Siyasi ve sosyal konulu terimler Elit ne demek? Elitizm nedir? Elit ve elitizm arasındaki fark nedir? gibi soruların yanıtını haberimizde bulabilirsiniz.
[h=3]ELİT NE DEMEK?[/h]Elit, siyaset ve sosyoloji kuramlarında, fazlasıyla buyuk miktarda sermayeyi veya iktidarı elinde tutan kucuk bir insan grubudur. Sosyolog C. Wright Mills'a gore elit sınıf, egemen sınıftan farklıdır. Mills'e gore elit sınıf, politik guce sahip kucuk bir gruptur. Bu sınıfa politikacılar, siyasi yoneticiler ve askeri liderler dahildir. Fakat egemen sınıf, doğrudan zenginlik ya da zora dayalı guc kullanımından ileri gelir ve eğitimden hukûmeti politikalarına kadar geniş bir yelpazeyi kapsar.

[h=3]ELİTİZM NE DEMEK?[/h]Elitizm (veya seckincilik), bir elitin veya bir azınlığın yonetmesi gerektiği fikri veya yonetim işinin bir elit veya azınlık tarafından yapılması anlamına gelir. Siyaset teorisinde uc tur elitizmden soz edilebilir: Normatif elitizme gore, elit yonetimi arzuya şayandır; zira, yonetim en akıllıların veya en iyilerin elinde olmalıdır.
Bu goruşun en tipik temsilcisi filozof kralların iktidarda olmasını isteyen Platon'dur (MO 427-347). Klasik elitizm, bir recete sunmaktan ziyade bir olguyu tespit iddiasıyla elit yonetiminin toplumsal hayatın kacınılmaz ve değiştirilemez bir gerceği olduğunu ileri surer. Vilfredo Pareto (1848-1923), Gaetano Mosca (1857-1941) ve Robert Michels (1876-1936) klasik elitizmin belli başlı teorisyenleridir.
Modern elitizm, klasik elitizm gibi empirik temelli olmakla birlikte, elit oluşumunu/yonetimini toplumun kacınılmaz yapısından ziyade belirli ekonomik ve siyasal yapılara bağlamaktadır. "Pluralist", "rekabetci" veya "demokratik" sıfatlarıyla da anılan modern elitizm modern elitlerin insicamlı ve birleşik bir butun olmaktan ziyade ceşitli hatlar boyunca parcalanmış olduğunu ve parcalar arasındaki rekabetin elitlere dahil olmayan kişi ve grupların da demokratik politikada etkili olmalarına fırsat sağlayabileceğini savunur.