Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Cumhurbaşkanlığı Kulliyesi'ndeki goruşmenin ardından ortak basın toplantısı duzenledi.
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama konuşmasında, Erdoğan'ın şahsı tarafından ilan edilen dayanışmanın kendileri icin her zaman cok değerli olduğunu belirterek, "Korona surecinde de sayın Cumhurbaşkanı Arnavutluk'un yanında durdular. Turkiye'den gelen sağlık yardımları cok anlamlıdır bizim icin. Bugun goruştuğumuz konulardan bir tanesi de yakın işbirliğiydi. Ozellikle korona mucadelede yanımızda olması, hicbir şeyi esirgemeden yardımda bulunmuştur" ifadelerini kullandı.

[h=3]150 ODALI HASTANE 3 AYDA YAPILACAK[/h]Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Yeşilkoy Havalimanı'nda ve Sancaktepe'de 1008'er odalı iki tane hastanenin 2 ayda yapıldığına dikkat cekerek, "Arnavutluk'ta yapılacak hastane 150 odalı olacağı icin 3 ay dedik, bu leblebi cekirdek" dedi.
[h=3]ALKIŞ TUFANI KOPTU[/h]Erdoğan'ın sozlerinin ardından salonda alkış tufanı koptu. Dışişleri Bakanı Mevlut Cavuşoğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Cevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yuzundeki tebessum kameralara anbean yansıdı.
Erdoğan konuşmasının devamında, "Tabi tıbbi teknik donanımları da olacak. MR, ultsanografi, rontgen cihazları bunlar da icinde olacak. Buralarda sıkıntı yaşanmayacak. Sağlık Bakanlığımız doktor, hemşire, sağlık memurlarıyla orada oğreticilik yapmak suretiyle Arnavut kardeşlerimizden bir ekibi bu hastanede yetiştirmiş olacaklar. Cok kısa bir zamanda Arnavutluk bu hastaneyi inşallah kendi halkına kazandırmış olacak. Bunu cok onemsiyoruz. İTU ile Arnavutluk'taki şu anda Maarif Vakfımızın devraldığı universite arasındaki oğretim uyeleriyle, her şeyiyle Arnavutluk'ta boyle bir universitenin kazanılmış olması, şu anda 100 tane Arnavut oğrencimiz İTU'de var. Bunlar da bizim icin ayrı kazanım" ifadelerini kullandı.
[h=3]"ARNAVUTLUK'TA ALTYAPI VE TURİZM ALANINDA YATIRIMLARI ARTIRMAYI PLANLIYORUZ"[/h]"Sayın Başbakanla bu hususların yanı sıra ekonomik ilişkilerimizi de değerlendirme fırsatını bulduk. Turkiye, Arnavutluk'un en buyuk dorduncu ticari ortağıdır. Arnavutluk'ta faaliyet gosteren 600'u aşkın firmamız, yaklaşık 15 bin Arnavut kardeşimize istihdam sağlıyor. Arnavutluk'ta altyapı ve turizm alanında yatırımlarımızı arttırmayı planlıyoruz.
Osmanlı doneminden kalan ortak kulturumuzu yansıtan tarihi eserleri geleceğe taşımaya buyuk onem veriyoruz. Arnavutluk'ta yaklaşık 500'un uzerinde restorasyon projesini hayata gecirdik. Kultur Bakanlarımız İşkodra şehrindeki tarihi Kurşunlu Camii'nin Vakıflar Genel Mudurluğumuz tarafından protokolu imzaladı.
Goruşmelerimizin ana gundem maddelerinden biri de terorle mucadele, askeri ve savunma alanlarındaki işbirliğimizdir. FETO'nun her iki ulke acısından tehdit oluşturduğunu Arnavutluk makamlarınla hemfikiriz. Bu vesile ile Turkiye başta Turkiye Maarif Vakfı olmak uzere ilgili tum kurumlarıyla Arnavutluk'un yanındadır. Maarif Vakfı olarak devralınan Tiran'daki universitenin yarın İTU ile sayın Başbakanın rektorle bir araya gelmek suretiyle adımı da atılacaktır. Şu anda İTU'de 100 civarında Arnavut evladımız eğitim oğretim goruyorlar.
Eğitim-oğretimle Turkiye-Arnavutluk arasında cok guclu adım atılmış oluyor. Arnavutluk'ta gercekleştirilecek genel secimlerin hayırlı olmasını temenni ediyorum.
[h=3]"İKİ ULKE ARASINDAKİ İLİŞKİLER İCİN YENİ BİR SAYFA"[/h]Arnavut başbakanı Rama ise şunları soyledi:
Şunu tespit ettik, guclu bir irade gorduk. İki iki ulke arasındaki ilişkiler icin yeni bir sayfa imkanını gorduk. Sayın Cumhurbaşkanı size muteşekkirim. Biraz once yaptığımız başa baş goruşmeler ve cok kıymetli zamanını bizim heyetimize ayırdığı icin. Bircok konu ele aldık.
Turk halkına muteşekkirlik duygularımı ifade etmek istiyorum. Depremden etkilenen aileler icin yapılan yardımlar icin. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem ulusal anlamda hem kuresel anlamda Arnavutluk'ta yeni inşa surecine dahil oldu, bu surece başkalarının da katılmasını sağladı.
[h=3]"TEK VUCUT OLARAK AYNI YONDE CALIŞACAĞIZ"[/h]Turkiye Cumhuriyeti'nin bize yaklaşımı Mustafa Kemal Ataturk'un soylediği gibi "İnsanlık tek vucuttur, milletler bu vucudun parcasıdır" demişti. Turkiye de depremden zarar gordu, başsağlığı dileklerimi bir kez daha iletiyorum.
Bugun şahsen cok gururluyum. Arnavutluk Cumhuriyeti adına sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Yuksek Duzeyli İşbirliği Konseyi'nin kurulmasından cok gurur duyuyorum. Daha once ilan edilen stratejik ortaklığımızı daha kurumsal ilişkiye yukseltmektedir. Daha yakın calışabilmek icin, ortak grupların kurulması ve butun burokratik engelleri kaldırarak yapacağız. Tek vucut olarak, aynı yonde calışacağız.
Yaptığımız goruşmelerden cok memnunum. Sağlık, turizm, ekonomik alanındaki yatırımlar. İTU'de okuyan Arnavut oğrencilerimiz var. Burada cok başarılı oluyorlar. Cok yakında bir şehrimizde bolge hastanesi yapılacak. Butun heyetim adına bu kıymetli zamanınızı bize ayırdığınız, sıcak misafirperverliğiniz icin cok teşekkur ediyorum."