
1 Ekim 2020’de yururluğe giren Sosyal Medya Yasası, Turkiye’de hizmet veren sosyal medya platformlarını “sosyal ağ sağlayıcı” olarak tanımlamış ve bir milyondan fazla kullanıcıya sahip olan platformlara bazı sorumluluklar getirmişti. Bu sorumlulukların en başında platformların Turkiye’deki faaliyetlerine ilişkin bir muhatap belirlenmesi, yani temsilci atanması geliyordu.
Temsilci atama şartını yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılara beş aşamalı yaptırım planı soz konusuydu. İlk iki aşamada Turkiye’de faaliyet gosteren tum sağlayıcılar temsilci atamadıkları icin 10 + 30 milyon TL’lik para cezalarına carptırılmışlardı. Ucuncu aşamada hÂl temsilcilik atamayan sağlayıcıların uc ay boyunca Turkiye’de reklam yayınlamaları engellenecek. İşte şu anda da bu surec işliyor ve kullanıcıların akıllarında ciddi soru işaretleri var.
[h=2]Turkiye’de sosyal medya 3 ay boyunca reklamsız mı olacak? Aslında o iş oyle değil: [/h]

1 Ocak 2021 itibarıyla sağlayıcılara verilen sure doldu ve yakında temsilci atamayan Facebook, Instagram, Twitter, TikTok ve LinkedIn gibi platformlara 18 Ocak'tan sonra reklam yasağı geliyor. Soz konusu yasak uygulamaya koyulunca platformlar, Turkiye’deki herhangi bir kobi ya da buyuk olcekli firmadan, ajanslardan reklam alamayacaklar, bir başka deyişle kobiler ve şirketler reklam veremeyecekler.
Bu duruma sadece kullanıcıların gozunden bakıldığında “Oh be, sosyal medyayı 3 ay reklamsız kullanacağız” algısı oluşması doğal. Ancak sosyal medyadaki tek reklam turu, platformlara odenen belirli ucretler karşılığında yayınlanan reklamlar değil. Yasa ile bu reklamlar ortadan kalkınca şirketler, reklamları sosyal medya devlerine değil mikro ya da makro olcekte etkili fenomenlere vermeye yonelecekler.
Bir başka deyişle Instagram reklam cezası alırsa Hikayeler’e bakarken karşınıza cıkan ve otomatik olarak atanan reklam filmleri yerine, takip ettiğiniz herhangi fenomen ya da sayfadan urun linklerine yonlendiren iceriklerin sayısı ciddi derecede artalabilir.
Sosyal Medya Yasası yururluğe girmiş olsa da şu an da uygulamada bir reklam yasağı yok. Peki yasa icerik ureticilerine verilecek reklamları kapsayacak mı, işte burada soru işareti devam ediyor. Muhtemelen reklam yasaklarının ilk ornekler ortaya cıkıp yasaya ilişkin uygulamayı tarif edecek yonetmelik yayınlandığında konu netleşmiş olacak. Bilgiler elimize ulaştıkca sizlere aktarmaya devam edeceğiz.