Yaptığı calışmalarla gundeme gelen isimlerden olan Ali Alpar'ın hayatı merak ediliyor. İşte detaylar...
ALİ ALPAR KİMDİR?

Mehmet Ali Alpar, 1950 yılında Malatya'da doğdu. Turk astrofizikci ve Bilim Akademisi başkanı. Notron yıldızları ve pulsarlar uzerine calışır.
Eğitimi
27 Kasım 1950'de Malatya'da doğdu. İlk ve ortaoğrenimini, milli eğitim mudurluğu yapan babası Nail Alpar ve Fransızca oğretmeni annesi Cemile Alpar'ın gorev yaptığı Amasya, Sivas ve Ankara'da tamamladı. 1972'de Orta Doğu Teknik Universitesi Fizik Bolumu'nden mezun oldu. Doktorasını 1977 yılında Cambridge Universitesi'nde tamamladı.
Calışma Hayatı
Boğazici Universitesi Fizik Bolumu, Columbia Universitesi ve Illinois Universitesi'nde calıştı. TUBİTAK Temel Bilimler Araştırma Enstitusu'nde gorev yaptı. 1990 yılında ODTU Fizik Bolumu'nde oğretim uyesi oldu ve 1994'te bolum oğrencilerince "en iyi oğretim uyesi" secildi. Kuruluşundan itibaren Sabancı Universitesi Muhendislik ve Doğa Bilimleri Fakultesi kadrosunda yer aldı; universitenin "Temel Geliştirme Programı"nın ilk direktoru oldu (2004-2010).[2] 2003 yılında Sabancı Universitesi oğrencileri tarafından da "yılın en iyi oğretim uyesi" secildi.[2] Turkiye Bilimler Akademisi (TUBA) Konseyi (1993-1997) ve TUBİTAK Bilim Kurulu (1993-1997) uyeliklerinde bulundu. TUBİTAK Populer Bilim Kitaplarını başlatan yayın kurulu uyesidir. Turk Astronomi Derneği uyesidir, 1992-1994 ve 2006-2012 donemlerinde derneğin başkanlığını yaptı.[3] 2010 yılında, Ali Alpar'ın 60. yaşı dolayısıyla İzmir, Ceşme'de "Astrophysics of Neutron Stars 2010- A conference in honor of M.A. Alpar" (Notron Yıldızları Astrofiziği 2010 - M.A. Alpar onuruna konferans) duzenlendi.
Ali Alpar 2011'de, uyesi olduğu Turkiye Bilimler Akademisi'ne (TUBA) uyelerin bilimsel calışmaya gore değil, hukumetce secilmesini ongoren kanun değişikliği uzerine TUBA'dan istifa ederek Bilim Akademisi'ni kuran 17 bilim insanı arasında yer aldı ve Bilim Akademisi'nin başkanlığını yuruttu.[5][6] Bilim insanı olarak, evrim, koronavirus gibi bilimle ilgili guncel konularda genel kamuoyunu bilgilendirici acıklamalarda bulunur, sarkac.org sitesinde populer bilim yazıları yazar. Halen Sabancı Universitesi'nde emeritus oğretim uyesidir
Kitapları
Doğayı Oğrenmek: Fizik. Boğazici Universitesi Yayınları, 2. Baskı 2019.Bilimin Oncu Kadını Remziye Hisar. Turkiye İş Bankası Kultur Yayınları, 2019. (Ali Alpar'ın, Turkiye'nin ilk bilim insanlarından Remziye Hisar ile 1992 yılında yaptığı soyleşiler)Oduller
TUBİTAK Teşvik Odulu (1986)
Sedat Simavi Odulu (1988)
TUBİTAK TWAS Bilim Odulu (1992)
ODTU (1994) ve Sabancı Universitesi'nde (2003) mezuniyet sınıfı oğrencilerinin sectiği en iyi oğretim uyesi odulleri