
Apple’ın Macbook dizustu bilgisayarlarında kullanmaya başladıkları M1 işlemciler, sahip olduğu başarılı performans sayesinde uzun suredir gundemdeki yerini koruyor. Bircok kişi bu başarının arkasında ARM mimarisinin yattığını duşunurken, bir Twitter kullanıcısı başarının işlemcinin onbelleğinden kaynaklandığını dile getirdi.
Eski bir Apple muhendisi olan Shac Ron, bu goruşun yanlış olduğunu gosterecek nitelikte bir acıklamada bulundu. Ron, Apple’ın yaklaşık olarak 10 yıldır ARM tabanlı cekirdekler uzerinde yoğunlaştığını, ARM ve Apple şirketinin işbirliği sayesinde birlikte geliştiklerini ve M1’in bu geliştirmeler sonucunda yuksek performansa ulaştığını dile getirdi.
[h=2]Ron'a gore ARM ve Apple, 64-bit cekirdekleri birlikte geliştirdiler[/h]

Bir Twitter kullanıcısı; Apple M1 işlemcinin sahip olduğu başarının ARM mimarisi ile ilgisi olmadığını, asıl olayın işlemcinin onbellekte bittiğini iddia etti. Shac Ron ise bu duşuncesinin yanlış olduğunu ve Apple’ın yıllar once ARM mimarisi uzerinde calışmaya başladığını dile getirerek, olayın sadece onbellekten ibaret olmadığını belirtti.
Apple 64-bit ARM mimarisini 2013 yılında piyasaya surduğu zaman, ARM şirketi işlemcide kullanılan cekirdekleri ucuncu partilere satmak icin henuz hazır değildi. Yani bu cekirdek tasarım, ARM şirketinden de once, Apple tarafından geliştirildi. O tarihlerde kimse 64-bit ARM cekirdekleri uzerine fazla kafa yormuyordu, bu yuzden de Apple’ın bu adımı, Qualcomm ve Samsung gibi dev ureticileri hazırlıksız yakaladı.
Apple, ARM mimarisi uzerinde daha duşuk saat hızına ve cekirdek sayısına sahip olabilmek icin, veri yolu standartı olan ISA’ya ihtiyac duyuyordu. ARM, bu gereksinimi Apple’a sağladı ve Apple, zaman ilerledikce icerisinde milyarlarca transistor bulunan ve geniş OoO (sırasız yurutum) skalasına sahip yonga setleri uretmeye başladı.
[h=2]Apple, zaman icerisinde işlemci hızını iki katına cıkardı[/h]

İlk olarak iPhone 5S model akıllı telefonlarda kullanılan ARM tabanlı 64-bit cekirdek, toplamda iki cekirdeğe ve 1,3 GHz saat hızına sahipti. iPhone 12’lerde kullanılan 2,99 GHz’lik A14 Bionic cip ise 6 cekirdekli işlemci unitesine ve 4 cekirdekli grafik işlemciye sahipti. Son olarak Macbook dizustu bilgisayarlarda kullanılan M1 işlemciler, 3,2 Ghz saat hızında calışıyor ve toplamda 16 cekirdeği bulunuyor.
Shac Ron, M1 işlemcilerin sahip olduğu bu başarının piyasada ARM mimarisinin bulunmasından kaynaklanmadığını, aksine ARM’in de Apple sayesinde geliştiğini ve işbirliği sayesinde boyle başarılı bir işin gercekleştiğini dile getirdi.