
Katar'daki Ulusal İnsan Hakları Komitesi, 2017 yılında başlayan ve 41. Korfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi'nde imzalanan bildiriyle sona eren korfez krizinin getirdiği kısıtlamaların etkilerinin de iyileştirilmesi cağrısında bulundu.
Katar'da sivil toplum kuruluşu olarak faaliyet gosteren komiteden yapılan yazılı acıklamada, Katar'a ambargo uygulayan ulkelerin Doha ile diplomatik ilişkilerini yeniden tesis ettiği ve ambargoyu kaldırdığı KİK Zirvesi'nde imzalanan "Ula bildirisi" memnuniyetle karşılandı.
"Bu bildiri, Korfez krizinin cozumu ve bundan kaynaklanan uygulamaların tamamen kaldırılması icin doğru yonde atılmış onemli bir adımdır. Tum taraflara, ozellikle bireysel ve sosyal haklar alanında krizin getirdiği kısıtlamaların etkilerini iyileştirmeye yonelik sorumluluklarını hatırlatıyoruz." denilen acıklamada, bu etkilerin iyileştirilmesinin, korfez halklarının istikrar, barış ve insan hakları konusundaki taleplerini desteklemeye katkı sunacağı aktarıldı.
Acıklamada ayrıca, KİK uyeleri arasında anlaşmazlıkların cozumu ve arabuluculuk faaliyetleri icin etkili bir mekanizma oluşturulması cağrısında bulunuldu.
Komite, haziran ayında yaptığı acıklamada, korfez krizinin etkileri nedeniyle 4 bin 275 şikayet aldıklarını duyurmuştu.
Korfez krizini sonlandıran 41. KİK Zirvesi
Korfez krizini sonlandıran 41. KİK Zirvesi, 5 Ocak'ta Suudi Arabistan'ın El-Ula kentinde gercekleştirildi.
Zirvenin en dikkat ceken misafirlerinden Temim bin Hamed Al Sani'yi, ev sahibi Suudi Arabistan'ın en ust duzey isimlerinden Veliaht Prens Muhammed bin Selman havalimanında karşıladı. İki lider, Kovid-19'a rağmen sarılarak samimi bir goruntu verdi.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud, zirvenin ardından duzenlediği basın toplantısında, 41. KİK Zirvesi'nde, Katar'a ambargo uygulayan ulkelerin Doha ile diplomatik ilişkilerini yeniden tesis ettiğini ve ambargonun kaldırıldığını acıkladı.
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, 5 Haziran 2017'de "teror gruplarını desteklediği" suclamasıyla Katar ile tum diplomatik ilişkilerini kesmiş ve bu ulkeye ekonomik ambargo uygulamaya başlamıştı.
Katar, soz konusu ulkelerin tum suclamalarını reddederken, bu durum Korfez bolgesinde krize yol acmıştı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Serdar Bıtmez