİKİ MEKAN VE ENERJİ TASARRUFUBu sistemin pandeminin oğrettiği bir şey olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Korkmaz, şoyle konuştu: "Urettiğimiz hizmetle elde ettiğimiz cıktı, katma değerle katlandığımız maliyet arasında bir farkın olduğunu gozlemledik. Yani iyi kurgulanmış hibrit uzaktan eğitim modellerine gectiğimizde, kamu veya ozel sektorde ciddi girdi tasarrufları elde edilecek. Enerji, fiziksel mekanlar, binalar, artık geleceğin eğitiminde bunlar yerini dijital dunyadaki sanal yapılara doğru kendisini terk ediyor. Bu da esasında toplam verimli kaynak kullanımında bir devrim niteliğinde gelişmeler oluyor. Dunya, eğitim, universiteler buraya doğru gidiyor. Biz de bu yolculukta guclu bir şekilde kendimizi konumlandırmak istiyoruz."

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Mehmet CINAR