SAMSUN'da artan koronavirus vakalarını duşurmek icin yurutulen calışmalar sonuc verdi. Kentte tedbirlere uyulmasıyla Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasında yaklaşık bir ay once kırmızı ile kaplanan risk haritası yeşile donuyor.
Samsun'da, yaklaşık bir ay once koronavirus vakaları ile birlikte HES uygulamasındaki risk haritasında kent merkezi yuksek riski temsil eden kırmızı renk ile kaplandı. Kentte, yoğun bakım servislerindeki doluluk oranı ise yuzde 81'e cıktı. Artan vaka hızını duşurmek icin kent merkezi girişlerinde suruculere HES kodu sorgulaması yapılmaya başlandı. Yapılan calışmalar sonuc verdi; kentteki koronavirus vaka sayısında hızla azalma yaşandı. Artırılan tedbirlerle vaka sayısındaki azalma, koronavirus risk haritasına da yansıdı. Yaklaşık bir ay once risk haritasında kırmızı olan kent merkezi, bugun yeşil renge donmeye başladı.
Hafta sonu sokağa cıkma kısıtlamasının olumlu etki ettiğini soyleyen Sebahattin Ak, "Hafta sonu yasaklar olumlu etkiledi. Hafta ici de yasaklar olursa daha da vakalar aşağıya inebilir. Samsun'da da Turkiye'de de daha iyi olur diye duşunuyorum. Duşuş olduğunu ben de goruyorum, biraz azalma var ama tamamen bitmiş de diyemeyiz. Etrafıma baktığımda duşuşu olduğunu goruyorum" dedi. Hurriyet Mahallesi Muhtarı Orhan Şimşek, sokağa cıkma kısıtlaması sonrasında koronavirus vakalarında azalma yaşandığını belirterek "Bizim mahallemizde de vakalarda cok ciddi bir artış vardı ancak kısıtlama ile birlikte duşuşe gecti. Dort gunluk sokağa cıkma kısıtlaması vardı, insanlar yeniden dışarı cıktı ama inşallah vakalar yeniden artmaz. Sokağa cıkma kısıtlamasının olumlu etki ettiğini duşunuyorum" şeklinde konuştu. Buşra Ocal ise Samsun'da bir donem koronavirus vakalarında cok artış yaşandığını belirterek "İnsanların bu konuda cok canı yandı ve cok fazla kişiyi kaybettik. İnsanların canı yandıkca tedbirler yoğunlaşınca da harita haliyle duzelmeye başladı. Bunu aslında hic canımız yanmadan yapmamız gerekiyordu, tedbirlere uymak gerekiyordu ama insanlarımız canı yanmayınca anlayamadı. Samsun haritası onceden kıpkırmızıydı ama şimdi bakıyoruz duzelmeler var yeşil alanlar daha fazla umarım boyle devam eder" dedi.