
Bezmialem Vakıf Universitesi Tıp Fakultesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Koksal, secilmiş hastalarda kalp calışıyorken mitral kapağı tamir etmek veya kapağı değiştirmenin artık mumkun olduğunu, hastaları kalp akciğer makinesine bağlanmak zorunda kalmadan, 3 santimetrelik bir kesi ile ameliyat edilebildiklerini belirtti.
Nefes darlığı ve carpıntı gibi şikayetlerle kendini gosteren mitral kapak hastalıkları, gunumuz şartlarında ilerleyen tıp teknolojilerinin sunduğu gelişmeler ile konforlu ve başarılı ameliyatlarla tedavi edilebiliyor.
Bezmialem Vakıf Universitesi Tıp Fakultesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Koksal, konuya ilişkin yaptığı acıklamada, mitral kapak tedavileri icin Avrupa ve Amerika'da sunulan tum secenekleri, başarılı sonuclarla Turkiye'de de uyguladıklarını belirtti.
Gectiğimiz 5 yılda mitral kapak ameliyatları ile ilgili buyuk gelişmeler yaşandığını dile getiren Prof. Dr. Koksal, ameliyatların buyuk bir kısmını goğus kafesini acmadan yapabilmenin hastalar ve hekim olarak ne kadar değerli olduğunu gorduklerini aktardı.
Sağ veya sol koltuk altından, 4 santimetrelik kucuk bir kesi ile neredeyse tum mitral kapak ameliyatlarının yapılabildiğini anlatan Prof. Dr. Koksal, kalp calışıyorken 3 santimetrelik kesi ile mitral kapak tamirinin, bu tedavilerin gunumuzde geldiği en onemli nokta olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Cengiz Koksal, şu bilgileri verdi:
"Mitral kapak ameliyatı olması gereken hastalar icin hastaya ozel sunulabilecek tedavi secenekleri mevcut. Fakat kucuk kesi ameliyatlarının bir adım otesinde, secilmiş hastalara kalbi durdurmadan yani kalp calışıyorken sol meme altından mitral kapağı tamir etmek veya kapağı değiştirmek artık mumkun. Ayrıca belirtmek gerekir ki bu teknik yenilikler icin sıklıkla yaş ve kilo sınırı da bulunmuyor ve hastaları kalp akciğer makinesine bağlanmak zorunda kalmadan, 3 santimetrelik bir kesi ile ameliyat edilebiliyoruz."
Ameliyat secenek ve avantajları...
Prof. Dr. Cengiz Koksal, hastalara sunulan secenekleri ve ameliyat avantajları ile detaylarını şoyle aktardı:
"Sağ koltuk altından kucuk kesi ile mitral kapak tamiri: Koltuk altından 4 santimetrelik kesi ile yapılan mitral kapak tamirinde hastalarımıza iki sağlık avantajını birlikte sunuyorum. İlk olarak, kapağının tamir edilmesi ile hastamız kan sulandırıcı kullanmak zorunda kalmıyor ve ozellikle genc kadınlarda ameliyat sonrası zor bir hamileliğin onundeki engel kalkıyor. Ayrıca ameliyatın koltuk altından yapılıyor olması hastalara daha erken normal hayatlarına donme imkanı sağlıyor.
Ozellikle kadınlarda 4 santimetrelik koltuk altı kesi estetik olarak da buyuk bir konfor sağlıyor. Kucuk kesi ile yapılan ameliyatlarda ameliyat sonrası kan ihtiyacı azaldığı gibi enfeksiyon riski de minimuma iniyor. Kucuk kesi ile koltuk altından yapılan mitral kapak ameliyatlarında eş zamanlı olarak hastaların trikuspit kapaklarına mudahale edilebildiği gibi, eşlik eden kalp ritim sorunlarına yonelik tedavide kucuk kesi ile yapılabiliyor."
Prof. Dr. Koksal, sağ koltuk altından kucuk kesi ile mitral kapak değişiminde ise şu işlemlerin yapıldığını anlattı:
"Mitral kapağı ile kirecli olup zorunlu değişmesi gereken durumlarda kapak değişimi sağ koltuk altından kucuk kesi ile yapılabiliyor. Bunun avantajı ozellikle yaşlı, kilolu ve diabetik hastalarda ameliyat sonrası iyileşmenin hızlı olması ve cok daha az enfeksiyon riskinin olmasıdır. İleri yaşta ve kalp fonksiyonları kısmen bozulmuş olan hastalarda, hızlı bir şekilde normal gunluk hayata donmeyi sağlayan bu yontemde hasta konforu en ust duzeyde oluyor."
Sol meme altından kalbi durdurmadan yapılan mitral kapak tamirinin, son zamanların bu alandaki en onemli buluşu olduğunu belirten Prof. Dr. Koksal, "Yurt dışında yaygın kullanılan bu ameliyat yontemi artık ulkemizde de uygulanmaktadır. Bu teknik ile hastalar kalp akciğer makinesi bağlanmak zorunda kalmadan, kalp calışıyor iken mitral kapakları tamir edilebiliyor." değerlendirmesinde bulundu.
Secilmiş hastalarda kullanılan bu yontemin, sağ meme altından 3 santimetrelik bir kesi ile yapılabildiğini aktaran Prof. Dr. Koksal, şoyle devam etti:
"Hastalar kalp akciğer makinesine bağlanmak zorunda kalmadığından olum riski yuzde 1'dir. Ozellikle ameliyat riski yuksek, yaşlı ve ek hastalıkları olan hastalar icin cok avantajlı bir ameliyat tekniğidir. Ameliyatın kalp akciğer makinesine bağlanmadan ve kalp durdurulmadan yapılmasının en onemli avantajı olum riskini azalmasının yanında hastaların yoğun bakım ve hastane kalış surelerinin azalmış olmasıdır. Ameliyat sonrası ortalama 1 gun yoğun bakım ve 2 gunde hastane kalış sonrası hastalar taburcu edilmektedir."
Prof. Dr. Koksal, sol meme altından kalbi durdurmadan yapılan mitral kapak değişimine ilişkin şunları kaydetti:
"Mitral kapak ameliyatlarında hayati riskleri arttıran en onemli neden kalbin durdurularak hastanın kalp akciğer makinesine bağlanmasıdır. Sol meme altından yapılan 3 santimetrelik kucuk bir kesi ile mitral kapak kalp calışıyor iken değiştirilebiliyor. Ozellikle acık kalp ameliyatı icin yuksek risk taşıyan, kalp fonksiyonları ileri bozulmuş ve kapağının tamir şansı olmayan hastalar icin tasarlanmış kalıcı bir tedavi yontemdir. Bu yontem kasıktan yapılan tamir yontemleri gibi gecici bir cozum olmayıp hastanın kapak sorununu kalıcı olan cozer."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ciğdem Munibe Alyanak