Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yonetim Kurulu Başkanı Akgun Altuğ, kentin gecen yılın aralık ayında 572 milyon 844 bin dolarlık ihracat performansıyla tarihinin en yuksek aylık ihracat rakamını yakalayarak rekor kırdığını bildirdi.
Altuğ, Turkiye İhracatcılar Meclisi (TİM) tarafından acıklanan ihracat verilerini değerlendirdiği yazılı acıklamasında, dış satımda 2019 aralık ayına gore yuzde 21 artış, bir onceki aya gore de yuzde 26'lık bir yukseliş gosteren Sakarya'nın, 2020 yılını 4 milyar 459 milyon dolarlık ihracatla kapattığını belirtti. Altuğ, Sakarya'nın, Turkiye'nin yıllık ihracatına yaklaşık yuzde 3'luk katkı sağlayarak 7'nci sırada yer aldığını kaydetti.

Sakarya'nın gecen yılki ihracatı genel olarak değerlendirildiğinde Ekvator, Dominik Cumhuriyeti, Gana, Bangladeş ve Hong Kong'a yapılan dış satımda buyuk yukseliş gozlendiğini aktaran Altuğ, "2020 yılı sektorel ihracat performansını değerlendirdiğimizde aralık ayında olduğu gibi otomotiv, demir-demir dışı metaller, makine aksamları ve iklimlendirme sanayi başı ceken sektorler oldu. Ulke bazında gercekleştirdiğimiz ihracatımıza baktığımızda ise Avrupa ulkeleri, Birleşik Krallık, İsrail ve ABD gibi ulkeler başı cekmektedir." ifadelerini kullandı.
Altuğ, şehir ve ulke olarak 2020 yılında bircok alanda ciddi mucadeleler verdiklerini, tum dunyadaki tedarik zincirinin kısa surede kırılma noktasına geldiği, uretimin durduğu bir sureci atlattıklarını ve bu zorlu yılı uretim ve ihracat anlamında verimli bir şekilde kapattıklarını bildirdi.
Sakarya'nın 2020 yılının aralık ayında gecen yılın aynı donemine gore yuzde 21 artışla 572 milyon 844 bin dolarlık ihracat gercekleştirerek tarihinin en yuksek aylık ihracat rakamını yakaladığını ve rekor kırdığını belirten Altuğ, şunları kaydetti:
"Pandemi oncesindeki donemden daha yuksek bir performans sergiledik. 2020 gibi sağlık başta olmak uzere ekonomik olarak da sıkıntılı gecen bir yılı rekorla kapatma başarısını gosteren tum uretici ve ihracatcı firmalarımızı gonulden tebrik ediyorum. Umuyoruz ki 2021 yılı uretim ve ihracat hamleleriyle tum dunyayla rekabeti surdureceğimiz, yeni yatırımlarla kendimizi daha da geliştireceğimiz bir yıl olacaktır. Bizler yukselişin surmesi adına calışmaya ve uretmeye hic ara vermeden devam edeceğiz."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Uğur Subaşı