Avrupa Birliği (AB) uyesi 13 ulke, AB Komisyonu'nun Azerbaycan, Belarus, Ermenistan, Gurcistan, Moldova ve Ukrayna'ya yeni tip koronavirus (Kovid-19) aşısı sağlaması cağrısında bulundu.
AB Komisyonu Sozcusu Ana Pisonero, gunluk basın toplantısında, uye 13 ulkeden, "Doğu Ortaklık Ulkeleri " olan Azerbaycan, Belarus, Ermenistan, Gurcistan, Moldova ve Ukrayna'ya Kovid-19 aşısı konusunda destek verilmesi talep edilen bir mektup aldıklarını acıkladı.
Mektubun AB Komisyonu tarafından değerlendirildiğini belirten Pisonero, "Batı Balkanlar, doğu, guney ve daha otesindeki yakın komşularımıza nasıl yardım edebileceğimizi araştırıyoruz." ifadesini kullandı.
AB'nin aynı zamanda bolge ulkelerine insani yardım da sağlayacağına işaret eden Pisonero, "Bu konular hakkında uye ulkeler arası goruşmeler devam ediyor." dedi.
Mektup hakkında
Bulgaristan, Hırvatistan, Cekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya, Slovakya ve İsvec, AB Komisyonu'na, Batı Balkanlar ve Doğu Ortaklık ulkelerine Kovid-19 aşısı konusunda destek verilmesini talep eden bir mektup gonderdi.
Mektupta soz konusu ulkelere yardım edilmemesi durumunda AB'nin sınır guvenliğinin de sağlanamayacağına dikkat cekildi
Yaklaşık 450 milyon nufuslu AB, opsiyonlar dahil olmak uzere, BioNTech-Pfizer ile 300 milyon, AstraZeneca ile 400 milyon, Sanofi-GSK ile 300 milyon, Johnson and Johnson şirketiyle 400 milyon, CureVac ile 405 milyon, Moderna ile 160 milyon doz Kovid-19 aşısı almak icin sozleşme imzalamıştı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ata Ufuk Şeker