KURESEL ısınma, kurak gecen kış ayları ve kacak sondajlar gibi bircok farklı nedenlerle su miktarında ciddi azalmanın yaşandığı Antalya'nın onemli şelalesi Duden, son yağmurlar ile birlikte cağlamaya başladı. Eşsiz manzarası ve doğa guzelliğiyle dikkat ceken şelale, yerli ve yabancı olmak uzere turistlerin ilgi odağı olmayı surduruyor.
Yaz- kış binlerce turistin ziyaret ettiği Duden Şelalesi'nde su akışı hızlandı. Son yağmurlarla birlikte şelalenin suyunda ciddi oranda artış oldu. Şelaleyi gezmeye gelen turistler, bol bol fotoğraf cektirdi. Şelalenin ust kısmında başlayıp, akış yonune doğru yuruyuş yollarında dolaşmayı ihmal etmeyen tatilciler, manzaraya hayran kaldıklarını soyledi. Koronavirus kısıtlamaları nedeniyle kalabalıktan uzak kalıp doğa ile ic ice zaman gecirmek isteyen Antalyalıların yanı sıra, tatil icin yurt dışından gelen turistlerin de akın ettiği şelalenin gorsel guzelliği suyun gur akmasıyla bir kat daha arttı. Yaz aylarına gore su debisinde gozle gorulur artışın yaşandığı şelalenin cevresindeki ağaclar ve doğa, pastel renkleriyle gozlere hitap edip ruhu dinlendiriyor.

Buyukşehir Belediyesi tarafından işletilen şelalenin İşletme Sorumlusu Mudur Rıfat Unal, yılda 1 milyon ziyaretcinin şelaleyi gezip gorme imkanı yakaladığını soyledi. Unal, "Ziyaretcilerimizin buyuk coğunluğu yabancı turistler. Yaz aylarında suyun debisinde tarımsal sulamaya bağlı olarak bir duşuş gozleniyor. Tamamen kesilmesi soz konusu değil. Kış aylarında ise yağmurlar, su akışının daha gur ve dikkat cekici olmasını sağlıyor. İşte bu aylarda tam anlamıyla şelale gorunumu kazanıyor. Antalya icinde doğa harikası bir yer" dedi.ŞELALEYİ BESLEYEN KANALA COP ATMAYINDuden Şelalesi gibi Antalya icin onemli bir turizm noktasının birtakım olumsuzluklardan etkilendiğini anlatan Rıfat Unal, "Su yaklaşık 40 kilometre kanaldan gecerek şelaleye ulaşıyor. Yol uzerinde vatandaşlar kimi zaman kanala cop atıyorlar. Bu copler buraya kadar iniyor. Buyukşehir Belediyesi olarak temizlemek icin elimizden gelini yapıyoruz, fakat cevre duyarlılığı icin vatandaşlarımızdan kanala plastik şişe ve copler atmamalarını istiyoruz" diye konuştu.İSTANBUL'DAN GELİP ŞELALEYİ GEZDİLERUc gunluk tatil icin ailesiyle birlikte İstanbul'dan Antalya'ya gelen Huseyin Cem Ozkaya, "Şelalenin ismini cok duymuştum. Ailemle birlikte gezme fırsatı yakaladım. Cok guzel tertemiz havası olan bir yer" dedi.Doğa tutkunu olduğunu ve doğanın korunmasını istediğini anlatan Derya Ozkaya, "Koronavirus kısıtlamaları doğanın kendine gelmesini biraz da olsa sağlamış. Şelaleyi saatlerce izledim. Ruhum dinlendi" diye konuştu.İRAN'DAN GELEN MİSAFİRLERİNİ GEZDİRDİ7 yıldır Turkiye'de yaşayan İranlı Peli Kadari, İran'dan gelen misafirlerine şelaleyi gezdirdi. Yılda birkac kez şelaleye geldiğini anlatan Kadari, "Burayı cok beğeniyorum. Gercekten doğa olarak cok guzel bir yer. İran'dan gelen misafirlerim de burayı gorduklerinde şaşkınlıklarını ve mutluluklarını ifade etti" dedi.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / İbrahim LALELİ