AGOS Gazetesi Genel Yayın Yonetmeni Hrant Dink'in oldurulmesine ilişkin kamu gorevlilerinin yargılandığı 76 sanıklı davada, donemin Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Mudurluğu gorevlileri Volkan Şahin ve Veysal Şahin hakkında cinayeti daha onceden bildiklerine dair dosyada delillerin olması gerekcesiyle tutuklanmalarına karar verildi.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yonetmeni Hrant Dink'in oldurulmesine ilişkin, Fetullahcı Teror Orgutu (FETO) elebaşı Fetullah Gulen, eski savcı Zekeriya Oz, gazeteciler, jandarma ve eski emniyet gorevlilerinin de aralarında bulunduğu 4'u tutuklu 76 sanığın yargılandığı davaya devam edildi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gorulen 117. duruşmaya, tutuklu sanıklar Muharrem Demirkale, başka suctan tutuklu sanıklar Hamza Celepoğlu, Mehmet Ucar Ses ve Goruntulu Bilişim (SEGBİS) aracılığıyla katılırken tutuksuz sanıklar Onder Araz, ali barış Sevindik, Ali Oz, Mustafa Kucuk, Emre Cingoz, Gazi Gunay ve Celalettin Cerrah geldiler. Sanıklar Ali Oz'un onceki celsede hakkında verilen "konutunu terk etmemek", sanık Emre Cingoz ise "İstanbul il sınırlarını terk etmemek" şeklindeki adli kontrol kararlarının kaldırılması icin itirazda bulundukları tutanağa gecirildi.
ESKİ İSTANBUL EMNİYET MUDURU CERRAH: "UFAK DA OLSA SABIKALANMAK İSTEMEM"

Mutalaada, "Gorevi kotuye kullanmak" sucundan 3 aydan 1 yıla kadar hapsi istenen donemin İstanbul Emniyet Muduru Celalettin Cerrah savunmasında, "Trabzon Valisinin konuyu İstanbul Valisine bildirmesi gerekirdi. Hatta bu tur konularda İcişleri Bakanlığının bilgilendirilmesi gerekir. Gorevim esnasında herhangi bir esnekliğim yoktur. Devletime ve milletime 47 yıl hizmet ettim. Hicbir kusurum ve sabıkam olmamıştır. Bunun boyle kalmasını isterim. 47 yıl hizmet ettiğim devletimde ufak da olsa sabıkalanmak istemem" diyerek beraatini talep etti. ALİ OZ: "GOREVİNİ ZAMANINDA YAPMAYAN PERSONEL YANLIŞ DAVRANMIŞTIR"Mutalaada, "Anayasayı ihlal" sucundan ağırlaştırılmış muebbet, "Kasten oldurme" sucundan muebbet, "Resmi belgede sahtecilik", "Gorevi kotuye kullanmak", "Orgute uye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım" suclarından da 5 yıl 10 aydan 24 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenen donemin Trabzon Jandarma Komutanı Ali Oz ise, mahkeme başkanının İstanbul Emniyetinden gelen yazıyı hatırlatarak kacma girişiminde bulunduğunu sorması uzerine herhangi bir kacma girişimi olmadığını belirtti. Sanık Oz savunmasında, "Savcılık mutalaasındaki iddiaların hicbirisine katılmıyorum. 2004 Ağustos'ta Trabzon Jandarma Komutanlığına atandım. Gorevimi kanuni olarak yerine getirdim. Gorev yaptığım surede pek cok olay oldu ve yasalar cercevesinde işlemler yapıldı. 2007 ocak ayında Dink'in oldurulmesi uzerine, İcişleri Bakanlığı mufettişleri olmak uzere belli makamlarca inceleme ve araştırma yapıldı. Ben kişisel olarak oldurme olayı meydana gelene kadar Dink adını bilmiyordum. Olaydan sonra gazeteci olduğunu ve Agos'ta calıştığını oğrendim. Emrimde calışan personel Hrant Dink'in olduruleceği bilgisini alıyor personel, sabah toplantıda şifai olarak soyluyor. Bunu kayıt altına almıyor. Bunu kim rapor haline getirecek ve imzaya acacak gorev tanımı acık. Komutanın bu işleri yapacak ne gucu, ne zamanı vardır. Gorevini zamanında yapmayan personel yanlış davranmıştır" dedi. "FETO ile yakın uzak hicbir ilişkim olmadı olamaz" diyen sanık Ali Oz, "Hicbir sebep ve gerek olmadan olmesini neden isteyeyim" diyerek beraatini talep etti. Duruşmaya katılan diğer sanıklar da savunmalarını yaptı.
UC SANIK HAKKINDAKİ ADLİ KONTROL KARARI KALDIRILDIMahkeme heyeti, sanıklar Ecevit Emir ve Ali Oz hakkındaki adli kontrol kararlarının duruşmaya gelerek takip etmeleri dikkate alınarak kaldırılmasına, sanık Emre Cingoz hakkındaki adli kontrolun de kaldırılmasına karar vererek bu sanıklar hakkındaki yurtdışına cıkış yasağının ise devamına hukmetti.
İKİ SANIK HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI
Heyet, sanıklar Veysal Şahin ve Volkan Şahin'in "dosya kapsamında cinayetin daha onceden bilgisi olan ve kendisine Coşkun İğci vasıtasıyla haberdar edilen kişilerden olması, sanıkların cinayeti daha onceden bildiklerine dair dosya kapsamında delillerin olması, mutalaada istenen ceza durumu, kuvvetli suc şuphesinin olduğu, sanıkların tutuklulukta gecen surelerin azlığını" dikkate alınarak tutuklanmalarına, tutuklanmalarına yonelik yakalama emirleri cıkarılmasına karar verildi. Sanık savunmalarının alınmasına devam edilmesine karar verilen duruşma, 8 Ocak cuma gunune bırakıldı.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı