Fetullahcı Teror Orgutu'nun (FETO) darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki eylemlere ilişkin, aralarında eski alay komutanları Muhsin Kutsi Barış ve Muhammet Tanju Poshor'un da bulunduğu 512 sanıklı davaya devam edildi.
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları kampusunde gorulen duruşmada, bazı tutuksuz sanıklar esasa ilişkin savunma yaptı.
Sanıklardan eski uzman cavuş Oktay Hıdıroğlu, alay komutanının teror saldırısı olduğunu soylemesi uzerine gruplara ayrıldıklarını ve farklı yerlere goturulduklerini anlattı.
Kendisinin Milli Savunma Bakanlığı Lojmanlarına giden grupta yer aldığını ifade eden Hıdıroğlu, burada sabaha kadar beklediklerini, hicbir şekilde darbeye destek vermediklerini one surdu.
Eski uzman cavuş Mehmet Sait Ucar da savcının esasa ilişkin mutalaasını kabul etmediğini belirterek, "IŞİD saldırısı olacak denilerek otobuslerle Milli Savunma Bakanlığı Lojmanlarına goturulduk. Burada hicbir olaya karışmadık, darbeye destek vermedik. Sabaha karşı tekrar alaya donduk. Emirleri yerine getirdik. Mesleğimi geri istiyor, beraatımı talep ediyorum." dedi.
Eski uzman Cavuş Cem Guneş, sucsuz olduğunu savundu ve beraat talebinde bulundu.
Eski uzman cavuş Cağrı Taşpınar, hakkında "darbeye yardım" sucundan ceza talep eden savcının mutalaasına katılmadığını soyledi.
Darbe girişimine destek vermediğini ve kimseye yardım etmediğini one suren Taşpınar, "Ben ve benim gibi uzmanlar darbeye karşı durduk. Kanuni emirleri yerine getirdik. FETO ile hicbir bağlantım yoktur. Beraatimi talep ediyorum." diye konuştu.
Uzman cavuş Nurhak Can da "tatbikat" denilerek kandırıldıklarını ve Genelkurmay Başkanlığına goturulduklerini savundu.
Darbeye kesinlikle destek olmadığını one suren Can, halkın Genelkurmay kışlasına girmesi uzerine ustlerinin emirlerini dinlemediğini, yanındaki erlerden kimseye ateş etmemelerini istediğini, hatta, halka ateş eden helikoptere ateş actığını dile getirdi.
Eski uzman cavuşlar Hasan Sezer, Yalcın Zor, Bunyamin Dağlıalioğlu, Bulent Balta ve Murat Dursun da sucsuz olduklarını savunup beraat istediler.
Davaya yarın devam edilecek.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Serdar Acıl