Besteci, muzik eğitimcisi, etnomuzikolog Ahmet Adnan Saygun, vefatının 30. yılında, Besteciler, Orkestra Şefleri ve Muzikologlar Birliği (BESOM) tarafından duzenlenen cevrim ici toplantıyla anıldı.
BESOM'un YouTube kanalından canlı yayınlanan etkinlikte, Saygun'un oğrencileri besteciler Muammer Sun, Hasan Ucarsu ve Yiğit Aydın ile piyanist Gulsin Onay, goruş ve anılarını anlattı.
Piyanist Gulsin Onay, moderatorluğunu ustlendiği anma etkinliğinde, Ahmet Adnan Saygun'un bir bestesini de canlı seslendirdi.
Besteci Muammer Sun, Ahmet Adnan Saygun'un oğrencisi olduğu icin cok buyuk memnuniyet duyduğunu ifade ederek, "Konservatuvarın kompozisyon bolumune 1953'te girdim. Askeri muzik okulunda besteler yapıyordum, bu işin aslını oğreneyim diye konservatuvara başvurdum. Sınıf atlatarak aldılar. Bizim donemimizde Adnan Bey'in eski oğrencileri de geliyorlardı derslere. Adnan Bey'le oğrencilerinin ilişkileri mezun olduktan sonra hemen kesilmezdi." diye konuştu.
Saygun'un cok iyi bir araştırmacı olduğunu, klasik Turk muziğinden halk muziğine kadar cok geniş alanda araştırmaları bulunduğunu anlatan Sun, Saygun'un muzik alanında cok onemli eserlere imza attığını soyledi.
"Hayatta en sevdiği yer, sandalye ve masasıydı"
Besteci Hasan Ucarsu, Ahmet Adnan Saygun'un herkesi dinleyen, her turlu eleştiriyi ciddiye alan bir hocalık yonu olduğuna dikkati cekerek, şunları kaydetti:
"Adnan Bey'in hayata bakışı, ciddiyeti, yaptığı işi ne kadar onemsediğini yazdığı mektuplarda goruyoruz. Hayatta en sevdiği yer, sandalye ve masasıydı. En mutlu olduğu yerdi. O masaya oturduğu anda 'Şukurler olsun sandalyeme oturdum, şu kadar saat calıştım.' diyordu. Calışmanın onun icin terapi olduğunu duşunuyorum. Calışmanın onun ruhunu rahatlattığını ve pozitif bir yonlendirme yaptığına eminim. Cok mutluydu. Sadece bir besteci değil, cok geniş caplı bir insandı. Fikri arka planı cok derindi."
Cumhuriyet tarihinde bestecilik anlamında pek cok ilki hayata geciren ve cok sayıda oğrenci yetiştiren, ilk Devlet Sanatcısı unvanı verilen kişi olan Ahmet Adnan Saygun'u anma etkinliğini cok sayıda muziksever takip etti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Fatih Turkyılmaz